11.5 C
Νέα Στύρα
Μάρτιος 31, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Με παρέμβαση Σπίρτζη αναστέλλεται η αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού

Την αναστολή της αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού αποφασίστηκε με εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζηκαι με διάταξη που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. 

«Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η υπηρέτηση των συμφερόντων των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών υπήρξε αταλάντευτα απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να λαμβάνει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ενάντια σε κάθε απόπειρα να πληγούν τα συμφέροντα των πολιτών ιδίως όταν αυτό επιχειρείται από μονομερείς, αιφνιδιαστικές και καταχρηστικές ενέργειες κατά προδήλως καταχρηστική και αυθαίρετη ενάσκηση δήθεν δικαιωμάτων ιδιωτών», αναφέρεται σχετικά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.

«Ο Υπουργός έχει δηλώσει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτοί καιροσκοπισμοί ιδιωτικών συμφερόντων αποπειρώμενοι να πλήξουν το δημόσιο συμφέρον οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προεκλογική περίοδο για να εγκαθιδρύσουν ανυπόστατα δικαιώματα και οικονομικά οφέλη σε βάρος των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων. 

Πολλώ δε μάλλον, όταν οι ίδιοι γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των οικονομικών παραμέτρων της σύμβασης είναι ανοικτός και συνεπώς με αυτόν τον τρόπο αυθαίρετα και καταχρηστικά επιχειρούν να παγιώσουν προεκλογικά μία κατάσταση ευνοϊκή για τα οικονομικά τους συμφέροντα, ζημιώνοντας όμως το δημόσιο συμφέρον, αφού με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να προκαταλάβουν τα αποτελέσματά του ελέγχου, από τον οποίο και μόνο θα προκύψει ο χρόνος απόσβεσης του έργου, δηλαδή η πραγματική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης και ο χρόνος λήξης της και συνεπώς επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Ταυτόχρονα, με σχετική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται διάταξη για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκλογέων και η απαλλαγή τους από την καταβολή διοδίων.

Για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα χωρίς την καταβολή διοδίων από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από την δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019.

Σπίρτζης: Άμεσα η αντίδραση της πολιτείας

«Ακόμη και σήμερα μπορεί να εκδηλωθεί η αντίδραση της Πολιτείας στην προαναγγελία αύξησης διοδίων από την Αττική Οδό, η οποία θα πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι δεν έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης και δεν έχει κερδίσει όσα προέβλεπε η σύμβαση», είπε νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5».

Για την ανακοίνωση αύξησης των διοδίων από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις παραχωρήσεις, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε ότι «δεν ηχεί καθόλου περίεργα, είναι συγκεκριμένη η πολιτική στόχευση, από την Αττική Οδό και τους μετόχους της, όταν μετά από 13 χρόνια βγαίνουν μέσα σε προεκλογική περίοδο να κάνουν αύξηση διοδίων επειδή έχουν μία αποικιοκρατική σύμβαση και με τρόπο που δεν θυμίζει σε τίποτα την ίδια την λειτουργία της Αττικής Οδού. Δεν ειδοποιήθηκε κανείς ούτε στο υπουργείο ούτε στην πολιτική του ηγεσία. Κατατέθηκε ένα έγγραφο την Παρασκευή πριν το τριήμερο στο Πρωτόκολλο του υπουργείου τρεις παρά πέντε και ένα τέταρτο αργότερα δημοσιοποιήθηκε».

«Η Πολιτεία θα αντιδράσει, είναι σίγουρο», ξεκαθάρισε, «δεν μπορεί μέσω της σύμβασης, αλλά μπορεί επειδή η Αττική Οδός μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει τα στοιχεία, τους λόγους, το μοντέλο με το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει απόσβεση του επενδεδυμένου κεφαλαίου και του μέγιστου κέρδους που προβλέπεται να έχει» μέχρι το 2024.

«Η Αττική Οδός θα πρέπει να το αποδείξει αυτό, κάποια στιγμή να καταθέσει στοιχεία», όπως προσέθεσε. «Το Δημόσιο έχει εργαλεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους ισχυρισμούς της … πολύ σύντομα θα το ακούσετε», όπως προανήγγειλε ο κ. Σπίρτζης.

«Τυπικά, οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η Αττική Οδός είναι για την 1η Ιουλίου, άρα μέχρι τότε θα έχουμε πάρει κι εμείς πρωτοβουλίες. Μπορεί και σήμερα…», όπως διευκρίνισε.

Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγινε «Ντου» του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εξωτερικών τα ξημερώματα (βίντεο)

adesmeftos typos

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη – Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

kostas.karatzas

Γιούνκερ: Συγκίνηση για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

kostas.karatzas

Συντάξεις χηρείας: Τέλη Αυγούστου οι αυξήσεις

proto thema-1

Διπλώματα οδήγησης: Τροπολογία Σπίρτζη για τους οδηγούς άνω των 74 ετών

kostas.karatzas

Έχασε την όρασή του από «στιλό» με πράσινο λέιζερ αγόρι εννέα ετών από το Βόλο

kostas.karatzas

Επίθεση με μολότοφ έξω από τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ – Δύο επιθέσεις σε 20 λεπτά

proto thema-2

“Πράσινο φως” από το ΣτΕ για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

admin

Deutsche Welle: Η φτώχεια απειλεί τους Έλληνες της υπαίθρου

Real news

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ