9.2 C
Νέα Στύρα
28 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΥΒΟΙΑ

Έξι Χρόνια Γ.Σ. ΣΤΥΡΩΝ: Μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης με τον προπονητή Παναγιώτη Χουλιαρά

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΥΡΩΝ

30/11/2013 – 30/11/2019

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που με πάρα πολλή όρεξη και όνειρα ξεκίνησα ένα εγχείρημα στα Στύρα για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής: Να τους μάθω μπάσκετ. Στην αρχή με λίγα παιδιά, που χρόνο με το χρόνο όμως γίνονταν περισσότερα για να φτάσουμε σήμερα να αριθμούμε 85 αθλητές. Τι σημαίνει αυτό; Επτά διαφορετικά τμήματα (μίνι, τζούνιορ, παγκορασίδων, κορασίδων, παμπαίδων, παίδων, ανδρικό) από τα οποία τα τέσσερα είναι σε επίσημα αγωνιστικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ. Αυτά τα έξι χρόνια, σαν σύλλογος έχουμε παίξει πάνω από 150 επίσημους αγώνες και πάνω από 200 φιλικά με τα τμήματα της ακαδημίας και όλα φυσικά εκτός έδρας. Κανέναν αγώνα στα Στύρα.

Σε αυτή την πορεία των έξι χρόνων δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που να σκέφτηκα να τα παρατήσω, αν και υπήρξαν αρκετές άσχημες στιγμές. Από το εγχείρημα αυτό πέρασαν να βοηθήσουν αρκετοί. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.  Κάποιοι τα παράτησαν και έφυγαν, μη μπορώντας να καταλάβουν το πνεύμα και τον σκοπό της λειτουργίας αυτού του συλλόγου. Κάποιοι έμειναν και συνεχίζουν. Οι δυσκολίες της καθημερινής προπόνησης από την ημέρα που ξεκινήσαμε μέχρι και σήμερα, παραμένουν ίδιες. Ένας άθλιος αγωνιστικός χώρος (ο προαύλιος χώρος του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέων Στύρων) και μια «έδρα», πάντα σαράντα χιλιόμετρα μακριά. Είτε δηλαδή στο κλειστό μπάσκετ της Καρύστου είτε στο κλειστό Αλιβερίου. Όμως, η όρεξη και αισιοδοξία από μένα δε σταματά. Πρωταρχικός σκοπός του συλλόγου είναι να μπορέσει να προσφέρει στα παιδιά αρχές και αξίες οι οποίες θα τα συνοδέψουν σε όλη τους τη ζωή, να φτιάξει δηλαδή σωστή νοοτροπία, και όχι να βγάλει πρωταθλητές μπάσκετ, αν και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα βγουν και τέτοιοι.

Το παν για μένα είναι τα παιδιά. Και αυτό που εισπράττω καθημερινά από τα παιδιά είναι ανεπανάληπτο. Μιλάμε για παιδιά από 5 χρονών μέχρι και φοιτητές που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Έχω άριστες σχέσεις και συνεχίζω να επικοινωνώ και με παιδιά που δεν ανήκουν πια στον σύλλογο. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα έξι χρόνια, τα παιδιά με εμπιστεύθηκαν και ζήτησαν τη γνώμη μου για πράγματα που δεν τολμούσαν να ρωτήσουν ούτε τους γονείς τους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη σχέση ενός προπονητή με τους αθλητές του. Και φυσικά μεγάλη ευθύνη.

Τώρα, σε σχέση με τους ανθρώπους της περιοχής και τους αρμόδιους φορείς. Το ότι από την Κάρυστο μέχρι το Αλιβέρι η αθλητική παιδεία είναι ανύπαρκτη το ξέρουμε. Άλλωστε, μέχρι να ξεκινήσει ο Γ.Σ.ΣΤΥΡΩΝ το 2013 δεν υπήρχε τίποτα αθλητικό στον τόπο. Δυστυχώς, μπάσκετ, για τους περισσότερους γονείς σημαίνει πως ξεφορτώνομαι το παιδί από το σπίτι για κάποιες ώρες. Οι γονείς μην έχοντας βιώσει ποτέ τον αθλητισμό δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Πώς να είναι δίπλα τους δηλαδή με τον σωστό τρόπο. Από την άλλη, σιγά-σιγά βλέπω πως κάποιοι γονείς αρχίζουν πιο συνειδητά να βάζουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητα των παιδιών τους, όμως και πάλι βρισκόμαστε σε πρωταρχικό στάδιο. Όσο για τους φορείς, κάποιοι δεν έχουν βοηθήσει καθόλου, ενώ θεωρώ πως ήταν υποχρέωσή τους, και κάποιοι έχουν κάνει τα απολύτως τυπικά. Τώρα τελευταία, φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι, ελάχιστοι βέβαια, που όμως δείχνουν να θέλουν να βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του. Εγώ θέλω να πιστεύω πως στη συνέχεια θα τους έχουμε όλους κοντά μας, γιατί το αύριο του τόπου μας είναι τα παιδιά και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτά και ακόμα παραπάνω. Αν ένα πράγμα κάνει ο αθλητισμός, πέρα από πολλά άλλα οφέλη βέβαια, είναι να προσφέρει σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία.

Πώς γιορτάσαμε τα έξι χρόνια μας ως σύλλογος το Σάββατο το πρωί? Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φύλων, ξεκινήσαμε ένα τουρνουά μπάσκετ με μεικτές τετράδες (αγόρια και κορίτσια μαζί) για δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, το οποίο θα επαναληφθεί άλλες τέσσερις φορές και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη. Ο καιρός βοήθησε και τα παιδιά το χάρηκαν. Όποιοι παρακολουθούν την πορεία μας γνωρίζουν πόσο δραστήριος σύλλογος είμαστε και μάλιστα με πρωτόγνωρες για την περιοχή δράσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες υψηλού επιπέδου, εντός και εκτός του αθλητικού χώρου. Έχουμε ακόμα να δώσουμε πάρα πολλά. Να είμαστε όλοι καλά και πάνω απ’ όλα τα παιδιά.

Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα για τον χρόνο που μου διέθεσες και κυρίως για την εκτίμηση και τη στήριξή σου όλα αυτά τα χρόνια. Να είσαι καλά.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΑΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ-ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ 72-69: Αγώνας για «γερά νεύρα»-Κοπή πίτας

kostas.karatzas

ΠΑΙΔΩΝ Α’ Όμιλος Μπάσκετ: ΑΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ-ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ 64-46

kostas.karatzas

Μια εθελοντική δράση των παιδιών του ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ που αξίζει πολλά ΜΠΡΑΒΟ !!!

kostas.karatzas

Ποδαρικό με νίκη οι παμπαίδες του Γ.Σ. ΣΤΥΡΩΝ

kostas.karatzas

ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ από τον Γ.Σ. ΣΤΥΡΩΝ

kostas.karatzas

Βαλκανικό άρωμα με ΑΓΚΙ ΙΜΠΕΖΑ στη φετινή βράβευση των αθλητών του Γ.Σ. ΣΤΥΡΩΝ

kostas.karatzas

Έγιναν εκλογές στον ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ-Αυτό είναι το νέο ΔΣ

author-5

ΜΠΑΣΚΕΤ-Γ’ ΕΣΚΑΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ-Α.Ε. ΚΑΡΥΣΤΟΥ 42-69

kostas.karatzas

ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ Α’ ΟΜΙΛΟΣ: ΓΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ 72-24

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ