Φεβρουάριος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR


ΕΥΒΟΙΑ

Στον αντισαγγελέα Εφετών Ευβοίας για διώξεις ο φάκελος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του eviatop η κύρια ανάκριση για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας και ο φάκελλος ήδη έχει στα χέρια του  αντιεισαγγελέας Εφετών Ευβοίας  ο οποίος θα κάνει Πρόταση στο συμβούλιο εφετών για παραπομπή σε δίκη των εμπλεκόμενων και με ποιες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα  διερευνήται η περίοδος 2010-2012.

Υπενθυμίζεται ότι στην τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτης Νικολούδης, αναφέρθηκε σε τραπεζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε μια σειρά μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και δύο συνεταιριστικές, της Χαλκίδας και της Πελοποννήσου.

Ενώ ο κ. Νικολούδης μίλησε λίγο για τη δεύτερη, η οποία κατέρρευσε εξαιτίας ενός ποσού 10 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε λεπτομερειακά στη συνεταιριστική Χαλκίδας. Γι’ αυτήν είπε ότι ανήκει στις τράπεζες, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι οι εγκληματικές δραστηριότητες «έγιναν από μέλη των διοικήσεων για να επωφεληθούν οι ίδιοι προσωπικά …». Ο κ. Νικολούδης δεν διευκρίνισε σε ποια μέλη των διοικήσεων αναφερόταν. Αλλά σ’ ένα άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, που έχει στην κατοχή της η «Κ»: «…Οι δε άλλοι της Τράπεζας Χαλκίδας λειτουργούσαν με τρόπο εντελώς πρωτόγονο… Ενέκριναν δάνειο 1 εκατομμυρίου για να αγοράσει ο Χ ένα οικόπεδο, ο οποίος το έπαιρνε με 250.000, έδινε και 200.000, του τα βρήκαμε τα λεφτά και τελείωσε και αυτό…».

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας (ΣΥΝ.ΠΕ) συστήθηκε ως πιστωτικός οργανισμός το 1995 και έλαβε άδεια λειτουργίας συνεταιριστικής τράπεζας τρία χρόνια αργότερα. Μέχρι το 2009 διένειμε μέρισμα στους μεριδιούχους εμφανίζοντας θετικά αποτελέσματα. Τον Ιούλιο εκείνου του χρόνου η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσε ανεπάρκεια εποπτικών κεφαλαίων, ενώ τον ερχόμενο χρόνο παρουσίασε ελάχιστα κέρδη. Σύμφωνα με σημείωση των ορκωτών ελεγκτών δεν είχαν γίνει και επαρκείς προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις. Ηδη από το 2007, η ΤτΕ είχε υποδείξει στη ΣΥΝ.ΠΕ να στελεχωθεί ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά στον δεύτερο έλεγχο εντοπίσθηκαν ατασθαλίες διευθυντικών στελεχών που εκείνη τη χρονιά προήχθησαν σε μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας. Η κακοδιαχείριση επιβεβαιώθηκε από το νέο πόρισμα της ΤτΕ, στη βάση του οποίου μίλησε στη Βουλή ο κ. Π. Νικολούδης.

Δάνεια σε στελέχη

Σύμφωνα με αυτό, τα στελέχη της τράπεζας παρουσίαζαν ιδιαίτερες αδυναμίες: στη… δανειοδότηση στελεχών της -με αύξηση μάλιστα του πλαφόν- που σύμφωνα με τα τραπεζικά κριτήρια δεν θα έπρεπε καν να παίρνουν δάνεια, στην αναγγελία σφραγισμένων επιταγών (που δεν αναγγέλλονταν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ!), στη μη τήρηση επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων των πελατών (σ.σ.: έτσι οι ανανεώσεις των χρηματοδοτήσεων προς τους πελάτες γίνονταν χωρίς να υπάρχει επεξεργασία των οικονομικών τους στοιχείων) ή στην υπέρβαση πιστοδοτικών και χρηματοδοτικών ορίων. Υπάρχουν όμως και ειδικότερες παραβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η δανειοδότηση επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στην Κρήτη (σ.σ.: σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το καταστατικό της ΣΥΝ.ΠΕ). Ενδεικτική είναι τέλος η περίπτωση ενός μέλους του Δ.Σ. της τράπεζας -σε αυτόν αναφέρεται ο κ. Νικολούδης- που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα για αγορά ακινήτων στην περιοχή της Κωπαΐδας. Τα ακίνητα έπειτα από διαδοχικές πωλήσεις εμφανίζονταν υπερεκτιμημένα και χρηματοδοτούνταν ανάλογα…

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ NEASTYRANEWS.GR ΣΤA SOCIAL MEDIA
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ GROUP ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER ΕΔΩ


*ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΩΝ*
Το NEASTYRANEWS.GR μεταδίδει καθημερινά ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Δημοσιεύουμε κάθε επώνυμο σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το NEASTYRANEWS.GR ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση.
Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν
είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα.

Related posts

Ψαχνά: Συγκέντρωσαν ένα φορτηγό με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής

kostas.karatzas

ΟΙ ΦΙΛ-ΙΠΠΟΙ Καρύστου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2018 στην Κάρυστο

Real news

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Καρύστου του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Εύβοιας

Real news

Ανακοίνωσε επίσημα ο Ζ. Χατζηνικολής την υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος Καρύστου

adesmeftos typos

Ευχές Λευτέρη Ραβιόλου για το 2019 και Νέο Ξεκίνημα για την Νέα Τετραετία

kostas.karatzas

Στηρίζει τις γυναίκες επιχειρηματίες της Εύβοιας η Τζοβάννα Γκόγκου

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ