16 C
Νέα Στύρα
29 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΑΡΘΡΑ ΕΥΒΟΙΑ

Δημοτικό Σχολείο Στύρων: 1867-2018 και .. τέλος !!!!!!!!

Γράφει ο Άγγελος Τόλιας

Από το 1867 έως το 2018, μετά από 151 χρόνια ζωής, ελπίδας και προσπάθειας «σίγησε» το πρώτο και το αρχαιότερο σχολείο του πρώτου Δήμου Στυρέων.

Το χωριό των Στύρων, το οποίο ήταν η κοιτίδα της γνώσης σε όλο τον Δήμο, με δράσεις πνευματικές, ιστορικές, κοινωνικές, αλλά και με καταγραφές από την αρχαιότητα έως και σήμερα, έμεινε «ορφανό» από αυτό που οι παλαιότεροι πάσχισαν και κατάφεραν να δώσουν με αγώνες και ευεργεσίες, το πολυτιμότερο αγαθό που είναι Η ΓΝΩΣΗ.

Και επειδή στις μέρες μας το νέο σύστημα θέλει να εκμηδενίσει την ιστορία αλλά και την ιστορικότητα του παρελθόντος, έτσι προς γνώση, παραθέτω για τους αρμόδιους και όχι μόνο, ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση του σχολείου των Στύρων που είναι επιγραμματικά τα εξής:

Το 1867 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αθηνών, για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, αναφέρομαι στο Αρσάκειο και Τοσίτσειο Ίδρυμα που οι ιδρυτές της ήταν σημαντικές, ιστορικές και πνευματικές προσωπικότητες (Γεώργιος Κουντουριώτης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος κλπ) αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικού Σχολείου στα Στύρα της Εύβοιας για την ενίσχυση της Ελληνικής γλώσσας !!!!

Το σχολείο αυτό θα λειτουργούσε  με την χρηματοδότηση επίβλεψη και επιμέλεια της λειτουργίας του στα πρότυπα του Αρσακείου, όπερ και εγένετο !!!

Στην πολυετή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Στύρων, αρκετοί μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό διακρίθηκαν σε περίοπτες θέσεις των γραμμάτων, των τεχνών και της κοινωνίας πέρα από τα στενά όρια του Δήμου μας και προσέφεραν στην Πατρίδα έργο.

Η απόφαση να παύσει η λειτουργία του σχολείου με θλίβει σαν γεγονός διότι βέβαια, οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας, ΔΕΝ έχουμε όμως το δικαίωμα να εκμηδενίζουμε αβασάνιστα την Ιστορία και να αλλοιώνουμε την κουλτούρα του τόπου μας, αφήνοντας χώρο σε επιτηδευμένα και ανιστόρητα άτομα να παραγράφουν διαχρονικές αξίες.

Ελπίζω η έλλειψη μαθητών να μην είναι το πρόσχημα και ο Δήμος οφείλει να ελέγχει το σύννομο της υπόθεσης.

Ελπίζω επίσης, να αντισταθούμε στο μέλλον σε «πιθανή μεταφορά» της πύλης του ΑΡΜΕΝΟΥ των ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΩΝ και ότι άλλο έχει απομείνει που να καταδεικνύει την διαχρονικότητα των ΣΤΥΡΩΝ !!!!

Με τιμή

Άγγελος Τόλιας


    *Οι εικόνες είναι από το αρχείο του Άγγελου Τόλια και υπάρχουν μαζί με άλλες στο Παραδοσιακό Καφενείο της Χρυσάνθης Σαμαρτζή στην πλατεία των Στύρων
Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Έγινε ο Εσπερινός στον Άγιο Φανούριο στα Στύρα

kostas.karatzas

Γέφυρα φιλίας μεταξύ Αλγερίας και Στύρων

kostas.karatzas

Φάνης Σπανός από τα Νέα Στύρα: Τα στοιχήματα που βάλαμε γίνανε νίκες και προχωράμε για ακόμη περισσότερα

kostas.karatzas

Kλειστά τα σχολεία σε Κάρυστο-Μαρμάρι-Καφηρέα την Τρίτη 26/2/19-Θα λειτουργήσουν κανονικά στην ΔΕ ΣΤΥΡΕΩΝ

kostas.karatzas

Τα Εννιάμερα της Παναγίας στην Ακρόπολη των Στύρων-Στην κορυφή του βουνού

kostas.karatzas

Παραδοσιακό Χορευτικό Τμήμα Στύρων: Ετήσιος Χορός

kostas.karatzas

«Κούκλα» έγινε το Γυμνάσιο-Λύκειο των Στύρων

kostas.karatzas

Η στιγμή της έντονης χαλαζόπτωσης στα Στύρα

kostas.karatzas

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ: Σαν σήμερα το 1822 έγινε η Μάχη των Στύρων

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ