18.6 C
Nea Stira
Απρίλιος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία προς Σκόπια: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αλλαγή του ονόματός σας»

Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών η Μόσχα έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας ότι δεν δέχεται την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και ότι αυτή η στάση δεν θα αλλάξει, σημειώνει δημοσίευμα.

Πηγή: makeleio.gr

«Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό όνομά της εδώ και περισσότερα από 26 χρόνια και η θέση της δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να δεχθεί άλλη ονομασία»,γράφει στο Twitter η ρωσική πρεσβεία.

Μπορεί η Ρωσία που ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» να σώσει την παρτίδα και να μην υπάρξει «Βόρεια Μακεδονία», επιστρέφοντας τα Σκόπια στο καθεστώς που ισχύει σήμερα (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως διεθνή ονομασία);
Δύσκολο αλλά μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα αναγνώρισης ως κρατική οντότητα

Δυστυχώς την υπηκοότητα, την εθνικότητα και την γλώσσα δεν την γλιτώνουμε! Αυτά η Ρωσία, όπως και καμιά 120αριά χώρες στο κόσμο τα έχουν αναγνωρίσει και πλέον τα αναγνωρίσει διά χειρών Τσίπρα-Κοτζιά και η Ελλάδα που δεσμεύεται από τις υπογραφές τους.

Τώρα, τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να γλυκάνει – έστω «από σπόντα» – το «χάπι» στους Ελληνες;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ! Δεν τυγχάνει της έγκρισής του η ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρειας Μακεδονίας», αλλά κάποια στιγμή σίγουρα με αφορμή κάποιο θέμα θα έρθει ζήτημα των Σκοπίων στον ΣΑ, κι εκεί  Ρωσία απλά δεν θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει τέτοιο μέλος στον ΟΗΕ!

Προς τούτο, ήδη η Μόσχα επικαλείται το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110.

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα αντιτίθεται στην προοπτική να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια.

Οπως αναφέρει το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη τα κράτη μέλη το ΟΗΕ (στην παρούσα περίπτωση τα Σκόπια) «..υπογράφουν τον Χάρτη αυτόν και τον επικυρώνουν σύμφωνα με το άρθρο 110».

Η Μόσχα παραπέμπει στο άρθρο 110 που αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται για την επικύρωσή και υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εν προκειμένω από τα Σκόπια) με τη νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 οι ΗΠΑ θα πάρουν, δια περιφοράς την σύμφωνη γνώμη και των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), και μόνον τότε επικυρώνεται η «Βόρεια Μακεδονία» ως η επίσημη ονομασία των Σκοπίων ως κράτους μέλους το ΟΗΕ.

Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της «πολιτικής ανεξαρτησίας» στα Σκόπια.

Ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς.

Στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια, και μπλοκαριστεί από το βέτο της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική κατοχύρωση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια, σημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν ανοιχτό τον δρόμο να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως κράτος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην ονομασία FYROM  (σ.σ.:την οποία έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί και η Ρωσία το 1995) είναι η μόνη λύση για τα ελληνικά συμφέροντα- προς το παρόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο έλεος του καύσωνα η Αυστραλία – Ξεπέρασε τους 49 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

kostas.karatzas

Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: Είμαι συγκλονισμένος από τις σοβαρές πυρκαγιές στην Αττική

kostas.karatzas

Προσφυγή 16 Πολιτειών εναντίον της κατάστασης εκτάκτου αναγκης που κήρυξε ο Τραμπ

kostas.karatzas

Προκαλεί ο Ερντογάν: Μπορεί να πούμε την Αγιά Σοφιά “τζαμί” αντί για “μουσείο”

proto thema

Ερντογάν: Δεν πιστεύω ότι διέταξε ο βασιλιάς Σαλμάν τη δολοφονία Κασόγκι

adesmeftos typos

Τη Δευτέρα επανέρχονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν: Οκτώ χώρες εξαιρούνται

adesmeftos typos

Αλλαγές στις αεροπορικές μετακινήσεις: H Aeroflot υπέρ του βιομετρικού ελέγχου των επιβατών

Real news

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας για τους S-400

admin-11

Στρατός και στόλος των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό για το «καραβάνι των μεταναστών»

kostas.karatzas

Έχασε οριστικά την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν – Δήμαρχος ο Ιμάμογλου

newsroom

Νέο «επεισόδιο» μεταξύ Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και Ματέο Σαλβίνι

Real news

«Κίτρινα Γιλέκα»: «Μακρόν θα σε τελειώσουμε αλλιώς θα καταντήσουμε όπως οι Ελληνες» – Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ