32 C
Nea Stira
Αύγουστος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ανακοίνωση του Φάνη Σπανού για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ενόψει της χθεσινής συνάντησης φορέων στο Δημαρχείο Ψαχνών για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός εξέδωσε και απέστειλε την κάτωθι ανακοίνωση, η οποία αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

“Είναι γνωστή και εκπεφρασμένη η θέση της Περιφέρειας για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Μια πρόταση που έχει οικοδομηθεί «από κάτω προς τα πάνω» και ενσωματώνει με συγκεκριμένο τρόπο, πολύ μεγάλο μέρος των αιτιάσεων των θεσμών που την ανέπτυξαν και των κοινωνιών που αυτοί εκπροσωπούν.

Ωστόσο, ενάντια σε κάθε λογική διαλόγου για την Παιδεία, δεν αναπτύσσεται ένα σύνολο, ή έστω ένα δίπολο προτάσεων, με μία πρόταση δομημένη από τη βάση και μία άλλη κυβερνητική, ώστε να αντλήσουμε τα καλά στοιχεία καθεμιάς και να συνθέσουμε με ομοθυμία και συναίνεση ένα σχέδιο – οδηγό για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Αντίθετα, καλούμαστε να φορέσουμε ένα κουστούμι ραμμένο σε ξένο σώμα και φτιαγμένο για ξένες ανάγκες, πολύ μακριά από όσα χρειάζεται – και όσα δικαιούται – η Εύβοια και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Υπό αυτήν την έννοια, υποχρέωσή μας και άμεση αναγκαιότητα είναι να αντιτείνουμε όχι μόνο ορθό λόγο και επιχειρήματα, αλλά και την ισχυρή μας θωράκιση, έναντι της διάσπασης, που επιχειρείται άνωθεν με τοπικές μικροδεσμεύσεις και αόριστες υποσχέσεις στη λογική «προχώρα και εδώ είμαστε».

Για τους λόγους αυτούς σε αυτή τη φάση της συζήτησης, ας μου επιτραπεί – διακρατώντας προς ώρας όλες τις σκέψεις που προκαλεί η de facto απόρριψη κάθε άλλης πρότασης από μεριάς κυβέρνησης – να τοποθετηθώ ειδικά και μόνο για το λεγόμενο «Συγκρότημα Ευρίπου».

Πολύ συγκεκριμένα, λοιπόν και συνοπτικά.

  • Κρίνουμε θετικά την προοπτική ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών στην Εύβοια, που αποτελεί εξάλλου τον μόνο κοινό τόπο των προτάσεών μας
  • Αναγνωρίζουμε ένα καλοδουλεμένο ακαδημαϊκό πλαίσιο στις προτάσεις για τις υπό ίδρυση σχολές.
  • Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας, προς τη συνεπαγόμενη μείωση κατά τουλάχιστον 80% του αριθμού των ετησίως εισακτέων φοιτητών.
  • Επισημαίνουμε την ανάγκη για σαφώς περισσότερα και ισχυρότερα τμήματα σε πλήθος φοιτητών, μέλη ΔΕΠ, προϋπολογισμό λειτουργίας και υποδομές
  • Καλούμε για παράλληλη αναβάθμιση, αντί κατάργησης, όλων των υπαρχουσών σχολών.

Καταληκτικά και επιφυλασσόμενος για περαιτέρω σχετική συνεργασία, σας καλώ να μη δούμε τις προοπτικές μας κοντόφθαλμα και μικροπολιτικά, αλλά να επενδύσουμε ουσιαστικά στο μέλλον. Γιατί, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι πίσω από μια μεγαλοπρεπή ταμπέλα με τη λέξη «Πανεπιστήμιο», να αφήσουμε άδειες αίθουσες, άδεια εργαστήρια, άδεια σπίτια…”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγικό δυστύχημα στην Ιστιαία με έναν νεκρό

kostas.karatzas

Έρχεται και υπογράφει ο Σιφναίος στον Παναθηναϊκό

kostas.karatzas

OHE: Από την Τουρκία στην Ελλάδα η πιο “δημοφιλής” διαδρομή μεταναστών και προσφύγων

kostas.karatzas

Εξερράγη κινητό στην τσέπη νεαρού μαθητή

kostas.karatzas

Ένα λάθος έκανε ο Τάκης Σαράντης και έπεσαν να τον φάνε -Τη «συγνώμη» όμως που ζήτησε δεν την έπαιξαν

kostas.karatzas

Την Τρίτη αναμένεται το οριστικό “μαύρο” στο MEGA μετέδωσε ο Βασίλης Κουφόπουλος

kostas.karatzas

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ: Ήταν όλοι εκεί για τον Κων/νο Μητσοτάκη

kostas.karatzas

Ικανοποίηση των Ευρωσοσιαλιστών για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

kostas.karatzas

Απορρίφθηκε η νέα αίτηση άδειας του Κουφοντίνα-Ξεκινά απεργία πείνας

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ