14.5 C
Nea Stira
Νοέμβριος 16, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση Ριχάρδου

Η αποφυλάκιση των οκτώ προφυλακισθέντων για συμμετοχή σε κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις θρίλερ καθώς η Εισαγγελία δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής την έγκρισή της, να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι που κρατούνται στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

Αν και η ανακρίτρια διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα έχει συναινέσει και έχει αποστείλει έγγραφο εδώ και ώρες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ανακληθούν τα οκτώ εντάλματα προσωρινής κράτησης, δεν έχει υπάρξει ουδεμία απάντηση από τις εισαγγελικές αρχές.

Έτσι, οι οκτώ κατηγορούμενοι παραμένουν σε καθεστώς κράτησης στη ΓΑΔΑ αναμένοντας τόσο οι ίδιοι όσοι και οι συνήγοροί τους που επισκέπτονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα δικαστήρια της Ευελπίδων, τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας για να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην περίπτωση που τελικά δεν ανάψει το «πράσινο φως» η Εισαγγελία για τις αποφυλακίσεις, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξετάζουν την επόμενη δικονομική τους κίνηση που δεν είναι άλλη από την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Η στάση αυτή πάντως της Εισαγγελίας ερμηνεύεται από τους συνηγόρους ως διαφοροποίηση από την αξιολόγηση της ανακρίτριας και ενδεχομένως αντικρουόμενη στη μεταξύ τους προσέγγιση πάνω στο κρίσιμο θέμα της λαθρεμπορίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η καθυστέρηση αυτή ουδόλως «κολακεύει» τις αρμόδιες δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές.

Στο έγγραφο που απέστειλε η ανακρίτρια ωστόσο είναι κατηγορηματική πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση των οκτώ κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, η ανακρίτρια διαφθοράς σημειώνει:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Η απάντηση της ΑΑΔΕ αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Το έγγραφο που απέστειλε η ανακρίτρια στην εισαγγελία Πρωτοδικών 

Πηγή: zougla.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Καταργείται το αυτόφωρο για τους ελεγκτές της εφορίας: Πότε θα έχουν ποινική ευθύνη

kostas.karatzas

Στις φυλακές Γρεβενών οι δύο κατηγορούμενοι για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο

kostas.karatzas

Συνεχίζεται η έρευνα εισαγγελέων στο καμένο Μάτι Αττικής-Αναζητούν τραγικά λάθη και παραλέψεις

kostas.karatzas

Στον αντισαγγελέα Εφετών Ευβοίας για διώξεις ο φάκελος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας

kostas.karatzas

Δικαστική «μάχη» για τραγούδι του Παντελή Παντελίδη

kostas.karatzas

«Όχι» από τον εισαγγελέα φυλακών στη νέα άδεια Κουφοντίνα

kostas.karatzas

Χανιά: Προφυλακίστηκε εκπαιδευτικός για ασέλγεια μαθητριών

kostas.karatzas

Υπόθεση Ριχάρδου: Νέα εισαγγελική πρόταση προτείνει την απαλλαγή του

kostas.karatzas

Νέα άδεια για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

kostas.karatzas

Ποινικός κώδικας: Ποινές έως 10 χρόνια για την κατοχή μολότοφ σε πορείες

kostas.karatzas

Στουρνάρας στον εισαγγελέα: Ο Πολάκης με κατέγραψε χωρίς τη συναίνεσή μου

kostas.karatzas

Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για έβδομη άδεια

kostas.karatzas

Κούγιας για Ριχάρδο: Κανένα αδίκημα, ερασιτεχνικός ο τρόπος θεμελίωσης των κατηγοριών

kostas.karatzas

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ποιους προτείνει στη Βουλή ο Τσιάρας – Ποια τα φαβορί

kostas.karatzas

Ελεγκτικό συνέδριο: Αναδρομικά τριετίας σε 500.000 συνταξιούχους

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ