15.8 C
Nea Stira
Νοέμβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Θύελλα αντιδράσεων για τη φυλάκιση της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο – Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Σάλο έχει προκαλέσει η φυλάκιση της καθαρίστριας από τον Βόλο επειδή εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού. Το θέμα έχει αγγίξει τόσο τον δικαστικό χώρο όσο και τα συνδικάτα εργαζομένων, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχήεργαζόμενη καθαρίστρια.Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Επίσης, το ΚΚΕ ζητεί την αποφυλάκιση της 53χρονης γυναίκας. Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως “Το ΚΚΕ ζητά να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό “τίτλο σπουδών” ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν “απόφοιτη” της Ε’ τάξης του Δημοτικού! Τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί “ισότητας απέναντι στον νόμο” και “κράτους δικαίου”. Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο twitter όπου σημειώνει ειρωνικά “Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Πού ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια”.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας,, επισημαίνει ότι «η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» και υπογραμμίζει ότι η ποινή είναι «τερατώδης».

Ουδέποτε, συνεχίζει η Ένωση, «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.

Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου και η κατηγορία ήταν ότι πλαστογράφησε τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή η ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας.

Σχετικά μίλησε στον Realfm 97.8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στους ΟΤΑ ΜαγνησίαςΕύη Καρυδάκη.

«Όλη τη μαυρίλα που ζούμε δεν θα την πληρώσει μία καθαρίστρια και κανένας εργαζόμενος. Στη ζωή αυτή υπάρχουν αυτοί που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, τεράστιο πλούτο της χώρας και δεν έχουν κατηγορηθεί, δεν έχουν φυλακιστεί ούτε για μία μέρα. Όντως η ίδια παραποίησε το ενδεικτικό της για να ζήσει την οικογένειά της, δεν έκλεψε, δεν έφαγε δημόσιο χρήμα, Τα δούλεψε τα χρόνια αυτά, μία εξαιρετικά εργατική γυναίκα. Αυτή η γυναίκα, είτε πέμπτης είτε έκτης τάξης, καθαρίστρια παρέμεινε μέχρι την απόλυσή της. Δεν ήταν στέλεχος κάποιου υπουργείου που είχε να πλασάρει δύο διδακτορικά και μεταπτυχιακά και να αποδειχθεί ότι αυτά ήταν πλαστά, δήλωσε

«Είτε κυβέρνηση είτε Δικαιοσύνη, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά σε μία οφθαλμοφανή, κραυγαλέα αδικία. Σημασία έχει να αναιρεθεί η ποινή της που είναι πάρα πολύ σκληρή.Καταδικάζουμε μία καθαρίστρια γιατί είναι ηρωίδα της ζωής. Σημασία έχει πως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα και βαθιά πολιτικό. Γνωρίζω την καθαρίστρια. Το ζήτημα είναι να αναδειχθεί το θέμα και η υπόθεση και να φτάσει εκεί που πρέπει και να γίνει αναίρεση της ποινής της 10ετούς φυλάκισης. Αυτό πρέπει να είναι το ζήτημα για όλους μας», πρόσθεσε.η κ. Καρυδάκη και συνέχισε λέγοντας: «Είναι μία καθαρίστρια η οποία αγωνίζεται χρόνια, μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά, μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο χωρισμένη από τα αδέρφια της. Σε ηλικία 11 ετών ήρθε στο Βόλο, στα 16 της παντρεύτηκε, ο άνδρας της είναι με 67% αναπηρία, έκανε δύο εξαίρετα παιδιά. Βρίσκεται στις φυλακές Θήβας από τις 5 Νοεμβρίου όπου ταυτόχρονα συνεχίζει το Γυμνάσιο. Προσλήφθηκε το 1996 όταν ήταν 29 χρονών και μέχρι τότε την βοηθούσε η Πρόνοια, η Εκκλησία. Πάντα ήταν με ψηλά το κεφάλι αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά της, παραποίησε το αποδεικτικό της Πέμπτης και το έκανε της έκτης. Δεν πλαστογράφησε για αυτό και η ποινή της από 15 χρόνια φυλάκιση μειώθηκε στα 10 έτη».

Επιπλέον, την αποφυλάκισή της ζητεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ”ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, το συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η καθαρίστρια έχει παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67% και η κάθε μέρα φυλάκισης σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της:«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ΄ το τραπέζι…, καταδικάζουν το δικαίωμα στη δουλειά!Αυτοί που μας παίρνουν τα βιβλία… μας κατηγορούν που δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε ούτε το Δημοτικό γιατί έπρεπε να τραφεί η φαμελιά…

Ηρωίδα παρμένη από τους μπρεχτικούς στίχους η συναδέλφισσά μας καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου με ψευδές «πτυχίο», «πλαστό» τίτλο σπουδών, ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε΄ τάξης… Ειρκτή για αυτούς που ζουν από τον ίδρο του προσώπου, χλιδή, σπατάλη και ατιμωρησία για το κηφηναριό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των μιζαδόρων που έχει καθίσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Γυναίκα με παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67%, πραγματική πρωταγωνίστρια της ζωής, δόθηκε βορά στους σφουγγοκωλάριους ενός συστήματος που έχει γεμίσει με φυλακές τη ζωή μας… Φυλακές Πείνας, Φυλακές Ανεργίας, Φυλακές Αμορφωσιάς…και άλλες πολλές που παίρνουν την ονομασία τους από τις αμαρτίες του καπιταλισμού.

«Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»; Ξέρουμε ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να καθαριστεί μόνο του γιατί θα έπρεπε να ξεριζώσει την καρδιά του: Το κέρδος που βγαίνει από το στύψιμο της εργατικής δύναμης, από την κλοπή του πλούτου που παράγουμε. Είμαστε σίγουροι ότι και στις Φυλακές Θήβας που κρατείται η συναδέλφισσα δίνει τον αγώνα τον καλό, όπως τον έδινε βγάζοντας καθημερινά το μεροκάματο. Όμως έστω και μια μέρα φυλάκιση σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της.

Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά μπροστά στην αδικία! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας! Έστω και τώρα, καλούμε την Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να κρατήσουν τα προσχήματα και να επιδείξουν μια αντανακλαστική κίνηση των –απονεκρωμένων απ΄ ό,τι φαίνεται- αισθητηρίων κατανόησης της κοινωνίας που ζούμε και να αποφυλακίσουν άμεσα τη συναδέλφισσα καθαρίστρια κάνοντας δεκτή την αναίρεση της ποινής!»

Επίσης, με ανακοίνωσή του παρεμβαίνει και το Σωματείο Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας υπέρ της αποφυλάκισης της καθαρίστριας:

«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει «ερμητικά κλειστά τα μάτια» μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Όπως έγινε γνωστό ο δικηγόρος της 53χρονης κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενώ ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο

Με την κίνηση αυτή ο δικηγόρος της 53χρονης ζητεί, όπως μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο, να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισής της,ποινή που επέβαλε το Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι η 53χρονη καθαρίστρια είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 15ετή φυλάκιση ενώ σε δεύτερο βαθμό, η ποινή της μετατράπηκε σε 10 χρόνια, χωρίς αναστολή.

Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη της καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο του Βόλου σε 10ετή ποινή κάθειρξης, που οδήγησε στη φυλάκισή της.

Η κ. Δημητρίου ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης.Επιπλέον, θα εξετάσει όλα τα στοιχεία της απόφασης προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως οι συνήγοροι της κατηγορούμενης αναμένεται να προχωρήσουν και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της. Εφόσον γίνει αυτό η σχετική αίτηση μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης , ώστε να κρίνει η σύνθεση του δικαστηρίου εκείνου το αίτημα για την αποφυλάκιση της γυναίκας.

enikos.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ