16.9 C
Nea Stira
Μάρτιος 23, 2019
NEASTYRANEWS.GR


ΑΡΘΡΑ ΕΥΒΟΙΑ

Δημοτικό Σχολείο Στύρων: 1867-2018 και .. τέλος !!!!!!!!
Γράφει ο Άγγελος Τόλιας

Από το 1867 έως το 2018, μετά από 151 χρόνια ζωής, ελπίδας και προσπάθειας «σίγησε» το πρώτο και το αρχαιότερο σχολείο του πρώτου Δήμου Στυρέων.

Το χωριό των Στύρων, το οποίο ήταν η κοιτίδα της γνώσης σε όλο τον Δήμο, με δράσεις πνευματικές, ιστορικές, κοινωνικές, αλλά και με καταγραφές από την αρχαιότητα έως και σήμερα, έμεινε «ορφανό» από αυτό που οι παλαιότεροι πάσχισαν και κατάφεραν να δώσουν με αγώνες και ευεργεσίες, το πολυτιμότερο αγαθό που είναι Η ΓΝΩΣΗ.

Και επειδή στις μέρες μας το νέο σύστημα θέλει να εκμηδενίσει την ιστορία αλλά και την ιστορικότητα του παρελθόντος, έτσι προς γνώση, παραθέτω για τους αρμόδιους και όχι μόνο, ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση του σχολείου των Στύρων που είναι επιγραμματικά τα εξής:

Το 1867 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αθηνών, για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, αναφέρομαι στο Αρσάκειο και Τοσίτσειο Ίδρυμα που οι ιδρυτές της ήταν σημαντικές, ιστορικές και πνευματικές προσωπικότητες (Γεώργιος Κουντουριώτης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος κλπ) αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικού Σχολείου στα Στύρα της Εύβοιας για την ενίσχυση της Ελληνικής γλώσσας !!!!

Το σχολείο αυτό θα λειτουργούσε  με την χρηματοδότηση επίβλεψη και επιμέλεια της λειτουργίας του στα πρότυπα του Αρσακείου, όπερ και εγένετο !!!

Στην πολυετή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Στύρων, αρκετοί μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό διακρίθηκαν σε περίοπτες θέσεις των γραμμάτων, των τεχνών και της κοινωνίας πέρα από τα στενά όρια του Δήμου μας και προσέφεραν στην Πατρίδα έργο.

Η απόφαση να παύσει η λειτουργία του σχολείου με θλίβει σαν γεγονός διότι βέβαια, οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας, ΔΕΝ έχουμε όμως το δικαίωμα να εκμηδενίζουμε αβασάνιστα την Ιστορία και να αλλοιώνουμε την κουλτούρα του τόπου μας, αφήνοντας χώρο σε επιτηδευμένα και ανιστόρητα άτομα να παραγράφουν διαχρονικές αξίες.

Ελπίζω η έλλειψη μαθητών να μην είναι το πρόσχημα και ο Δήμος οφείλει να ελέγχει το σύννομο της υπόθεσης.

Ελπίζω επίσης, να αντισταθούμε στο μέλλον σε «πιθανή μεταφορά» της πύλης του ΑΡΜΕΝΟΥ των ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΩΝ και ότι άλλο έχει απομείνει που να καταδεικνύει την διαχρονικότητα των ΣΤΥΡΩΝ !!!!

Με τιμή

Άγγελος Τόλιας


    *Οι εικόνες είναι από το αρχείο του Άγγελου Τόλια και υπάρχουν μαζί με άλλες στο Παραδοσιακό Καφενείο της Χρυσάνθης Σαμαρτζή στην πλατεία των ΣτύρωνΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ NEASTYRANEWS.GR ΣΤA SOCIAL MEDIA
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ GROUP ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER ΕΔΩ
Related posts

Στα Νέα Στύρα θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου-Την Παρασκευή 26/10 στον Αλμυροπόταμο

Real news

Φορτηγό γκρέμισε μάντρα σπιτιού στα Νέα Στύρα-Έντρομοι οι ιδιοκτήτες βγήκαν έξω

adesmeftos typos

Μετονομάζεται το γήπεδο Μονοδρίου σε γήπεδο «Δημήτρης Παπαναστασίου»

kostas.karatzas

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Καθησυχαστικό το υπουργείο για την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

reporter

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ: Σαν σήμερα το 1822 έγινε η Μάχη των Στύρων

kostas.karatzas

Χωρίς ρεύμα από χθες πολλά χωριά στη Βόρεια Εύβοια

Real news