31 C
Nea Stira
Ιούνιος 17, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΔΙΕΘΝΗ

Ποινή 80 εκατ. στη Bayer για καρκινογόνο χημικό σκεύασμα

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος έχασε ακόμη μια δίκη για το ζιζανιοκτόνο Roundup της θυγατρικής Monsanto. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι το συστατικό γλυφοσάτη ευθύνεται για την εκδήλωση καρκίνου στο Έντβιν Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν χθες Τετάρτη, ότι η πολυετής χρήση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Roundup της Monsanto (θυγατρικής της Bayer) είναι η αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στον αμερικανό Έντβιν Χάρντεμαν.

Το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε ότι η Bayer οφείλει να καταβάλει 80 εκ. δολάρια στον 70χρονο Χάρντεμαν. Το Roundup διακινείται και στην Ελλάδα.

Ελπίδα τα ανώτερα δικαστήρια

Οπωσδήποτε η απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο συνιστά βαρύ πλήγμα για την Bayer και επειδή είναι η δεύτερη κατά σειρά δική πού ολοκληρώνεται με καταδίκη του γερμανικού ομίλου. Η πρώτη δικαστική ετυμηγορία τον περασμένο Αύγουστο, επίσης στο Σαν Φρανσίσκο, πρόβλεπε αποζημίωση ύψους 289 εκ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ ένα άλλο δικαστήριο τη μείωσε στα 78 εκ. δολάρια. Ελπίδα της Bayer είναι ότι το εφετείο στο οποίο προσέφυγε θα ακυρώσει αυτό το ποσό.

Ο γερμανικός όμιλος τρέφει επίσης την ελπίδα ότι και η δεύτερη περίπτωση θα πάρει μια ανάλογη πορεία. Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου για καταβολή προστίμου ύψους 80 εκ. δολαρίων η Bayer ανακοίνωση ότι θα ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, η εταιρεία υπολογίζει ότι στα ανώτερα δικαστήρια θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκότερα δεδομένου ότι η σύνθεση τους θα αποτελείται αποκλειστικά από επαγγελματίες δικαστές και δεν θα συμμετέχουν πλέον ένορκοι όπως στα πρωτοβάθμια. 

Αναζήτηση συμβιβασμού;

Στο αμερικανικό δίκαιο όμως οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις σε μια υπόθεση δημιουργούν προηγούμενο που συνήθως επηρεάζει τις αποφάσεις των ανώτερων δικαστικών αρχών. Επίσης αρνητικός παράγοντας για την Bayer είναι σύμφωνα με τους αναλυτές το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί γύρω στις 11.200 παρόμοιες μηνύσεις. Αυτός ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών ενδεχομένως να αναγκάσει την εταιρεία να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση με τους ενάγοντες.

Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία επεδίωξε τον συμβιβασμό σε μια άλλη απόφαση. Η Bayer θα πληρώσει 388 εκ. ευρώ σε 25.000 ενάγοντες που την είχαν καταγγείλει ότι το φάρμακο Xarelto προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην υγεία τους. Παρ’ ότι η εταιρεία έχει κερδίσει και τις έξι δίκες αναζήτησε συμιβαστική λύση προκειμένου να αποφύγει τα αναμενόμενα υψηλά δικαστικά έξοδα.

Στην χειρότερη περίπτωση η Bayer θα πρέπει να καταβάλει για το Roundup αποζημιώσεις συνολικού ύψους 15 με 30 δις δολαρίων.

Βουτιά για τη μετοχή της Bayer μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Σε χαμηλό σχεδόν 7 ετών υποχώρησαν την Πέμπτη οι μετοχές της Bayer μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο γερμανικός κολοσσός χημικών προϊόντων Bayer, που απέκτησε πέρυσι την εταιρεία παραγωγής του Roundup, τη Monsanto, έναντι 63 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Στις 12:23 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Bayer κατέγραψε πτώση 1,3% στα 55,59 ευρώ, με την αξία του ομίλου να αποτιμάται γύρω στα 52 δισεκ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από την τιμή απόκτησης της Monsanto.


Πληροφορίες από: zougla.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία προετοιμάζει την μεγαλύτερη άσκηση στο Αιγαίο με την ονομασία «Μπλε Πατρίδα»

newsroom

«Μέλι-γάλα» Τραμπ-Μακρόν μετά την «παρεξήγηση» με τον Ευρωπαϊκό Στρατό

adesmeftos typos

Βρετανία: «Βουτιά» για τη στερλίνα μετά τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών

katalitikos

Έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή ο Ερντογάν: Γιατί να ταΐζουμε στην φυλακή τους πραξικοπηματίες του 2016;

kostas.karatzas

Προσφυγή 16 Πολιτειών εναντίον της κατάστασης εκτάκτου αναγκης που κήρυξε ο Τραμπ

kostas.karatzas

Οργή στις ΗΠΑ για το «τουρκικό παζάρι» με τους S-400: Ετοιμάζονται νέες κυρώσεις

Real news

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

kostas.karatzas

Σέρβος ΥΠΑΜ: «Ο Ράμα θέλει να καταργήσει τα σύνορα με Ελλάδα-Σερβία για να φτιάξει την Μεγάλη Αλβανία»

katalitikos

Ιράκ: 111.000 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από μολυσμένο νερό στη Βασόρα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ