15.6 C
Nea Stira
Απρίλιος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΥΒΟΙΑ

Αιολικά Πάρκα Πύργου και Χελώνας : Μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή στη Νότια Καρυστία.

Δεν είναι μόνο τα ΑΠ της ΕΝΕΛ που ρημάζουν το βουνό της΄Οχης και τον Καβοντόρο. Στο υψίπεδο (700 – 900 μ.)που σχηματίζεται μεταξύ του φαραγγιού του Αγίου Δημητρίου και το Γιαννίτσι δραστηριοποιείται μια άλλη εταιρεία συμφερόντων Μυτηλιναίου που εγκαθιστά δύο αιολικά πάρκα στις κορφές Πύργος (18 α/γ) και Χελώνα (9 α/γ), ενώ έχουν δοθεί και άλλες άδειες για περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή.  Τα δύο αιολικά πάρκα βρίσκονται στα όρια της προστατευόμενης περιοχής στην κρίσιμη επικράτεια του μοναδικού ζεύγους Σπιζαετών που έχει απομείνει, αλλά και άλλων σημαντικών ειδών όπως ο Φιδαετός, ο Μπούφος, το Βραχοκιρκίνεζο, η Πετροπέρδικα κ.α. Ειδικά ο Σπιζαετός είναι είδος χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής ( GR2420012) και αυστηρά προστατευόμενου είδους σε όλη την Ευρώπη. Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα την προστασία του. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να εγκρίνονται ανεμογεννήτριες σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή;

Όλα μπορούν να γίνουν με  μελέτες που  κάνουν το μαύρο άσπρο. Η  ορνιθολογική μελέτη των δύο αιολικών πάρκων αναγνωρίζει μεν τις επιπτώσεις στα αρπακτικά πουλιά, αλλά ισχυρίζεται ότι θα τις αποφύγει με την εγκατάσταση ενός συστήματος προειδοποίησης ή πέδησης του ρότορα των ανεμογεννητριών. Το σύστημα αυτό δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά στη χώρα μας, επιπλέον αμφισβητείται σε χώρες της Ευρώπης, και μάλλον αυτό που θα καταφέρει στο τέλος θα είναι να εκτοπίσει δια παντός τα πουλιά με τους απωθητικούς ήχους που θα παράγει.

Ακόμη η περιοχή εγκατάστασης λόγω της εγγύτητας με το πέλαγος και του υψομέτρου είναι μεταναστευτικό πέρασμα κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη για πολλά είδη πουλιών. Τα δύο αιολικά πάρκα θα γίνουν παγίδα θανάτου για τα κουρασμένα από το ταξίδι τους πουλιά που σταματούν για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

Τα πουλιά δεν κινδυνεύουν μόνο από πιθανές προσκρούσεις και την όχληση του θορύβου, αλλά και από την καταστροφή των βιοτόπων τους. Για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου Πύργος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει διαταραχθεί πλήρως το τοπίο από τις εκσκαφές, την ισοπέδωση βραχοσχηματισμών, την απόθεση μπάζων και τη  διάνοιξη δεκάδων δρόμων που κατακερματίζουν το τοπίο. Επίσης έχει προκληθεί σημαντική φθορά στη δασική βλάστηση με την κοπή αιωνόβιων αριών. ΄Ενας τεράστιος όγκος χωμάτων  έχει αποτεθεί στο χείλος του φαραγγιού και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κατολίσθησης. Τίποτα δεν θυμίζει πλέον βιότοπο γιατί όλα έχουν γίνει εργοτάξιο.

Στη θέση Χελώνα δεν  έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες, αλλά έχουν διανοιχτεί δρόμοι πρόσβασης στις 3 πιο κοντινές προς το φαράγγι ανεμογεννήτριες από τις οποίες οι δύο ακυρώθηκαν εκ των υστέρων. Τη βλάβη που προκαλείται σε ανέγγιχτα τοπία εξαιρετικής ομορφιάς τη λογαριάζει κανείς;  Ελέγχουν κάποιοι την περιβαλλοντική ζημιά στα τοπία και τα είδη ζωής που φιλοξενούν ή μιλούμε για την προστασία της βιοποικιλότητας κατά περίπτωση; Για αποκατάσταση ούτε λόγοςβέβαια γιατί υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Ετσι καταστρέφουμε σιγά σιγά την φυσική κληρονομιά και φτωχαίνουμε τον τόπο από τον αληθινό πλούτο του.

Δείτε: Σχετικό βίντεο και φωτογραφίες Χελώνας

https://photos.app.goo.gl/uGGRL1bMCzmTWnbG6

https://youtu.be/dubc3WxZdls

Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας

Χρυσή Μπερέτη – Πρόεδρος

Θανάσης Μπινιάρης – Γραμματέας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στο Μαρμάρι-Εγκώμια

kostas.karatzas

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κάρυστο με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου

kostas.karatzas

ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ από τον Γ.Σ. ΣΤΥΡΩΝ

kostas.karatzas

Συγκινητική η παρουσία των ΦΙΛΙΠΠΩΝ στην παρέλαση της Καρύστου

admin-1

Προσλήψεις Μονίμου Προσωπικού σε Λιμεναρχεία (και στη Χαλκίδα) – Δείτε την όλη την Προκήρυξη

kostas.karatzas

Kακοκαιρία Εύβοια: Άτταλη, Μακρυκάπα, Αγ. Αθανάσιος χωρίς ρεύμα-Έχει καταρρεύσει το δίκτυο

admin

ΚΚΕ Καρύστου: Μύθοι και αλήθειες για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων στην Κάρυστο

Real news

Χαλκίδα-Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση για τον Αυτισμό

newsroom

Πεζοπορία του Ορειβατικού Συλλόγου Νότιας Εύβοιας στον Προφήτη Ηλία Αλιβερίου

adesmeftos typos

Βρήκε το κλεμμένο του αμάξι στο γκαράζ του πλοίου «Μιχαλάκης ΙΙΙ» στα Νέα Στύρα

kostas.karatzas

Tι ετοιμάζει η Ματίνα Ρέτσα και το EVIA VIMA στην Εύβοια ?

Real news

Νησιώτικη βραδιά ΑΟ Νέων Στύρων-Ομιλία Α.Τσούλη-Σ.Λιβαθινού

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ