8 C
Νέα Στύρα
22 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χ.Ακάρ: «Και γεωτρήσεις θα κάνουμε στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επιτεθούμε σε όποιον μας εμποδίσει»!

Άρθρο με πληροφορίες από pronews.gr

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΤΟΥ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ FATIH

Η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη και αποφασισμένη παρά τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα (λεκτικές μην κοροϊδευόμαστε) να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δια στόματος Χουλουσί Ακάρ στέλνει μήνυμα προς όλους (βασικά στα δύο ελληνικά κράτη Ελλάδας και Κύπρου) ότι δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ του γεωτρύπανου Fatih.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτραπούν τα τετελεσμένα.

Ο Ακάρ επιπλέον δήλωσε στο Anadolu ότι τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία λύνει όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μέσω και συμπλήρωσε ότι αναμένει την ίδια ευαισθησία από τους συνομιλητές της. «Η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της», κατέληξε ο Ακάρ.

Οι Βρυξέλλες για το θεαθήναι το Σάββατο κάλεσαν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παράλληλα, προειδοποίησε την Τουρκία ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από όποια τέτοια παράνομη ενέργεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φυσικά στην Άγκυρα  ουδόλως ασχολήθηκαν με τις φανφάρες των Βρυξελλών οι οποίες είναι άνευ ουσίας καθώς το μόνο που διατίθενται να κάνουν οι Ευρωπαίοι προς ώρας είναι απλά να πορχωρούν σε δηλώσεις.

Οι δηλώσεις όμως δεν προκαλούν φόβο στην ερντογανική Τουρκία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να μην προβεί σε άλλες ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Το ΥΠΕΞ κάλεσε την Άγκυρα «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ακόμη, η Αθήνα χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», κατέληγε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Αίγυπτος και αυτή προχώρησε σε δήλωση κατά της Άγκυρας διαμέσου του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση, χαρακτήρισε την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ«κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Κάιρο έκανε λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την κάλεσε «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

«Η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της», αναφερόταν ακόμη.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία προχώρησε σε μια ήπια αντίδραση και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία για την επικείμενη τουρκική γεώτρηση.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Να πούμε πάντως ότι η ανακοίνωση της Μόσχας κρύβει μια βαθύτερη σημασία.

Η Μόσχα ετοιμάζεται να παίξει τον ρόλο του διαιτητή στο ενδεχόμενο μια ελληνοτουρκικής κρίσης την οποία αστεία-αστεία αυτή μόνο μπορεί να την λύσει καθώς έχει διαύλους επικοινωνίας και στην Άγκυρα λόγω στρατηγικής συμμαχίας αλλά και στην Αθήνα λόγω Ορθοδοξίας.

Φυσικά εάν αυτό συμβεί θα είναι η απόλυτη ήττα για τις ΗΠΑ και ο θόρυβος θα ακούγεται για… δεκαετίες.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Χ.Ακάρ: «Η εισβολή του 1974 στην Κύπρο ήταν ένα έπος – Τίποτε δεν θα γίνει χωρίς εμάς»

kostas.karatzas

«Μακεδονία» συνεχίζουν να αποκαλούν τα Σκόπια οι Τούρκοι

kostas.karatzas

Ολικό comeback της Τουρκίας στον Τουρισμό, που χάνει η Ελλάδα

kostas.karatzas

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο – Δεν υπάρχει κρίση

kostas.karatzas

Νετανιάχου κατά Ερντογάν: «Είσαι εισβολέας της Κύπρου και σφαγέας γυναικών και παιδιών»

kostas.karatzas

Στον Πειραιά 179 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου

kostas.karatzas

Χαλίφα Χαφτάρ: Ο Αμερικανο-Λίβυος στρατάρχης που έκανε έξω φρενών τον Ερντογάν

kostas.karatzas

Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνουμε από τις απειλές της Δύσης

kostas.karatzas

Και δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα θα κατασκευάσει η Ρωσία στο Ακούγιου

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ