30.8 C
Nea Stira
Αύγουστος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΥΒΟΙΑ

Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας: «Οδοιπορικό στην Όχη»

Την Κυριακή 4/11/2018 ο ΣΠΠΕΝΚ και το ΑΜΑΚ (Αντιαιολικό Μέτωπο Καρυστίας) με τη συμμετοχή τριάντα ατόμων ανεβήκαμε οδικώς στην ΄Οχη για να δούμε από κοντά τις ζημιές και τις αλλαγές που έχει υποστεί το βουνό. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή προς τον Καστανόλογγο στον δρόμο που πλέον μοιάζει με λεωφόρο.

Περάσαμε κοντά   από τον υποσταθμό του Άγιου Μάμμα και κατευθυνθήκαμε  στη Μηλιά όπου έχει στηθεί ένα εργοτάξιο σκυροδέματος.  Μηχανήματα, εκσκαφές και σωροί από υλικά έχουν μεταμορφώσει τη Μηλιά σε πλήρες εργοτάξιο.

Συνεχίσαμε με μια μικρή στάση στους νέους δρόμους πρόσβασης για την αναδάσωση του Καστανόλογγου. Εδώ με δικαιολογία την αναδάσωση, εκτός από τους δρόμους, διανοίχτηκε αντιπυρική ζώνη που μοιάζει με σλάλομ,  ιδανική διαμόρφωση του εδάφους για να γίνει ένας καταστροφικός χείμαρρος.

Συνεχίσαμε στο νέο δρόμο που προσπερνάει την κορφή της Όχης, στην απότομη πλαγιά της Νεράιδας και φτάνει στον Πετροκάναλο. Είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους για πιθανές κατολισθήσεις και έντονες διαβρώσεις γιατί διακόπτει απότομα την απορροή των νερών στην νότια και δυτική πλευρά της κορφής.

 Από τον Πετροκάναλο, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς τη Σπηλιά που κάποτε ήταν ένα μαγικό απάτητο μέρος με αιωνόβιο δάσος πλατάνων. Για να διανοιχτεί ο δρόμος σε ένα τέτοιο εξαιρετικά άγριο μέρος κόπηκαν δέντρα και τεράστιοι βράχοι. Η κλίμακα της καταστροφής μας συγκλόνισε όλους. Η ομίχλη μας εμπόδισε να συνεχίσουμε, αλλά είχαμε πάρει μια δυνατή εικόνα του ολέθρου που υφίσταται η πολύτιμη φύση του τόπου μας.

Γυρίσαμε πίσω στην Κάρυστο σκεπτικοί και στενοχωρημένοι. Κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στο βουνό ποτέ ξανά.   Μπορεί η καταστροφή της φύσης να αφήνει ασυγκίνητους πολλούς συμπολίτες μας, αλλά οι συνέπειες που θα επακολουθήσουν αφορούν όλους μας. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός σχεδιασμού που επιδιώκει να σκεπάσει κάθε άκρη του τόπου μας με ανεμογεννήτριες. Όσο λοιπόν ακόμη είναι νωρίς, οφείλουμε να αντισταθούμε  για να προστατεύσουμε την ίδια τη ζωή μας.

 

 

8/11/2018 17:35

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύναμη του Θανάση Ζεμπίλη τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα

kostas.karatzas

Γ. Μητροπέτρος για Αγία Κυριακή Καψάλων: Χρειάζεται ο προαύλιος χώρος να διευθετηθεί άμεσα-Ακούει κανείς;

kostas.karatzas

Ευχαριστήρια επιστολή του Βαγγέλη Σπύρου

kostas.karatzas

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισαν τα Νέα Στύρα με την υδροδότηση

kostas.karatzas

Εντοπίστηκε σώα κολυμβήτρια που αγνοείτο στην Κύμη

kostas.karatzas

Τους ευχαρίστησε όλους ο Λευτέρης Ραβιόλος μετά την κακοκαιρία

kostas.karatzas

Σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα στην Εύβοια -Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής

kostas.karatzas

Φιλοζωικός Σύλλογος Καρύστου: ΓΙΟΡΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ

kostas.karatzas

Tι ετοιμάζει η Ματίνα Ρέτσα και το EVIA VIMA στην Εύβοια ?

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ