28.4 C
Nea Stira
Αύγουστος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΡΘΡΑ ΕΥΒΟΙΑ

Δημοτικό Σχολείο Στύρων: 1867-2018 και .. τέλος !!!!!!!!

Γράφει ο Άγγελος Τόλιας

Από το 1867 έως το 2018, μετά από 151 χρόνια ζωής, ελπίδας και προσπάθειας «σίγησε» το πρώτο και το αρχαιότερο σχολείο του πρώτου Δήμου Στυρέων.

Το χωριό των Στύρων, το οποίο ήταν η κοιτίδα της γνώσης σε όλο τον Δήμο, με δράσεις πνευματικές, ιστορικές, κοινωνικές, αλλά και με καταγραφές από την αρχαιότητα έως και σήμερα, έμεινε «ορφανό» από αυτό που οι παλαιότεροι πάσχισαν και κατάφεραν να δώσουν με αγώνες και ευεργεσίες, το πολυτιμότερο αγαθό που είναι Η ΓΝΩΣΗ.

Και επειδή στις μέρες μας το νέο σύστημα θέλει να εκμηδενίσει την ιστορία αλλά και την ιστορικότητα του παρελθόντος, έτσι προς γνώση, παραθέτω για τους αρμόδιους και όχι μόνο, ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση του σχολείου των Στύρων που είναι επιγραμματικά τα εξής:

Το 1867 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αθηνών, για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, αναφέρομαι στο Αρσάκειο και Τοσίτσειο Ίδρυμα που οι ιδρυτές της ήταν σημαντικές, ιστορικές και πνευματικές προσωπικότητες (Γεώργιος Κουντουριώτης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος κλπ) αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικού Σχολείου στα Στύρα της Εύβοιας για την ενίσχυση της Ελληνικής γλώσσας !!!!

Το σχολείο αυτό θα λειτουργούσε  με την χρηματοδότηση επίβλεψη και επιμέλεια της λειτουργίας του στα πρότυπα του Αρσακείου, όπερ και εγένετο !!!

Στην πολυετή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Στύρων, αρκετοί μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό διακρίθηκαν σε περίοπτες θέσεις των γραμμάτων, των τεχνών και της κοινωνίας πέρα από τα στενά όρια του Δήμου μας και προσέφεραν στην Πατρίδα έργο.

Η απόφαση να παύσει η λειτουργία του σχολείου με θλίβει σαν γεγονός διότι βέβαια, οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας, ΔΕΝ έχουμε όμως το δικαίωμα να εκμηδενίζουμε αβασάνιστα την Ιστορία και να αλλοιώνουμε την κουλτούρα του τόπου μας, αφήνοντας χώρο σε επιτηδευμένα και ανιστόρητα άτομα να παραγράφουν διαχρονικές αξίες.

Ελπίζω η έλλειψη μαθητών να μην είναι το πρόσχημα και ο Δήμος οφείλει να ελέγχει το σύννομο της υπόθεσης.

Ελπίζω επίσης, να αντισταθούμε στο μέλλον σε «πιθανή μεταφορά» της πύλης του ΑΡΜΕΝΟΥ των ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΩΝ και ότι άλλο έχει απομείνει που να καταδεικνύει την διαχρονικότητα των ΣΤΥΡΩΝ !!!!

Με τιμή

Άγγελος Τόλιας


    *Οι εικόνες είναι από το αρχείο του Άγγελου Τόλια και υπάρχουν μαζί με άλλες στο Παραδοσιακό Καφενείο της Χρυσάνθης Σαμαρτζή στην πλατεία των Στύρων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραβιόλος: Στεκόμαστε απέναντι και δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν τα ΕΛΤΑ Μαρμαρίου

kostas.karatzas

Λευτέρης Ραβιόλος: Στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται

kostas.karatzas

Παζάρι Αυλωναρίου: Από 7 έως και 14 Οκτωβρίου 2018 στα Χάνια Αυλωναρίου

kostas.karatzas

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ομιλητής στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εύβοιας

kostas.karatzas

Mάκης Χριστοδουλόπουλος-Ιωάννα Λεγάκη στο πανηγύρι του ΑΟ Μαρμαρίου

kostas.karatzas

Κλειστά τα σχολεία του Δήμου Καρύστου την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

kostas.karatzas

Συνάντηση της Αναπτυξιακής Εύβοιας με φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού στο Μαρμάρι

kostas.karatzas

90.624 μοναδικοί χρήστες ενημερώθηκαν από 7 έως 14 Απριλίου 2019 από το NEASTYRANEWS.GR

kostas.karatzas

Εύβοια : Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα – Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ