28.8 C
Nea Stira
Ιούνιος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πώς τα δασωμένα χωράφια θα γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις – Ένταξη νέων δικαιούχων στις αγροτικές επιχορηγήσεις

Με πληροφορίες από enikonomia.gr

Τον δρόμο για την ένταξη νέων δικαιούχων στο σύστημα αγροτικών ενισχύσεων, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ανοίγει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασωμένους αγρούς. Παράλληλα εκτός κινδύνου τίθενται και οι ενισχύσεις, τις οποίες ήδη λαμβάνουν αγρότες για εκχερσωμένες εκτάσεις, δεδομένου ότι με το σύστημα εξαγοράς και χρήσης μπορούν να έρθουν σε νόμιμο καθεστώς αλλαγής χρήσης γης.

Αυτό επισημαίνει στο “Έθνος” ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, διευκρινίζοντας ότι το καθεστώς ΑΔ, δηλ. οι αγροί που δασώθηκαν έως τώρα, έμενε εκτός του συστήματος καθώς δεν μπορούσε να θεωρηθεί επιλέξιμο για ενισχύσεις. Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα χρήσης και καλλιέργειας σε εκτάσεις έως 30 στρεμμάτων σε αγρούς που έχουν μετατραπεί σε δάση για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ύστερα από αίτηση στη Δασική Υπηρεσία. Προϋπόθεση είναι για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων να υπάρχει τεχνοοικονομική μελέτη ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.
Όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης, δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5,2% των αναρτημένων δασικών χαρτών που αφορούν τη μισή επικράτεια αντιστοιχεί σε εκτάσεις που δασώθηκαν κάτι το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφράζεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα στη μισή χώρα. Πρόκειται για ένα έντονο πρόβλημα σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας με ιδιαίτερα χαρακτηριστική τη Ζίτσα και τις αμπελοκαλιέργειες αλλά και γενικότερα τον νομό Ιωαννίνων. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και αρκετοί άλλοι νομοί της επικράτειας. Στις περιοχές με υψηλό ποσοστό δασωμένων αγρών συγκαταλέγονται η Αρκαδία, η Μεσσηνία, ο Πειραιάς, τα Ιωάννινα, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Δράμα.
Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα αλλά όχι των δασών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επεκτείνεται σε 18 πόλεις το δίκτυο φυσικού αερίου

kostas.karatzas

Στη θέση του “Νικηφόρου Φωκά” η φρεγάτα “Σαλαμίς”: Διαρκής η ελληνική παρουσία

adesmeftos typos

Σε ομηρία 100.000 υποψήφιοι οδηγοί μετά τη νέα αποχή των εξεταστών

newsroom

Δήλωση του Φάνη Σπανού για το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου

kostas.karatzas

Ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία στον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση

kostas.karatzas

Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

admin-1

Αναστέλλονται οι απεργίες στα τραίνα

kostas.karatzas

Γιγαντιαίο πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη ενάντια στην συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ

newsroom

Θρίλερ στους Λειψούς: Εντοπίσθηκαν δύο άγνωστα πτώματα από το Λιμενικό

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ