27.7 C
Nea Stira
Αύγουστος 26, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση Ριχάρδου

Η αποφυλάκιση των οκτώ προφυλακισθέντων για συμμετοχή σε κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις θρίλερ καθώς η Εισαγγελία δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής την έγκρισή της, να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι που κρατούνται στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

Αν και η ανακρίτρια διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα έχει συναινέσει και έχει αποστείλει έγγραφο εδώ και ώρες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ανακληθούν τα οκτώ εντάλματα προσωρινής κράτησης, δεν έχει υπάρξει ουδεμία απάντηση από τις εισαγγελικές αρχές.

Έτσι, οι οκτώ κατηγορούμενοι παραμένουν σε καθεστώς κράτησης στη ΓΑΔΑ αναμένοντας τόσο οι ίδιοι όσοι και οι συνήγοροί τους που επισκέπτονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα δικαστήρια της Ευελπίδων, τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας για να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην περίπτωση που τελικά δεν ανάψει το «πράσινο φως» η Εισαγγελία για τις αποφυλακίσεις, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξετάζουν την επόμενη δικονομική τους κίνηση που δεν είναι άλλη από την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Η στάση αυτή πάντως της Εισαγγελίας ερμηνεύεται από τους συνηγόρους ως διαφοροποίηση από την αξιολόγηση της ανακρίτριας και ενδεχομένως αντικρουόμενη στη μεταξύ τους προσέγγιση πάνω στο κρίσιμο θέμα της λαθρεμπορίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η καθυστέρηση αυτή ουδόλως «κολακεύει» τις αρμόδιες δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές.

Στο έγγραφο που απέστειλε η ανακρίτρια ωστόσο είναι κατηγορηματική πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση των οκτώ κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, η ανακρίτρια διαφθοράς σημειώνει:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Η απάντηση της ΑΑΔΕ αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Το έγγραφο που απέστειλε η ανακρίτρια στην εισαγγελία Πρωτοδικών 

Πηγή: zougla.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές: Ολοι οι σταυροί που πήραν οι υποψήφιοι των 10 πρώτων κομμάτων

kostas.karatzas

Πάνω από 11.000 οι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο -615 αφίξεις σε τρεις μέρες

kostas.karatzas

Μακρόν σε Τσίπρα: Αν θέλεις σου στέλνω φρεγάτες για περιπολίες στη Μεσόγειο

kostas.karatzas

SZ για την Αγιά Σοφιά: Αποφεύχθηκε νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

kostas.karatzas

Το EVIAVIMA και η Ματίνα Ρέτσα στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος 104.6 μιλούν για την κακοκαιρία στην Εύβοια

kostas.karatzas

Νέες απειλές από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας

kostas.karatzas

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Αυθαίρετη πράξη η έκδοση ενταλμάτων κατά δικηγόρων

kostas.karatzas

Επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης οι Τσίπρας – Ζάεφ

kostas.karatzas

112: Σε 4 μήνες θα λειτουργήσει στη χώρα μας – Γιατί ήταν «νεκρό» ως τώρα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ