6.9 C
Νέα Στύρα
20 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Αυξημένη κατά 138% η ροή προσφύγων στα ελληνικά νησιά!

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

Οι «στρόφιγγες» των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά στα μικρασιατικά παράλια και οι βάρκες φτάνουν κατά δεκάδες το τελευταίο διάστημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνο από την 1η ως την 18η Αυγούστου έφτασαν στα ελληνικά νησιά συνολικά 4.105 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 138% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1.727 άτομα).

Οι αφίξεις συνεχίζονται καθημερινά με εκρηκτικά αυξημένους ρυθμούς, που σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν να εμφανιστούν από το 2015. Οι εξελίξεις δημιουργούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση που παρακολουθεί με προβληματισμό τις αυξημένες ροές και αναζητά λύσεις, την ίδια ώρα που επιχειρεί να αποφορτίσει τα νησιά από τον υπερπληθυσμό.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών σε αυτά έχει ξεπεράσει σήμερα τα 22.700 άτομα, πολλαπλάσιος από την δυναμικότητα των δομών υποδοχής και φιλοξενίας, οι οποίες στενάζουν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την εβδομάδα που πέρασε έφτασαν 803 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, 492 στη Σάμο, 365 στη Χίο και 283 στα Δωδεκάνησα. Συνολικός αριθμός 1.943, έναντι 1.570 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 24%) και 1.067 την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (αύξηση 82%).

Από την αρχή του χρόνου ως τις 18 Αυγούστου οι συνολικές αφίξεις διά θαλάσσης έφτασαν τις 21.987, έναντι 17.989 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 (αύξηση 22,5%)

Τέτοια μεγέθη αφίξεων μόνο σε μια μέρα είχαν να εμφανιστούν από το 2015

Η καθημερινή καταγραφή της οργάνωσης Aegean Boat Report δείχνει δυστυχώς πως οι εκρηκτικά αυξητικές τάσεις του καλοκαιριού δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά συνεχίζονται με ολοένα και αυξανόμενη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, μόνο τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, έφτασαν συνολικά 293 άτομα με 7 βάρκες, όλες σε ακτές της Λέσβου. Είχαν προηγηθεί άλλες 98 αφίξεις την Κυριακή και 238 το Σάββατο σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Οι άνθρωποι της οργάνωσης επισημαίνουν πως τέτοια μεγέθη αφίξεων μόνο σε μια μέρα είχαν να εμφανιστούν από το 2015, δηλαδή από την περίοδο κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, όταν τα σύνορα ήταν ανοικτά και υπήρχε ανεμπόδιστη ροή από τα νησιά προς την ενδοχώρα και από εκεί προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

Αυξημένες ροές παρατηρούνται κατά διαστήματα από την αρχή του έτους, με περιόδους εξάρσεων και ύφεσης, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει παγιωθεί μια σταθερά κλιμακούμενη αυξητική τάση. Οι πιέσεις είναι έντονες κυρίως στο νησί της Λέσβου, που αποτελεί διαχρονικά τον υπ΄ αριθμόν ένα στόχο των κυκλωμάτων διακινητών, και δευτερευόντως στη Σάμο.

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει από την περασμένη άνοιξη και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, που χρησιμοποιείται από τα κυκλώματα των διακινητών ως εναλλακτικό πέρασμα που παρακάμπτει δια θαλάσσης τα χερσαία περάσματα μέσω του ποταμού Έβρου.

Αφίξεις από την αρχή του έτους (ως τις 18/8)

ΕΒΡΟΣ7.081
ΛΕΣΒΟΣ9.057
ΧΙΟΣ2.707
ΣΑΜΟΣ4.253
ΛΕΡΟΣ1.945
ΚΩΣ3.116
ΡΟΔΟΣ130
ΣΥΜΗ664
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ86
ΣΥΝΟΛΟ29.068

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία

  • Από τους 22.700 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στα νησιά, το 42% είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, το 11% από τη Συρία και το 10% από το Κονγκό.
  • Το 22% του πληθυσμού είναι γυναίκες και το 35% παιδιά.
  • Έξι στα δέκα παιδιά είναι κάτω των 12 ετών
  • Το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν

Με πληροφορίες από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κων/νος Πετρίδης: «Η Κύπρος δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές»

kostas.karatzas

Μεταναστευτικό: Ασφυξία στα νησιά από τις νέες αφίξεις

kostas.karatzas

Καμία ανησυχία για τους ΕΠ.ΟΠ. οι οποίοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου

kostas.karatzas

Μακρόν για τουρκικές προκλήσεις: Εκφράζω τη στήριξή μου στην Ελλάδα

kostas.karatzas

ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων μόλις που τα βγάζει πέρα

kostas.karatzas

Γερμανικός Τύπος για μεταναστευτικό: Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά

kostas.karatzas

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

kostas.karatzas

Τουρκία σε Ευρώπη: Αν ανοίξουμε τα σύνορα για τους μετανάστες, δεν θα αντέξετε ούτε έξι μήνες

kostas.karatzas

Εξαρθρώθηκε σπείρα ναρκωτικών που δρούσε στην Αθήνα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ