12.2 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 8, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διορία δύο ετών για ενσωμάτωση της οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Μετά την ψήφισή της από το Κοινοβούλιο η Οδηγία πέρασε τη Δευτέρα 15 Απριλίου και από το Συμβούλιο

Νέα δεδομένα για την πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει νέα Οδηγία, την οποία τα κράτη-μέλη έχουν διορία δύο ετών για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους Δίκαιο.

Μετά την ψήφισή της από το Κοινοβούλιο, η Οδηγία πέρασε τη Δευτέρα 15 Απριλίου και από το Συμβούλιο, το οποίο – με το δικό του «πράσινο φως» – άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εποχή στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πανευρωπαϊκά.

Η ριζική, αλλά και αμφιλεγόμενη, μεταρρύθμιση προσαρμόζει τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή. Εξασφαλίζει επαρκή προστασία για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, ενώ προσφέρει νέες δυνατότητες πρόσβασης και κοινής χρήσης του διαδικτυακού περιεχομένου, που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, έχει δεχθεί έντονη κριτική με το σκεπτικό ότι ανοίγει τον δρόμο για περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, μέσα από τις υποχρεώσεις που επιβάλλει στις διαδικτυακές πλατφόρμες, όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των αναρτήσεων που ανεβάζουν.

Συνολικά, η Οδηγία αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυνατότητας των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων (μουσικοί, ερμηνευτές, σεναριογράφοι, δημοσιογράφοι) να διαπραγματεύονται καλύτερα τους όρους εκμετάλλευσης των διαδικτυακών τους έργων και να αμείβονται για την online χρήση του περιεχομένου τους από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σήμερα οι εταιρείες του Διαδικτύου έχουν ελάχιστα κίνητρα να υπογράψουν δίκαιες συμβάσεις με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς δεν θεωρούνται υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους. Η μόνη τους υποχρέωση είναι να αφαιρούν περιεχόμενο που καταπατά πνευματικά δικαιώματα, όταν ο κάτοχός τους το ζητήσει.

Ποιους επηρεάζει

Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μεταξύ των πιο γνωστών υπηρεσιών που θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα νομοθεσία.

Αυτού του είδους οι πλατφόρμες θα πρέπει καταρχήν να λαμβάνουν άδεια για τα προστατευόμενα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανεβάζουν οι χρήστες, εκτός αν τηρείται μια σειρά προϋποθέσεων που καθορίζονται στην Οδηγία. Αυτό επιτυγχάνεται καθιστώντας τις διαδικτυακές πλατφόρμες απευθείας υπόλογες για το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτές.

Το άρθρο της Οδηγίας, που θεωρεί τις πλατφόρμες υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν και τις υποχρεώνει να τοποθετούν φίλτρα ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η δημοσίευση έργων για τα οποία ο χρήστης – που επιχειρεί τη δημοσίευση – δεν έχει τα σχετικά δικαιώματα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εδώ και μήνες, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο πλήττεται η ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο.

Εξαιρέσεις

Ο αντίλογος των συντακτών της νέας νομοθεσίας είναι ότι η ανάρτηση προστατευόμενων έργων για λόγους παράθεσης, κριτικής, εξέτασης, διακωμώδησης, παρωδίας ή σάτιρας προστατεύεται, διασφαλίζοντας ότι τα «memes» και τα αρχεία GIF θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και διαμοιράσιμα στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Επίσης, οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα, οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα.

«Καθώς η διαμοίραση αποκομμάτων ειδησεογραφικών άρθρων εξαιρείται ρητώς από την εφαρμογή της Οδηγίας, αυτή η πρακτική μπορεί να συνεχιστεί ακριβώς όπως στο παρελθόν.

Ωστόσο, η Οδηγία περιέχει επίσης μέτρα εναντίον των κόμβων αναμετάδοσης ειδήσεων που κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Τα αποκόμματα θα μπορούν, λοιπόν, να συνεχίσουν να εμφανίζονται στις σελίδες του Google News, για παράδειγμα, ή όταν ένα άρθρο αναρτάται στο Facebook, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι πολύ σύντομα» είναι ο αντίλογος της ΕΕ.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Το facebook μπλόκαρε την επίσημη σελίδα του Αρκά

kostas.karatzas

Σοκ στην Πάτρα: Μαθητής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω bullying

kostas.karatzas

Γιατί το Facebook διέγραψε 5,4 δισεκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς

author-16

Προσοχή στα copy-paste: Τι αλλαγές φέρνει η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

kostas.karatzas

Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Γρηγόρης Αρναούτογλου

kostas.karatzas

Αυτή είναι η δεύτερη εμφάνιση του Ολυμπιακού

kostas.karatzas

Η Deutsche Telekom επενδύει στην κινητή 5G και στο γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Συνάντηση Τραμπ – Ζάκεμπεργκ στον Λευκό Οίκο

kostas.karatzas

Ο ρόλος του Facebook στις ευρωεκλογές: Φόβοι για παραπληροφόρηση των ψηφοφόρων

kostas.karatzas

Πυρκαγιά στο Βατήσι της Νότιας Εύβοιας

kostas.karatzas

Το 60% των ελληνόπουλων έως δέκα ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

kostas.karatzas

Μετά τα σκάνδαλα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υπόσχεται να αλλάξει το Facebook

kostas.karatzas

Το Facebook μπλόκαρε λογαριασμό που έδειχνε “άσεμνο” πίνακα του Χριστού

kostas.karatzas

Από φήμη στο διαδίκτυο οτι θα ανοίξουν τα σύνορα ξεκίνησαν τα επεισόδια στα Διαβατά

kostas.karatzas

Το Youtube μπλόκαρε 58 εκατ. ακατάλληλα βίντεο

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ