20.6 C
Nea Stira
Νοέμβριος 18, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΥΒΟΙΑ

Μια διαπίστωση και ένα αίτημα για την Ακρόπολη των Στύρων

Την Παρασκευή στις 23 Αυγούστου γιορτάστηκαν τα εννιάμερα της Παναγίας στο βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή της Ακρόπολης των Στύρων. Παρά την πεζοπορία πλήθος κόσμου, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες κάθε ηλικίας, τίμησαν την εορτή παρακολουθώντας τη θεία λειτουργία  με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με όρεξη και ζωντάνια για το γλέντι και τους χορούς, που ακολούθησαν της λειτουργίας, με φαγοπότι και συνοδεία μουσικής από τσαμπούνα και τουμπερλέκι.

Ένα από τα θέματα συζήτησης στα πηγαδάκια των παρευρισκομένων ήταν η εύκολη πλέον πρόσβαση στην κορυφή του λόφου, όπου δεσπόζει η αρχαία Ακρόπολη. Στην ανατολική πλαγιά του λόφου έχει κατασκευαστεί δρόμος που οδηγεί σε αιολικά πάρκα και με τον δρόμο αυτόν συνδέονται πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου του Αγ. Νικολάου όπου και δεσπόζει η αρχαία Ακρόπολη των Στύρων, στα λατομεία ρωμαϊκών χρόνων που βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού αλλά και στα δρακόσπιτα των Στύρων, τα γνωστά και ως Πάλλη λάκα.

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι στον αρχαιολογικό χώρο η αρχαιολογική υπηρεσία, για πρώτη φορά στα χρονικά, εκτελεί εργασίες καθαρισμού των μνημείων και των μονοπατιών που τα περιδιαβαίνουν. Η πεζοπορία στα ριζά, την πλαγιά και την κορυφή του λόφου είναι ιδιαίτερα ευχάριστη καθώς πρόκειται για ένα δίκτυο μονοπατιών με διάσπαρτες αρχαιότητες μέσα σε χώρους πρασίνου, όπου κατάφυτες περιοχές από αριές, κέδρα και κουμαριές εναλλάσσονται με τη χαμηλή βλάστηση. Εντύπωση προκαλούν τα τεράστια και αναρίθμητα μέτωπα των λατομείων, τα χώνια όπως τα λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Το τοπίο συμπληρώνουν  μεγάλα κομμάτια από βράχια με παράξενους σχηματισμούς πεσμένα ίσως από την κορυφή του λόφου αλλά και η μαγευτική θέα που ανοίγεται μπροστά μας με τα Στύρα, τα γύρω χωριά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Αυτές οι εργασίες έχουν μεγάλη σημασία  διότι πρόκειται για έναν χώρο τεράστιας αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας που με το πέρασμα του χρόνου και την αμέλεια των υπευθύνων καταρρέει και χάνεται και που μέχρι σήμερα είναι δύσκολα ή και καθόλου προσβάσιμος. Ένας χώρος που είναι άρρηκτα δεμένος με τον τόπο μας αλλά και την ζωή των κατοίκων του.

 Αίτημα μας είναι να μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση της περιοχής στην οποία διαβιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Παράλληλα, οι επισκέπτες των μνημείων της περιοχής, είτε αυτοί είναι τουρίστες είτε οι κάτοικοι της πόλης, να βρουν έναν πόλο έλξης σε αυτόν τον χώρο με αποτέλεσμα αφενός το πολιτιστικό όφελος αλλά ταυτόχρονα και την τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής. Είναι επιτέλους ο καιρός οι αρμόδιοι φορείς να σηκώσουν αυτή την υπόθεση και η περιοχή με τα τόσα και τόσο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της και το απίστευτο φυσικό της κάλλος να  αποδοθεί στους πολίτες αυτού του τόπου, να ανοιχτεί, να αναδειχτεί και να προστατευτεί ως πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο για τον τόπο μας,  κόντρα στις δυσκολίες του σήμερα που όλα μαραζώνουν.

Δ.Σ.    Λέσχης  Συνδαιτυμόνων  &  Φίλων

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Μηχανική βλάβη παρουσίασε το Ε/Γ – Ο/Γ «ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΑΡ»-Το δρομολόγιο εκτέλεσε το Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

kostas.karatzas

Απτόητοι συνεχίζουν οι κάτοικοι του Μαρμαρίου την κατάληψη στα ΕΛΤΑ

kostas.karatzas

«Έκλεισε» το Δημοτικό Σχολείο Στύρων ή το «Έκλεισαν;»

kostas.karatzas

ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ: Τα Νέα Στύρα και τα Στύρα αποκτούν αποχετευτικό σύστημα και βιολογικό καθαρισμό

kostas.karatzas

Τους ευχαρίστησε όλους ο Λευτέρης Ραβιόλος μετά την κακοκαιρία

kostas.karatzas

9 μετάλλια για την ομάδα Τζούντο του ΑΝΟΚ

kostas.karatzas

Ζ. Χατζηνικολής: Καλή αρχή στα παιδιά μας που ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά

kostas.karatzas

Ορκωμοσία Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου

kostas.karatzas

Εξελέγη το νέο προεδρείο του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου Στύρων

kostas.karatzas

Ευχαριστήριο του Γιάννη Μανώλη προς ΠΥ και Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης Δήμου Καρύστου

kostas.karatzas

Μεγάλη επιτυχία είχε το Αποκριάτικο «Luna Park» του Εμπορικού Συλλόγου Στύρων

kostas.karatzas

Το Hμερήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στα Στύρα

kostas.karatzas

Συνέντευξη με τουριστικό ενδιαφέρον έδωσε ο Βασίλης Καλαλούγκας στην Πολωνική τηλεόραση

kostas.karatzas

Παραδοσιακό Γλέντι στους Τσακαίους Ευβοίας στις 15 Αυγούστου

kostas.karatzas

Ζάχος Χατζηνικολής: Στον Αετό Καρύστου πέντε χρόνια συνεχώς… βρέχει!

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ