19.9 C
Νέα Στύρα
Απρίλιος 10, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΥΒΟΙΑ

Πνίγεται η Νότια Καρυστία στις ανεμογεννήτριες

Με επιστολή που απέστειλε προς τα κόμματα των εθνικών εκλογών και δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας θέλησε να τονίσει για ακόμη μια φορά την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Νότια Καρυστία από την υπερσυγκέντρωση και άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Εν όψει των εθνικών εκλογών θέτουμε υπόψιν σας το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νότια Καρυστία (Δήμος Καρύστου) εξαιτίας της μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Το τελευταίο διάστημα εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορυφογραμμές της Νότιας Καρυστίας.

Με την υποστήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης αδειοδοτήθηκε πλήθος αιολικών σταθμών χωρίς να προβλεφτούν οι σοβαρές επιπτώσεις της μεγαλύτερης συγκέντρωσης ανεμογεννητριών όλης της χώρα στη Νότια Καρυστία. 

Σήμερα όσοι κατοικούμε στη Νότια Καρυστία βλέπουμε καθημερινά την ορεινή ύπαιθρο να μετατρέπεται σε εργοταξιακό χώρο: διανοίγονται δρόμοι πλάτους άνω των 10μ. υψώνονται πυλώνες υψηλής τάσης που προκαλούν πυρκαγιές, γίνονται εκσκαφές χιλιάδων κυβικών μέτρων για να στηθούν οι ανεμογεννήτριες, δουλεύουν σπαστήρες και μπετονιέρες σε υψόμετρα 800-900μ. 

Η σκόνη καλύπτει τα φυτά που δίνουν τροφή στα αιγοπρόβατα και τις μέλισσες και εισχωρεί στα σπίτια και τα πνευμόνια μας όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι με κίνδυνο για την υγεία μας.

Ανησυχούμε επίσης για τις επιπτώσεις στα νερά της περιοχής που μπορούν να έχουν οι επεμβάσεις και η συστηματική αφαίμαξη των πηγών και των πηγαδιών για τις ανάγκες των εργασιών. 

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επισφαλή τη διαβίωση μας και μετατρέπουν τον τόπο μας σε μια έρημο που θα είναι αδύνατο να παράγει τα προϊόντα εκείνα που στηρίζουν την τοπική οικονομία (γάλα, τυρί, κρέας, μέλι). 

Πόσο μάλλον να συνεχίσει η Νότια Καρυστία να προσελκύει επισκέπτες και τουρίστες. Η δυσάρεστη πραγματικότητα που ζούμε αποκρύπτεται πίσω από προσωρινά οικονομικά οφέλη που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και μια μερίδα κατοίκων. 

Ζητούμε από τα υποψήφια κόμματα για τις εθνικές εκλογές να πάρουν θέση επί του θέματος και να μας πουν τι θα πράξουν την επαύριο των εκλογών. Η περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να σταματήσει ως επιζήμια για τη Νότια Καρυστία και τους κατοίκους της. 

Σε καμμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και να υποβαθμίζεται η ζωή μας με το άλλοθι των δήθεν επενδύσεων και του υποτιθέμενου οικονομικού οφέλους. 

Για τον Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ 

Πίνακας αποδεκτών 

1. ΣΥΡΙΖΑ 

2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

3. ΚΚΕ 

4. ΚΙΝ.ΑΛ 

5. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 

6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 

7. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 

8. ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 

9. ΟΚ.ΔΕ 10. ΕΕΚ Τροτσκιστές 

11. ΚΚΕ μ-λ 

12. μ-λ ΚΚΕ 

13. ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

14. ΜεΡΑ25 

15. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 

16. Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ

Φωτογραφίες: https://photos.app.goo.gl/1FH9FSdioCQ8Ztd77

Βίντεο: https://youtu.be/7zm5yW4iuwQ

Χάρτης: αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί (Πηγή ΡΑΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελική ευθεία η διαμόρφωση εισόδου του λόφου Αγίων Κω/νου & Ελένης Νέων Στύρων

adesmeftos typos

Στην Κάρυστο σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Απόστολος Γκλέτσος

proto thema-1

Με βροχή ο εορτασμός της Αγίας Πελαγίας στην Κάρυστο

newsroom

Γ. Μανώλης: ΑΠΕ και ανταποδοτικά τέλη – Διαφάνεια, Λογοδοσία & Τοπική Ανάπτυξη

admin-2

Ο Μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στα Νέα Στύρα

kostas.karatzas

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας γλίστρας σκαφών στα Νέα Στύρα

newsroom

Την Τετάρτη 3/7 η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Θανάση Ζεμπίλη

Real news

Για έβδομη χρονιά αθλητικό camp Taekwondo του Α.Σ.Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ στα Νέα Στύρα

proto thema

Χιόνισε μέχρι τη θάλασσα στα Νέα Στύρα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ