24.6 C
Nea Stira
Οκτώβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΥΒΟΙΑ

Στον αντισαγγελέα Εφετών Ευβοίας για διώξεις ο φάκελος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του eviatop η κύρια ανάκριση για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας και ο φάκελλος ήδη έχει στα χέρια του  αντιεισαγγελέας Εφετών Ευβοίας  ο οποίος θα κάνει Πρόταση στο συμβούλιο εφετών για παραπομπή σε δίκη των εμπλεκόμενων και με ποιες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα  διερευνήται η περίοδος 2010-2012.

Υπενθυμίζεται ότι στην τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτης Νικολούδης, αναφέρθηκε σε τραπεζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε μια σειρά μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και δύο συνεταιριστικές, της Χαλκίδας και της Πελοποννήσου.

Ενώ ο κ. Νικολούδης μίλησε λίγο για τη δεύτερη, η οποία κατέρρευσε εξαιτίας ενός ποσού 10 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε λεπτομερειακά στη συνεταιριστική Χαλκίδας. Γι’ αυτήν είπε ότι ανήκει στις τράπεζες, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι οι εγκληματικές δραστηριότητες «έγιναν από μέλη των διοικήσεων για να επωφεληθούν οι ίδιοι προσωπικά …». Ο κ. Νικολούδης δεν διευκρίνισε σε ποια μέλη των διοικήσεων αναφερόταν. Αλλά σ’ ένα άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, που έχει στην κατοχή της η «Κ»: «…Οι δε άλλοι της Τράπεζας Χαλκίδας λειτουργούσαν με τρόπο εντελώς πρωτόγονο… Ενέκριναν δάνειο 1 εκατομμυρίου για να αγοράσει ο Χ ένα οικόπεδο, ο οποίος το έπαιρνε με 250.000, έδινε και 200.000, του τα βρήκαμε τα λεφτά και τελείωσε και αυτό…».

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας (ΣΥΝ.ΠΕ) συστήθηκε ως πιστωτικός οργανισμός το 1995 και έλαβε άδεια λειτουργίας συνεταιριστικής τράπεζας τρία χρόνια αργότερα. Μέχρι το 2009 διένειμε μέρισμα στους μεριδιούχους εμφανίζοντας θετικά αποτελέσματα. Τον Ιούλιο εκείνου του χρόνου η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσε ανεπάρκεια εποπτικών κεφαλαίων, ενώ τον ερχόμενο χρόνο παρουσίασε ελάχιστα κέρδη. Σύμφωνα με σημείωση των ορκωτών ελεγκτών δεν είχαν γίνει και επαρκείς προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις. Ηδη από το 2007, η ΤτΕ είχε υποδείξει στη ΣΥΝ.ΠΕ να στελεχωθεί ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά στον δεύτερο έλεγχο εντοπίσθηκαν ατασθαλίες διευθυντικών στελεχών που εκείνη τη χρονιά προήχθησαν σε μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας. Η κακοδιαχείριση επιβεβαιώθηκε από το νέο πόρισμα της ΤτΕ, στη βάση του οποίου μίλησε στη Βουλή ο κ. Π. Νικολούδης.

Δάνεια σε στελέχη

Σύμφωνα με αυτό, τα στελέχη της τράπεζας παρουσίαζαν ιδιαίτερες αδυναμίες: στη… δανειοδότηση στελεχών της -με αύξηση μάλιστα του πλαφόν- που σύμφωνα με τα τραπεζικά κριτήρια δεν θα έπρεπε καν να παίρνουν δάνεια, στην αναγγελία σφραγισμένων επιταγών (που δεν αναγγέλλονταν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ!), στη μη τήρηση επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων των πελατών (σ.σ.: έτσι οι ανανεώσεις των χρηματοδοτήσεων προς τους πελάτες γίνονταν χωρίς να υπάρχει επεξεργασία των οικονομικών τους στοιχείων) ή στην υπέρβαση πιστοδοτικών και χρηματοδοτικών ορίων. Υπάρχουν όμως και ειδικότερες παραβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η δανειοδότηση επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στην Κρήτη (σ.σ.: σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το καταστατικό της ΣΥΝ.ΠΕ). Ενδεικτική είναι τέλος η περίπτωση ενός μέλους του Δ.Σ. της τράπεζας -σε αυτόν αναφέρεται ο κ. Νικολούδης- που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα για αγορά ακινήτων στην περιοχή της Κωπαΐδας. Τα ακίνητα έπειτα από διαδοχικές πωλήσεις εμφανίζονταν υπερεκτιμημένα και χρηματοδοτούνταν ανάλογα…

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ενταση μεταξύ των δικηγόρων των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

kostas.karatzas

Συνελήφθη ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών»

kostas.karatzas

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Αυθαίρετη πράξη η έκδοση ενταλμάτων κατά δικηγόρων

kostas.karatzas

Νίκος Μαυραγάνης: Μεσαιωνική οπισθοδρόμηση η υποβάθμιση του βιασμού της γυναικείας… ψυχής με την τροποποίηση του ΠΚ

kostas.karatzas

Ιερωμένοι προσφεύγουν στο ΣτΕ για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες

kostas.karatzas

Εξώδικο Γιάννη Αλαφούζου στην Παναθηναϊκή Συμμαχία

kostas.karatzas

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ποιους προτείνει στη Βουλή ο Τσιάρας – Ποια τα φαβορί

kostas.karatzas

Tο ΣτΕ ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

kostas.karatzas

Ανακούφιση της οικογένειας Ζαφειρόπουλου για την ποινή στους κατηγορούμενους

kostas.karatzas

Καταργείται το αυτόφωρο για τους ελεγκτές της εφορίας: Πότε θα έχουν ποινική ευθύνη

kostas.karatzas

Στις φυλακές Γρεβενών οι δύο κατηγορούμενοι για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο

kostas.karatzas

Νέο “όχι” στο αίτημα για άδεια στον Κουφοντίνα

kostas.karatzas

Μήνυση κατά του βουλευτή Συρίγου επειδή αποκαλεί «Σκοπιανούς» τους γείτονες

kostas.karatzas

Τι μέλλει γενέσθαι με τον νέο Ποινικό Κώδικα και την υπόθεση Siemens;

kostas.karatzas

«Ελεύθερος» ο Νεϊμάρ – Δεν αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για ασέλγεια

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ