5.7 C
Νέα Στύρα
21 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ: Η λύση που προτιμούν πολλοί νέοι

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

Πρόκειται για μια οικονομική λύση μια και οι σπουδές είναι δωρεάν αποτελεί η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ τα οποία χρόνο με τον χρόνο κερδίζουν την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς έχουν προστεθεί αρκετές δημοφιλείς ειδικότητες με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στη ζήτηση την τελευταία χρονιά ήταν εκρηκτική, γεγονός που οδήγησε τουλάχιστον στα δημόσια ΙΕΚ πολλών νέων τμημάτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι περίπου 1 στους 5 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, είναι είτε φοιτητές, είτε απόφοιτοι πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ (με δίδακτρα) προσφέρουν σύγχρονες και πρωτότυπες ειδικότητες, ενώ τα δημόσια ΙΕΚ έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις των νέων, καθώς δεν έχουν δίδακτρα. Η εξειδίκευση ,που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων, ειδικός εφαρμογών αισθητικής, νοσηλευτικής τραυματολογίας, ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής και μακιγιάζ κ.ά.

Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχουν οκτώ που ξεχωρίζουν και θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, καθώς επιλέγονται από τους περισσότερους υποψηφίους. Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής:

  • βοηθός φυσικοθεραπείας
  • βοηθός βρεφονηπιοκόμων
  • τεχνικός κομμωτικής τέχνης
  • βοηθός φαρμακείου
  • τεχνικός μαγειρικής τέχνης
  • τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ
  • τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/webdesigner/developer/video games κ.ά.)

Εκτός όμως από τις παραπάνω ειδικότητες υπάρχουν και κάποιες άλλες οι οποίες χαρακτηρίζονται ανερχόμενες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Πρόκειται για ειδικότητες που σχετίζονται με τη γεωπονία, τη διατροφή, τα τουριστικά, τεχνικές ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι κ.λπ.

Η διάρκεια φοίτησης

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια και ιδιωτικά) παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποφοίτους Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, διάρκειας πέντε εξαμήνων (τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Ασκησης ή Μαθητείας).

Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 14 πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης. Οσοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε ένα από τα δεκάδες δημόσια ΙΕΚ της χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) και ύστερα από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ αποκτούν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ . Η επιλογή μεταξύ δημόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ , αφορά τον κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά την οικονομική του κατάσταση . Και στις δύο περιπτώσεις το επίπεδο είναι υψηλό και οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να κάνουν μια έρευνα αγοράς προκειμένου να εντοπίσουν αυτό που τους ενδιαφέρει όσο αφορά στην ειδικότητα.

Για τα δημόσια ΙΕΚ οι ειδικότητες για τη φετινή χρονιά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί άλλα όποιος ενδιαφέρεται να έχει μια εικόνα από τώρα μπορεί να ρίξει μια ματιά στις ειδικότητες του 2018-19 , καθώς δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Οι αιτήσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνήθως ξεκινούν λίγες μέρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (τέλος Αυγούστου) . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

news247.gr

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Εγκύκλιο για το κάπνισμα έστειλε ο Β.Κικίλιας στα σχολεία

kostas.karatzas

Φοιτητικές εκλογές: Στις κάλπες με φόντο το σχέδιο Γαβρόγλου οι φοιτητές

kostas.karatzas

Μήνυμα του ΚΚΕ προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων

kostas.karatzas

SOS των εκπαιδευτικών: Μαθητές υποσιτίζονται στην Μαγνησία

kostas.karatzas

Πανελλαδικές 2019: Με Αρχαία και Μαθηματικά συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις

kostas.karatzas

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο σχετικά με τον τρόπο μοριοδότησης για το διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών

kostas.karatzas

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων-2 στα Ψαχνά Εύβοιας

kostas.karatzas

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

kostas.karatzas

Η Νίκη Κεραμέως τα αλλάζει όλα στην Παιδεία -Τέλος σε άσυλο και αιώνιους φοιτητές

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ