23.5 C
Nea Stira
Οκτώβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα ανοικτά στο μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας για μια καλύτερη θέση στις αγορές

ΤΑ 12 ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ 2019

Στη νέα έκθεση αξιολόγησης της Moody’s, που δημοσιοποιείται εκτός απροόπτου στις 23 Αυγούστου, και στο εάν θα αναβαθμιστεί ή θα παραμείνει στάσιμη η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου στρέφεται η προσοχή της αγοράς, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Fitch να διατηρήσει – προς το παρόν – στάσιμη την ελληνική «βαθμολογία». 

Πρόκειται για ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο που θα δώσει τον τόνο στην αγορά, όπου πάντως, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρξει κάποια θετική κίνηση ή όχι άμεσα, δηλαδή στις 23 Αυγούστου, κυριαρχεί πλέον η αίσθηση πως η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου κοιτά πλέον μόνο ανοδικά. Όπως, μάλιστα, εκτιμούν αναλυτές στο συντηρητικό σενάριο η οικονομία θα μπορούσε να προσδοκεί σε επενδυτική βαθμίδα το αργότερο σε 24 μήνες από την Τρίτη. Την ίδια ώρα, η μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα συνάδει πια με μια αρκετά καλύτερη εικόνα σε σχέση με την αξιολόγηση, την οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να δοκιμάζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες, υποβοηθούμενο και από τις εξελίξεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Κρίσιμα ραντεβού από Σεπτέμβριο

Σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να εξελιχθούν ομαλά τα κρίσιμα ραντεβού με τους θεσμούς και τις αγορές που περιμένουν την ελληνική οικονομία στους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους. Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται, εκτός απροόπτου, στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενταθούν οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων που ούτως ή άλλως εξ αποστάσεως τις τελευταίες μέρες σκανάρουν όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης αλλά και τα δημοσιονομικά δεδομένα ενόψει της διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο. 

Στο τραπέζι είναι το δημοσιονομικό κενό 2019 – 2020, οι φοροελαφρύνσεις του νέου προϋπολογισμού η προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών έως 1 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο αλλά και η πορεία μεγάλων εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Με τελευταίο σταθμό το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, κρίνονται πολλά και κυρίως:

  • Η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2020 και τελικό εύρος των φοροελαφρύνσεων που θα καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο, που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει το τελευταίο έτος που θα «τρέξει» ο προϋπολογισμός με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
  • Η επιβεβαίωση της επιτάχυνσης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί κλειδί και για το μεγάλο στόχο της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μεγάλος στόχος παραμένει να έχει πάρει μπροστά τους επόμενους μήνες η ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα, με την έναρξη μεγάλων εμβληματικών κινήσεων και με την παγίωση του κλίματος στις ξένες αγορές πως η Ελλάδα ακολουθεί φιλοαναπτυξιακές πολιτικές στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία.  
  • Η αναθεώρηση της χρήσης των SMP & ANFA που θα μπορούσε να δώσει λύση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για τον επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως με την τελευταία της έκθεση τον Ιούνιο η Κομισιόν είχε οριοθετήσει περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ το πιθανό δημοσιονομικό κενό για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη και τη διατήρηση της μη μείωσης του αφορολόγητου.

Η ροή θετικών ειδήσεων μέσα στους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία στη δύσκολη πορεία για το «re – branding» που επιχειρεί η κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία στις ξένες αγορές.  

Συµβολική  -και όχι µόνο-  αξία αναµένεται να έχει η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισµών – πιθανόν νωρίς το φθινόπωρο κατόπιν σχετικής εισήγησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εξελίξεις αυτές σε περιβάλλον ιστορικά ευνοϊκών συνθηκών για την ελληνική αγορά οµολόγων -µε πιθανή µια ακόµη έκδοση ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους µέσα στον Σεπτέµβριο αλλά και την επανενεργοποίηση της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των ακριβών δανείων που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ- εκτιµούν στην κυβέρνηση πως θα συµβάλουν θετικά στις διαπραγµατεύσεις που θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το φθινόπωρο για τον προϋπολογισµό του 2020. 

Το προσχέδιό του πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές αναµένεται τον Σεπτέµβριο – µε κρίσιµο σταθµό το EuroWorking Group της 5ης Σεπτεµβρίου, όπου θα αποτιµηθούν νεότερα στοιχεία αφενός για τη δυναμική της ανάπτυξης (θα είναι διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) αφετέρου για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων και κυρίως των ρυθµίσεων. Με τα νέα στοιχεία ανά χείρας, αλλά και µε τα όποια δεδοµένα υπάρχουν στο τραπέζι για την πρόοδο µεγάλων ιδιωτικοποιήσεων (∆ΕΗ) και µεγάλων επενδύσεων (Ελληνικό – Eldorado Gold), οι θεσµοί θα διαµορφώσουν στάση απέναντι στις ελληνικές επιδιώξεις για τον προϋπολογισμό του 2020 με τους εκπροσώπους τους να αναμένεται να πιάσουν δουλειά στην Αθήνα µετά το Eurogroup στο Ελσίνκι στις 13 Σεπτεµβρίου.

Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ομορφαίνει η Κάρυστος με την ανάπλαση της Ι. Κότσικα

kostas.karatzas

ΟΑΕΔ: Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα των 30.436 στους ΟΤΑ

kostas.karatzas

Τραμ: Η γραμμή Νέος Κόσμος – Σύνταγμα μπαίνει ξανά σε λειτουργία

kostas.karatzas

Στα 3.000 MW η αιολική ισχύς στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Προσφυγικό τσουνάμι στο Αιγαίο το 2019 – Αυξηση 54% στις ροές

kostas.karatzas

Αύξηση-ρεκόρ των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ

kostas.karatzas

Καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου

kostas.karatzas

Ντράγκι: Σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους

kostas.karatzas

Ο φόρος τιμής στους Έλληνες Ήρωες του Πολέμου της Κορέας

kostas.karatzas

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Εγώ δεν θα υπέγραφα τη Συμφωνία των Πρεσπών

kostas.karatzas

«Θερίζει» η γρίπη με 74 νεκρούς και 264 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες μέρες

admin

Αλλαγή ώρας 2019: Πότε αλλάζει σε χειμερινή – πότε καταργείται

kostas.karatzas

Κραυγή αγωνίας για τον Γιώργο Μαρίνο – Η Φόνσου ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα

kostas.karatzas

Τροπολογία «δώρο» για τους καναλάρχες από την κυβέρνηση

kostas.karatzas

Mαρτίνς: «Πρωταρχικός στόχος το πρωτάθλημα!»

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ