23.2 C
Nea Stira
Μάιος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Δείτε που θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων το πρώτο δίμηνο του έτους

Πηγή πληροφοριών: pronews.gr

NEWSROOM NEASTYRANEWS.GR

Την συλλογή των δηλώσεων της τέταρτης και τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης σε περισσότερες περιοχές της χώρας, φέρνει η νέα χρονιά, αρχής γενομένης από τον Γενάρη όπου ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη σε νέες περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Με βάση το σχεδιασμό μέσα στο μήνα, το κτηματολόγιο θα επεκταθεί σε Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία, Σποράδες, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηρακλείου Κρήτης. Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική καθώς και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Η νέα γενιά κτηματογράφησης ενεργοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με αρκετή καθυστέρηση, η οποία αποδόθηκε στην δυσκολία της ανεύρεσης χώρων που θα στεγάσουν τα γραφεία των μελετητών αλλά και στην απουσία δικηγόρων. Μέχρι στιγμής συλλογή δηλώσεων γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κω και Ρόδο) και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας.

Το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά αγροτικές περιοχές (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας (ΚΤΙΜΑ 16), είχε προκηρυχθεί για πρώτη φορά το 2013 αλλά δεν προχώρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών, επανασχεδιάστηκε και τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφησαν εκ νέου 27 από τις 32 προκηρυχθείσες συμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται κανονικά.

Εκκρεμεί ωστόσο η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων της χώρας (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος κ.λπ.).

Οι εκκρεμείς συμβάσεις (υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων) δεν έχουν υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και είναι εκείνες που ευθύνονται για τις νέες καθυστερήσεις και μεταθέτουν για το 2022 την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Η τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) αφορά 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών, εκ των οποίων τα 6,2 εκατ δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας για το ΚΤΗΜΑ 16 θα έχει διάρκεια τριών μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού, με δυνατότητα παράτασης τριών μηνών. Η δυσκολία της έγκειται στο γεγονός ότι αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές χωρίς ξεκάθαρα και σαφή όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται καλή προετοιμασία από την πλευρά των πολιτών για να πιστοποιήσουν ότι η ιδιοκτησία τούς ανήκει.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να αναζητήσουν όλα εκείνα τα έγγραφα που πιστοποιούν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία (π.χ. αντίγραφα συμβολαίων), να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με ενδεχόμενη αποδοχή κληρονομιάς, και εφόσον πρόκειται για ιδιοκτησίες για τις οποίες δεν υπάρχουν συμβόλαια (π.χ. χρησικτησία) ή δικαστική απόφαση, έγγραφα που πιστοποιούν τη χρήση του ακινήτου (λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, μισθωτήρια, έγγραφα επιδότησης κ.ά.). Για την κατάθεση των δηλώσεων οι πολίτες θα καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τους θυελλώδεις ανέμους

admin-2

Συνταγματολόγος Κασιμάτης: Νομικά άκυρη η Συμφωνία των Πρεσπών – Δείτε αναλυτικά τους λόγους

katalitikos

«Ποδαρικό» για το 2019 με αυξήσεις στα διόδια -Από τον Μαλιακό μέχρι την Ημαθία

kostas.karatzas

Κλείνουν και τον Πλατύκαμπο οι αγρότες

admin-1

Αποστολάκης: «Χοντρή πατάτα» οι τουρκικές προκλήσεις στο ελικόπτερο του Τσίπρα

reporter

Κλειστά τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών

admin-1

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την πυρκαγιά στο Μάτι

katalitikos

Επτά μήνες φυλακή με αναστολή στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο για το ομοφοβικό του σχόλιο

newsroom

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης ανέργων για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης

adesmeftos typos

Η πρώτη πόλη 5G-Ready στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Από φήμη στο διαδίκτυο οτι θα ανοίξουν τα σύνορα ξεκίνησαν τα επεισόδια στα Διαβατά

proto thema-1

Πανελλαδικές 2018: Στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων εξετάζονται οι υποψήφιοι

kostas.karatzas

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό – Έγινε αισθητή και στην Αθήνα

admin-2

Οι προετοιμασίες στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων

kostas.karatzas

ΕΡΤ: Ξεκινά να εκπέμπει από το δικό της ψηφιακό δίκτυο – Οι νέες συχνότητες ανά περιοχή

adesmeftos typos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ