23.5 C
Nea Stira
Οκτώβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι Αττικής : Νέα στοιχεία για λάθη και παραλείψεις των Αρχών στην τραγωδία

Άρθρο με πληροφορίες από ΤΟ ΒΗΜΑ

Νέες ολιγωρίες και λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, έρχονται στο «φως» από τον εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων και πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Ανδριανό Γκουρμπάτση.

Όπως καταγγέλλει, η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της «απέκρυψε, μεταξύ άλλων σκόπιμα από τη σχετική δικαστική έρευνα, που διενήργησαν Εισαγγελείς του Πρωτοδικείου Αθηνών, την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και ακολούθως στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της».

Ο κ. Γκουρμπάτσης υποστηρίζει ότι η οργάνωση περιπολιών η οποία προβλέπεται ρητά από το σχέδιο δασών για ολόκληρη της αντιπυρική περίοδο ενώ για την Αττική έπρεπε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τουλάχιστον δύο αεροσκάφη σε βόρειο και νότιο τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπεύθυνοι του ΕΣΚΕ και ο τότε επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβειστικής και σημερινός αρχηγός του Σώματος κ. Ματθαιόπουλος δεν ζήτησαν την κινητοποίησή τους παρά το γεγονός ότι η 23η Ιουλίου, ημέρα που εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ήταν η πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου του 2018, με βαθμό επιφυλακής 4, βάσει των προβλέψεων της ΕΜΥ.

Η Αττική, παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ έμεινε, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση χωρίς εναέριες περιπολίες.

«Όπως είχα επισημάνει και στην από 17 Αυγούστου 2018 Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή μου, σελίδα 70, μεταξύ άλλων εγκληματικών παραλείψεων και λαθών της Πυροσβεστικής ήταν και το γεγονός ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) και πιο συγκεκριμένα πριν την έναρξη εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Κινέττα <<Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική>>.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός από αυτήν οργανωμένης εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών της επικράτειας με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης» αναφέρει για να προσθέσει.

«Κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων κάθε έτους υπάρχει ειδική αναφορά στο Κεφάλαιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Εναέρια Επιτήρηση.

Όπως είχα επισημάνει και στην από 17 Αυγούστου 2018 Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή μου, σελίδα 70, μεταξύ άλλων εγκληματικών παραλείψεων και λαθών της Πυροσβεστικής ήταν και το γεγονός ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) και πιο συγκεκριμένα πριν την έναρξη εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Κινέττα <<Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική>>.
Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός από αυτήν οργανωμένης εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών της επικράτειας με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης.

Κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων κάθε έτους υπάρχει ειδική αναφορά στο Κεφάλαιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Εναέρια Επιτήρηση».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Διάσπαρτες εστίες στην Εύβοια – Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

kostas.karatzas

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο-Επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Καρύστου

kostas.karatzas

Στα Ψαχνά σε σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών ο Θανάσης Ζεμπίλης

kostas.karatzas

Φοβάται την Ελλάδα η Γερμανία: Το Spiegel κάνει λόγο για «έκρηξη» ανάπτυξης στην χώρα μας

admin

Αντιρρησίες συνείδησης : Πόσο καιρό θα υπηρετούν

kostas.karatzas

Ο Γιώργος Μητροπέτρος ξεναγεί τον πρέσβη της Νιγηρίας στη Χαλκίδα

kostas.karatzas

Φωτιές σε Πρέβεζα, Καλάβρυτα και Βοιωτία

kostas.karatzas

Συναγερμός από νέα φωτιά στην Κρήτη – Πύρινο μέτωπο στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

kostas.karatzas

Έναρξη λειτουργίας Ιατρείου Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

kostas.karatzas

Τσίπρας σε Γιούνκερ : Ενταξη της Β. Μακεδονίας και κυρώσεις στην Τουρκία

kostas.karatzas

Ισχυρό σήμα για την επάνοδο της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη δίνει το Ελληνικό

kostas.karatzas

ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο

kostas.karatzas

Μάτι 5 μήνες μετά: Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων

kostas.karatzas

Μεγάλη κινητικότητα ενόψει Λαμίας, περιμένουν πολύ κόσμο στην ΑΕΚ

kostas.karatzas

Κρίσιμη η πρώτη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ