24.3 C
Nea Stira
Απρίλιος 26, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεγαλώνει ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Πίνδος

Ενα πετυχημένο μοντέλο του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί για την περιοχή της Ηπείρου ο Aγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος». Ο ΑΠΣΙ Πίνδος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στη χώρα με 60 χρόνια ζωής, κερδοφόρος και με ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, αφού εκτός από τους 500 πτηνοτρόφους-μέλη του τα τελευταία χρόνια αυξάνει το εργατικό του δυναμικό, προσφέροντας απασχόληση σε μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Αυτή την περίοδο ο συνεταιρισμός δρομολογεί την κατασκευή μονάδας παραγωγής έτοιμων ψημένων κοτόπουλων και γευμάτων με βάση το κοτόπουλο με στόχο να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη ζήτηση για έτοιμο φαγητό.

Ο κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού αυξήθηκε το 2018 κατά 13,75% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ έναντι 219,8 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2017.

Στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων κατεγράφη πέρυσι αύξηση σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Συγκεκριμένα, η παραγωγή νεοσσών ανήλθε σε 44,22 εκατ. τεμάχια από 36,98 εκατ. τεμάχια το 2017, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,6%. Η παραγωγή κοτόπουλων διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 40,4 εκατ. τεμαχίων από 34,29 εκατ. τεμάχια το προηγούμενο έτος, ενισχυμένη κατά 17,9%. Η παραγωγή οργανοχημικού λιπάσματος και αδρανοποιημένων ζωικών προϊόντων ανήλθε σε 2.376 τόνους και 4.740 τόνους αντίστοιχα σε σύγκριση με 2.140 τόνους και 4.400 τόνους αντίστοιχα κατά τη χρήση του 2017.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIDTA) διαμορφώθηκαν στα 9,81 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 9,78 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σύμφωνα με τη διοίκηση, το μερίδιο αγοράς του ΑΠΣΙ Πίνδος κατά τη χρήση 2018 ενισχύθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 32% έναντι 30% το 2017.

Ο αριθμός των εργαζομένων για το 2018 ανήλθε σε 1.132 έναντι 1.050 εργαζομένων το 2017. Συνολικά κατά την τελευταία τριετία ο ΑΠΣΙ Πίνδος έχει δημιουργήσει περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά το 2018 ανήλθαν σε 3,37 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές επενδύσεις της τριετίας 2016-2018 να διαμορφώνονται σε 7,39 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός δρομολογεί για την τετραετία 2019-2022 την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 20 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την ανέγερση νέων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών του μέσων καθώς και των κέντρων διανομών. Ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος, επισημαίνει: «Δέσμευσή μας είναι η αδιαπραγμάτευτη στήριξη της οικονομικής ζωής της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Ηπείρου, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, πάντοτε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας και τις ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών».

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kαιρός: Βροχές, αέρα και χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα

kostas.karatzas

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε τροπολογία του Νίκου Χουντή για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού-θρησκευτικού μνημείου

kostas.karatzas

Γιάννης Μανώλης: Σφοδρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των ΕΛΤΑ Μαρμαρίου

proto thema

Προσλήψεις 1.500 εποχικών πυροσβεστών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

newsroom

Αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ: Πόσα θα πάρει ο Λάνθιμος;

admin-1

Νέο ωράριο στις τράπεζες: Θα κλείνουν νωρίτερα από τις 2 Μαΐου

newsroom

Σε κώμα ο Τάκης Μόσχος, μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά

admin-5

Τραμπ σε Ευρώπη: «Πάρτε πίσω» τους τζιχαντιστές που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία

admin

Προσοχή: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πρωτομαγιά – 24ωρη απεργία από την ΠΝΟ

newsroom

Το μικρότερο σχολείο στην Ευρώπη, το δημοτικό των Αρκιών, απέκτησε δανειστική βιβλιοθήκη

admin-3

Η ΔΕΗ μειώνει στο 10% την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες

admin-1

Καλός ο καιρός το τριήμερο – Εντονη κακοκαιρία από Τρίτη

proto thema

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ