23.5 C
Nea Stira
Οκτώβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Μάνφρεντ Βέµπερ

Φωτο-Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Σε έλλειψη προγραµµατισµού αποδίδουν οι περισσότεροι Ελληνες ευρωβουλευτές την απουσία τους από την Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την κατάθεση πρότασης για συζήτηση περί της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που υπέβαλε τη ∆ευτέρα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς εκ µέρους της πολιτικής οµάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών (ECR).

Το γεγονός, ωστόσο, ότι κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας τάχθηκε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό ΚόµµαΜάνφρεντ Βέµπερ, προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν εξηγήσεις από τη Ν∆. «Ο Μάνφρεντ Βέµπερ και το ΕΛΚ απέρριψαν τη συζήτηση στην Ευρωβουλή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οταν λείπουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες είναι σκάνδαλο, όταν λείπουν οι της Ν∆ είναι ∆ευτέρα… Συµφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε Βέµπερ-ΕΛΚ;» αναρωτήθηκε µέσω Τwitter o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βασίλης Κατσαρδής. Σε σχέση, πάντως, µε την απουσία πολλών Ελλήνων ευρωβουλευτών από την Ολοµέλεια κατά τη συγκεκριµένη συζήτηση, τονίζεται ότι η πρόταση του ECR δεν ήταν προγραµµατισµένη.

ΚΑΝΤΕ CLICK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σηµειώνεται ότι παρόντες ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής από τη ΛΑΕ, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος πλέον Ελευθέριος Συναδινός και οι δύο χρυσαυγίτες. Ολοι τους υπερψήφισαν την πρόταση, η οποία τελικά δεν «πέρασε» µε 199 κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά. Προηγουµένως, ο Νότης Μαριάς είχε ζητήσει να προστεθεί στην ηµερήσια διάταξη η «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που έλαβε χώρα το διάστηµα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισµα.

Επιπλέον, είχε ζητήσει να γίνει ονοµαστική ψηφοφορία για το αίτηµα αυτό, καλώντας τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να στηρίξουν αυτήν την πρόταση ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Πέραν της οµάδας του Ν. Μαριά, η πολυπληθέστερη οµάδα που στήριξε το αίτηµα ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE). Οι ευρωβουλευτές των υπόλοιπων οµάδων ψήφισαν στην πλειοψηφία τους αρνητικά. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ο λόγος ήταν ότι η πρόταση δεν ήταν προγραµµατισµένη και δεν είχε ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία. Ισχύει, επίσης, ότι η ∆ευτέρα είναι µια «δύσκολη» µέρα για πολλούς ευρωβουλευτές που έρχονται από τις χώρες τους και συνεπώς δεν είναι πάντα εύκολο να είναι παρόντες στην αρχή των συζητήσεων της Ολοµέλειας.

Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή της Ελιάς κατηγορεί τον Νότη Μαριά για fake news και υπονόµευση της εθνικής προσπάθειας. «Ο Μαριάς πούλησε πατριωτισµό, θυσιάζοντας την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα κοινό ψήφισµα όλων των παρατάξεων, κατεβάζοντας εκτός ηµερησίας ένα πρόχειρο δικό του» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ευρωβουλευτής.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Χαστούκι της ΕΕ στον Ερντογάν για την ένταξη: Ζητά άρση του Casus belli

kostas.karatzas

Αψηφούν την ΕΕ οι Τούρκοι: Το «Γιαβούζ» πέρασε τα Δαρδανέλια και κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

kostas.karatzas

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της ΕΕ

kostas.karatzas

DW: Οριστική η μη περικοπή των συντάξεων στο Eurogroup

kostas.karatzas

Ξέρετε ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει μόλις μία ράβδο χρυσού στις θυρίδες της ;

kostas.karatzas

Τουρκία σε Ευρώπη: Αν ανοίξουμε τα σύνορα για τους μετανάστες, δεν θα αντέξετε ούτε έξι μήνες

kostas.karatzas

Ερώτηση του Νότη Μαριά και παρέμβαση της Κομισιόν για τον ιό του Δυτικού Νείλου

kostas.karatzas

Ιταλίδα ευρωβουλευτής «τα χώνει» στον Τσίπρα: «Προδώσατε τον λαό σας και τον οδηγήσατε στη φτωχοποίηση»

kostas.karatzas

FT: Η ΕΕ αναζητά προστασία από τα «fake news»

kostas.karatzas

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ υιοθέτησε την ελληνική θέση για το μεταναστευτικό

kostas.karatzas

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Ο Ζάεφ σκέφτεται να παραιτηθεί

kostas.karatzas

Μπλόκο από Κ.Μητσοτάκη στην είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ

kostas.karatzas

Συγχρηματοδότηση από την ΕΕ ενός Παράκτιου Περιπολικού και δύο Ταχύπλοων για το Λιμενικό

kostas.karatzas

Σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός της Ε.Ε. εκπονεί η Αυστρία

kostas.karatzas

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο όταν υπάρχουν τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ