29.2 C
Nea Stira
Αύγουστος 17, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Βασικός συντελεστής στην ανάπτυξη του Ελληνικού startup οικοσυστήματος

Με πληροφορίες από το ellines.com

Ο Γιάννης Γκιόκας είναι ανώτερος σύμβουλος τεχνολογίας και ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την ανάλυση δεδομένων και το blockchain. Έγινε γνωστός όταν το 2014 πούλησε τη Crypteia Networks, την startup εταιρεία που εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, στην PCCW Global, δηλαδή τον βραχίονα των διεθνών δραστηριοτήτων της παγκοσμίου φήμης, Hong Kong Telecom (HKT).

Διαθέτει Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου από το ΤΕΙ Αθήνας και μεταπτυχιακό τίτλο MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει σχεδιάσει και διαχειρίζεται προϊόντα και λύσεις στους τομείς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της ασφάλειας του Διαδικτύου, των αναλύσεων κινητικότητας, του blockchain, της αναγνώρισης εικόνων, της βελτιστοποίησης του δικτύου, των chatbots, του κοινωνικού εμπορίου και του fintech.

Η Crypteia Networks, ιδρύθηκε το 2011 για να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για ασφαλείς επικοινωνίες, τις οποίες παρέχει με τη μορφή υπηρεσίας (security-as-a-service). Η εταιρεία δημιούργησε μία πλατφόρμα αναφορών και ειδοποιήσεων (MOREAL), η οποία διαθέτει χαρακτηριστικά και λύσεις Security Incident & Event Management, μπορεί να λειτουργήσει με βάση το cloud, καθώς και να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό περιβάλλον.

Η πλατφόρμα αυτή συσχετίζει και αναλύει δεδομένα στο δίκτυο του πελάτη, δεδομένα στο παγκόσμιο δίκτυο και συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζει πιθανές εξελιγμένες απειλές.

Η ιδέα που «πούλησε» το startup ήταν το τελευταίο δίχτυ ασφάλειας απέναντι σε απειλές για δίκτυα οργανισμών, καθώς το θέμα της ασφάλειας των δικτύων είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν εταιρείες που διαχειρίζονται δεδομένα που έχουν μια αξία (από τράπεζες, μέχρι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες λιανικού εμπορίου κλπ), η εταιρεία αποδείχθηκε ότι είχε κάνει μια πολύ καλή επιλογή ως προς την αγορά στην οποία απευθύνθηκε.

Από το 2011 και μετά η Crypteia άρχισε να μεγαλώνει: απέκτησε πελάτες από τράπεζες, μέχρι σούπερ μάρκετ και εταιρείες online betting, αρχίζοντας μάλιστα να επεκτείνεται και εκτός των συνόρων: εταιρείες σε Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Γερμανία, πέραν της Ελλάδας εκτίμησαν το προϊόν της εταιρείας και αγόρασαν τις υπηρεσίες της.

Η Crypteia Networks ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό startup οικοσύστημα, δεδομένου ότι ένας πολυεθνικός κολοσσός όπως η PCCW Global επέλεξε όχι μόνο να αγοράσει τεχνολογία από Ελληνική εταιρεία, αλλά και να τοποθετήσει το Research & Development κέντρο της στην Αθήνα, απασχολώντας σήμερα πάνω από 50 άτομα.

Η PCCW (Pacific Century CyberWorks) Global είναι ο βραχίονας της Hong Kong Telekom (ΗΚΤ) που συνιστά τον ΟΤΕ της πόλης του Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στην PCCW Limited, ενός πολυσχιδούς ομίλου με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στα ΜΜΕ και στην αγορά ακινήτων.

Ο ιδρυτής της Crypteia Networks, Γιάννης Γκιόκας συνεχίζει να συντονίζει την ανάπτυξή της από τη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με ομάδες που βρίσκονται σε Ευρώπη, Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ, καθώς υπηρετεί ως Vice President της έρευνας και ανάπτυξης για την PCCW Global.

Πριν λίγους μήνες, η ομάδα της Verge.Capital, μιας άλλης startup εταιρείας με συνιδρυτή τον Γιάννη Γκιόκα, αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό καινοτομίας Disrupt Greece 2018. Στόχος της εταιρείας είναι να επαναλάβει την επιτυχία της Crypteia Networks kai το Verge.Capital να γίνει σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή fintech σκηνή.

Η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν το δικό τους πραγματικό πιστωτικό σκορ, με βάση τα προσωποποιημένα οικονομικά τους δεδομένα, στοχεύοντας έτσι να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης τους από τα πιστωτικά ιδρύματα οπουδήποτε στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιτρέπει στις τράπεζες να μεγαλώσουν τις αγορές τους εντός και εκτός συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός στην Αταλάντη – Αισθητός σε πολλές περιοχές

kostas.karatzas

Στους 41 οι νεκροί από την γρίπη – Πάνω από 150 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

kostas.karatzas

Πράσινο Ταμείο: Ποιοι Δήμοι βραβεύτηκαν για τη βιώσιμη κινητικότητα

kostas.karatzas

Γαβρόγλου: Δεν συγχωνεύονται τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ-Δημιουργούνται νέα τμήματα

kostas.karatzas

ΣΔΟΕ: Καταργείται μετά από 24 χρόνια

kostas.karatzas

«Βιβλική» καταστροφή στην Β. Ελλάδα: Αυτοκίνητα επιπλέουν στο νερό- Ανυπολόγιστες οι ζημιές

kostas.karatzas

Οι άνεμοι 10 μποφόρ του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ «σφυροκοπούν» την χώρα – Που έχει απαγορευτικό απόπλου και κλειστά σχολεία

kostas.karatzas

Το τρένο θα σφυρίξει και πάλι στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας – Μπράλου – Λιανοκλαδίου

kostas.karatzas

Δούρου: Ανησυχώ ιδιαίτερα για την τύχη όσων ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ