Φεβρουάριος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR


Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα αυξήσεων στις τιμές ρεύματος θέτει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ

Θέμα αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ. Μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Economist ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης υπογράμμισε την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους της εταιρίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων CO2 πιέζουν για άνοδο των τιμών».

Τόνισε δε πως «επαληθεύονται οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με την εξαίρεσή της Ελλάδας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου άνθρακα».

Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε πως η εξέλιξη αυτή θα έχει κόστος στην δυναμική της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον αμφίβολο να επιτευχθεί ο στόχος να φθάσει η συμμετοχή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 12% τα επόμενα χρόνια από 9% που είναι σήμερα.

Κατά τον ίδιο, η επόμενη 15ετία θα είναι η περίοδος της μετάβασης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια και θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος για τις υποδομές εκείνες που θα χρειαστούν προκειμένου να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο. Επανέλαβε δε, με έμφαση τη στήριξη του λιγνίτη.

Όσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι στη χονδρική αγορά θα θεσπιστεί το target model, το οποίο όμως «δεν θα πρέπει να αναπαράγει τις σημερινές παθογένειες» και πρόσθεσε ότι μετά την αποεπένδυση η ΔΕΗ δεν θα είναι δεσπόζων παίχτης, το μερίδιό της θα πέσει κάτω από το 50% και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος χώρος για διμερή συμβόλαια.

Σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι οι ΝΟΜΕ ως μέτρο δεν αποδίδουν και ότι το μερίδιο της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο 82% αλά σε όρους πελατείας είναι πάνω από 95%.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε, πάντως, ότι δεν είναι υπό επανεξέταση η έκπτωση 15% στα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες και ότι τα τιμολόγια εξετάζονται πάντα και υπό το πρίσμα της εισπραξιμότητας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι η αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξήσει το κόστος λόγω των νέων υποδομών και κεφαλαίων που απαιτούνται ενώ πρέπει επίσης θα προσμετρηθούν οι επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού και το εμπορικό ισοζύγιο. Τόνισε, τέλος, ότι απαιτείται ένταξη του συνόλου των καταναλωτών στην αγορά, καθώς σήμερα το 50% που είναι ζημιογόνο παραμένει προσκολλημένο στη ΔΕΗ, καθώς και στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής με μέγιστη αξιοποίηση των ήδη επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Υπέρ της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, επισημαίνοντας ότι ως το 2025 δεν αναμένονται άλματα στη ζήτηση ενέργειας λόγω ήπιας ανάπτυξης, καθώς και των εξελίξεων στο δημογραφικό και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται προσεκτικός χρονισμός στην εγκατάσταση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με βάση το κόστος τους, καθώς και στήριξη των υφιστάμενων θερμικών μονάδων.

Η διασύνδεση

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τρία έξυπνα νησιά (Αστυπάλαια, Σίκινο και Καστελόριζο), όπου θα τεθεί στόχος για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών σε ποσοστό πάνω από 60%. Οι επενδύσεις, όπως είπε, θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα εγκατάστασης 1.500 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών στους στις νέες συνδέσεις.

Στο τέλος του 2019 θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της διασύνδεση των Κυκλάδων, καθώς σύντομα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής ενώ τον Ιούνιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τρίτη φάση ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τα νησιά Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο και Σαντορίνη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024. Ως το τέλος του μήνα αναμένονται, εξάλλου, οι προσφορές για την πρώτη φάση διασύνδεσης της Κρήτης ενώ αναφορικά με τη δεύτερη που είναι το μεγάλο έργο ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η διερευνώνται όλες οι πιθανές συνέργειες ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ θα είναι στο τιμόνι αυτού του εμβληματικού έργου. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα πρότζεκτ τον έξυπνων νησιών εξέφρασε ο Ρομπέρτο Ποτί, σύμβουλος διοίκησης της Ιταλικής Edison, ο οποίος επεσήμανε ακόμη την ανάγκη νέων επενδύσεων σε μονάδες φυσικού αερίου.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ NEASTYRANEWS.GR ΣΤA SOCIAL MEDIA
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ GROUP ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER ΕΔΩ


*ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΩΝ*
Το NEASTYRANEWS.GR μεταδίδει καθημερινά ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Δημοσιεύουμε κάθε επώνυμο σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το NEASTYRANEWS.GR ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση.
Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν
είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα.

Related posts

Επέστρεψε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος αρχηγός ΓΕΣ

reporter

ΟΛΜΕ: Υπολειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια λόγω έλλειψης 2.000 εκπαιδευτικών

kostas.karatzas

Λιχαδονήσια: Μεθυσμένος κυβερνήτης σκάφους προκάλεσε πανικό

kostas.karatzas

Λαμία: 34χρονος κρατούσε Γαλλίδα αιχμάλωτη δύο χρόνια στο σπίτι του – Την εντόπισε η Ιντερπόλ

katalitikos

Ο καιρός της Τρίτης 12 Ιουνίου 2018

kostas.karatzas

Πατούλης: Πολύ θετική εξέλιξη η διατήρηση του σημερινού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ