14 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 10, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεγαλώνει ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Πίνδος

Ενα πετυχημένο μοντέλο του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί για την περιοχή της Ηπείρου ο Aγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος». Ο ΑΠΣΙ Πίνδος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στη χώρα με 60 χρόνια ζωής, κερδοφόρος και με ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, αφού εκτός από τους 500 πτηνοτρόφους-μέλη του τα τελευταία χρόνια αυξάνει το εργατικό του δυναμικό, προσφέροντας απασχόληση σε μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Αυτή την περίοδο ο συνεταιρισμός δρομολογεί την κατασκευή μονάδας παραγωγής έτοιμων ψημένων κοτόπουλων και γευμάτων με βάση το κοτόπουλο με στόχο να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη ζήτηση για έτοιμο φαγητό.

Ο κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού αυξήθηκε το 2018 κατά 13,75% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ έναντι 219,8 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2017.

Στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων κατεγράφη πέρυσι αύξηση σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Συγκεκριμένα, η παραγωγή νεοσσών ανήλθε σε 44,22 εκατ. τεμάχια από 36,98 εκατ. τεμάχια το 2017, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,6%. Η παραγωγή κοτόπουλων διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 40,4 εκατ. τεμαχίων από 34,29 εκατ. τεμάχια το προηγούμενο έτος, ενισχυμένη κατά 17,9%. Η παραγωγή οργανοχημικού λιπάσματος και αδρανοποιημένων ζωικών προϊόντων ανήλθε σε 2.376 τόνους και 4.740 τόνους αντίστοιχα σε σύγκριση με 2.140 τόνους και 4.400 τόνους αντίστοιχα κατά τη χρήση του 2017.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIDTA) διαμορφώθηκαν στα 9,81 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 9,78 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σύμφωνα με τη διοίκηση, το μερίδιο αγοράς του ΑΠΣΙ Πίνδος κατά τη χρήση 2018 ενισχύθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 32% έναντι 30% το 2017.

Ο αριθμός των εργαζομένων για το 2018 ανήλθε σε 1.132 έναντι 1.050 εργαζομένων το 2017. Συνολικά κατά την τελευταία τριετία ο ΑΠΣΙ Πίνδος έχει δημιουργήσει περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά το 2018 ανήλθαν σε 3,37 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές επενδύσεις της τριετίας 2016-2018 να διαμορφώνονται σε 7,39 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός δρομολογεί για την τετραετία 2019-2022 την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 20 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την ανέγερση νέων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών του μέσων καθώς και των κέντρων διανομών. Ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος, επισημαίνει: «Δέσμευσή μας είναι η αδιαπραγμάτευτη στήριξη της οικονομικής ζωής της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Ηπείρου, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, πάντοτε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας και τις ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών».

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

«Έρχεται» νέο ωράριο στη λειτουργία των τραπεζών- Δείτε τις νέες ώρες εξυπηρέτησης

kostas.karatzas

Η Μόσχα κάνει το βήμα: Έτοιμη η Ρωσία να διαφοροποιήσει τη σχέση της με την Ελλάδα, λέει ο Λαβρόφ

kostas.karatzas

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Αναλυτικά το πρόγραμμά της

kostas.karatzas

Πανικός στην εθνικό οδό : Ηλικιωμένος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα

kostas.karatzas

Η Deutsche Telekom επενδύει στην κινητή 5G και στο γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Μεταναστευτικό: Ασφυξία στα νησιά από τις νέες αφίξεις

kostas.karatzas

Πρωτοποριακή μέθοδος για τα μυοσκελετικά προβλήματα ξεκινά στη χώρα μας

kostas.karatzas

Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η κατάσταση στις φυλακές των κρατών μελών – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Brexit: Ευέλικτη παράταση για συντεταγμένη έξοδο η θέση της Ελλάδας

kostas.karatzas

Δυναμώνει η εποχική γρίπη: Έξι ασθενείς σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους

kostas.karatzas

Ελληνοτουρκική κρίση: Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

author-1

Hurriyet: Πιο εύκολος ο διάλογος Τουρκίας-Ελλάδας τώρα που έφυγε ο Καμμένος

kostas.karatzas

Χειμερινό το σκηνικό του καιρού μέχρι το τέλος Μαρτίου με καταιγίδες, κρύο και πολλά μποφόρ

kostas.karatzas

Αντιβιοτικά: Σταθερά υψηλή η κατανάλωσή τους στην Ελλάδα

kostas.karatzas

ΕΣΗΕΑ για το «Εθνος»: Εκλεισε άλλη μια ιστορική εφημερίδα-Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ