19.1 C
Nea Stira
Μάιος 27, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Υπογεννητικότητα, η σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Αδιάφορος θεατής η Κυβέρνηση

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που ξεκινάει με την παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου) γι αυτό και συνοδεύεται κάθε χρόνο με τη δημοσιοποίηση δημογραφικών στοιχείων (ΕΛΣΤΑΤ, «διαΝΕΟσις» αλλά και άλλων σχετικών ερευνών) τα οποία και φέτος καταδεικνύουν  αυτό που ήδη γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Ότι η Ελλάδα γερνάει επικίνδυνα.

  •   Πηγή: meaculpa.gr

Σε μια σύντομη αναφορά στους αριθμούς βλέπει κάποιος μείωση 4,7% των γεννήσεων στην Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016, σε αντίθεση με τους θανάτους που παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,8% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος παιδιών ανά ζεύγος είναι 1,26 με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ το 1,49,  με την Ελλάδα και την Ιταλία να καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην ΕΕ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις ειδικών, ο πληθυσμός της χώρας μας το 2050 ακριβώς λόγω της υπογεννητικότητας αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, θα μειωθεί από τα 11εκατομμύρια που ήταν το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια.

Και όλοι αυτοί οι αριθμοί θα ήταν απλώς θέμα συζήτησης των μαθηματικών και των στατιστικολόγων αν πίσω τους δεν κρύβονταν άνθρωποι και ψυχές, ιδέες και οράματα, καθημερινός μόχθος και αγάπη για την πατρίδα. Γιατί δεν χρειάζεται βέβαια να είσαι οικονομολόγος για να αντιλαμβάνεσαι την άρρηκτη σχέση μεταξύ της οικονομίας, του μεγέθους του πληθυσμού και των δημογραφικών εξελίξεων. Σε κοινωνίες όπου η οικονομία και οι πολίτες ευημερούν, η δυναμική του πληθυσμού παραμένει σταθερή και οι οικογένειες νιώθουν την ασφάλεια προκειμένου να «μεγαλώσουν» και να κάνουν παιδιά. Αντιθέτως, σε ανοχύρωτες και ασταθείς οικονομίες όπως η δική μας, οι οικογένειες μεταναστεύουν, συρρικνώνονται και οπωσδήποτε δεν αυξάνονται.

Την ίδια ώρα μία χώρα που γερνάει, σημαίνει πως όλο και λιγότεροι είναι οι νέοι άνθρωποι που εργάζονται. Λιγότεροι νέοι άνθρωποι, σημαίνει σταθερή μείωση στα εργατικά χέρια αλλά και στην παραγωγική δύναμη και ικανότητα οι οποίες κι αυτές περιορίζονται, γεγονός που μεταφράζεται σε συρρίκνωση του παραγόμενου εγχώριου προϊόντος. Αλυσιδωτά, προκύπτει η καθίζηση του ΑΕΠ καθώς και ανισορροπίες στα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας.  Και δυστυχώς οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος δεν σταματούν εδώ. Τεράστια είναι η αρνητική του απήχηση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα με το οικονομικά ενεργό κομμάτι του πληθυσμού να μην μπορεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του.

Όλοι όσοι ανησυχούν γι αυτή την χώρα, το καταγγέλλουν, το φωνάζουν, το λένε με κάθε τρόπο. «Η Ελλάδα γερνά. Το δημογραφικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ(δεν ξέρω φυσικά εάν θα παραμένει το συγκεκριμένο σχήμα μέχρι να διαβάζετε τα γραφόμενά μου), απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, σφυρίζοντας αδιάφορα και εναποθέτοντας τις ελπίδες της στους μετανάστες. Σε κάθε λογής μετανάστες που αισιοδοξεί ότι ερχόμενοι παρανόμως στη χώρα και ξε-μένοντας (γιατί οι ίδιοι επιθυμούν να φύγουν) εδώ, διαμένοντας σε άθλιες συνθήκες «φιλοξενίας» και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα ενσωματωθούν τελικά με το ελληνικό στοιχείο και άρα, θα μας «βοηθήσουν» να επιβιώσουμε.

Αντί να εφαρμόσει συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές όπως ξεκάθαρα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας κλπ) ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει «μεταμνημονιακά» τις μνημονιακές πολιτικές για την «προστασία» της μητρότητας, με τον τερματισμό των πρόωρων συντάξεων στις μητέρες ανηλίκων. Κι αν το συγκεκριμένο μέτρο είχε κοστίσει στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα, ας φρόντιζε τουλάχιστον η κυβέρνηση, να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο. Όχι μόνο δεν το αντικατέστησε αλλά το εφάρμοσε και εντελώς εσφαλμένα. Γιατί όπως μας βεβαιώνουν οι άνθρωποι που «παίζουν το ασφαλιστικό στα δάχτυλα», για να είναι θωρακισμένο έναντι των δημογραφικών αλλαγών ένα καλά σχεδιασμένο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει τα όρια ηλικίας να αυξάνονται όσο μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής. Εδώ στην Ελλάδα όμως, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ενώ αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής, τα όρια ηλικίας μειώθηκαν! Σε τέτοιο πλαίσιο, με τέτοια αντικίνητρα και χωρίς πολιτική βούληση η δημιουργία οικογένειας με περισσότερα παιδιά από ένα, φαντάζει τολμηρή βουτιά στο κενό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καταρρέει» ο Έβρος: Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες κατακλύζουν τη βόρεια Ελλάδα – «Όργιο» ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

adesmeftos typos

Με μπλόκα στις εθνικές οδούς απειλούν οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση

adesmeftos typos

Οι καθαρίστριες συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο Υγείας και απειλούν να στήσουν αντίσκοινα

kostas.karatzas

ΔΕΗ: Φεύγουν 220 υψηλόμισθοι, που κοστίζουν 12 εκατ. ετησίως!

Real news

Στους 80 οι νεκροί της φονικής πυρκαγιάς: Παραμένουν αγνοούμενοι οκτώ άνθρωποι

kostas.karatzas

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές στα τρακτέρ: Νέο γύρο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι αγρότες

Real news

Αυτό είναι το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων

admin-2

Κατακόρυφη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Αίγυπτο, το πρώτο επτάμηνο του 2018

Real news

Ξεκίνησε η επιχειρηματική αποστολή “Go In Thessaloniki”

reporter

Τον Μάιο στην Ελλάδα το πρώτο γρήγορο τρένο

Real news

Θύμα ξυλοδαρμού ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σαντορίνης

kostas.karatzas

Η αγωνία για τους αγνοούμενους στο κατακόρυφο: Δεκάδες πτώματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

kostas.karatzas

Σε ποιες περιοχές αρχίζει το Κτηματολόγιο – Όλες οι λεπτομέρειες

newsroom

Δείτε ποιες ημέρες κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές

newsroom

Spiegel: «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ από τη Γερμανία»

Real news

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ