8 C
Νέα Στύρα
23 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΔΙΕΘΝΗ

Προς μετωπική Ράμα – Μέτα στην Αλβανία;

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής / news247.gr

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά την δημόσια διαφοροποίηση του Προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα και την αντίδραση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, μετά την ομιλία Μέτα σε εκδήλωση που οργάνωσε μεταξύ άλλων και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα.

Ο Ιλίρ Μέτα μεταξύ άλλων τόνισε πως τα Βαλκάνια κάθε λαός νομίζει ότι είναι ο σημαντικότερος  στον κόσμο, κανείς δεν δέχεται ότι ο άλλος είναι μεγαλύτερος, δείτε την ιστορία, τα τραγούδια τους. Στα Βαλκάνια, το κάθε έθνος, κάπου είναι πλειοψηφία και κάπου μειοψηφία: Δεν αλλάζουν τόσο εύκολα τα σύνορα στα Βαλκάνια, οι Τούτζμαν και Μιλόσεβιτς συμφώνησαν να τα αλλάξουν, το αποτέλεσμα είναι γνωστό με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τα σύνορα παρέμειναν εκεί όπου ήταν. Γνωρίζουμε πόσο αδελφικές σχέσεις υπάρχουν μεταξύ Μαυροβουνίου και Κοσσόβου.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας σημείωσε επίσης πως όταν  γίνεται λόγος για το διάλογο Κοσσόβου – Σερβίας, η Αλβανία στο θέμα αυτό απλώς στηρίζει το διάλογο, διότι τη στιγμή που η Αλβανία ή κάποιος θεσμός της αναμειγνύεται στο διάλογο, παραβιάζει  την κυριαρχία  των θεσμών του Κοσσόβου. Η Αλβανία αναγνωρίζει το Κόσοβο, αυτό σημαίνει ότι οφείλει να  σεβαστεί τους θεσμούς του Κοσσόβου στο διάλογο με τη Σερβία. Είμαστε για συνύπαρξη με τους  Αλβανούς, τους Σέρβους, τους Μαυροβούνιους, τους Κροάτες κ.α. Δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε τον εποικοδομητικό ρόλο που είχε και έχει η Αλβανία, οφείλουμε    να υποστηρίξουμε την εσωτερική συνοχή στο Κόσσοβο και να ζητήσουμε συντονισμό με ΗΠΑ και Ε.Ε. Εάν κάποιος νομίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με την Ε.Ε ή το αντίθετο, αυτό είναι λάθος. 

Ο Ιλίρ Μέτα παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει σοβαρή κρίση στην Αλβανία που δεν μπορεί να αποφευχθεί: Μετά το 1997, η χώρα, με τη βοήθεια  των καλύτερων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής της Βενετίας, έφτιαξε ένα Σύνταγμα εξαιρετικό, ακριβώς για να μην επαναλαμβανόταν ένα δεύτερο 1997. Το 2008,  σε δύο ημέρες, από το Σύνταγμα το οποίο καταρτίστηκε με τόσο κόπο, του αφαιρέσαμε όλες τις βίδες – αυτού του μηχανισμού –  τον έλεγχο, την ισορροπία, την απόδοση λογαριασμού και  περάσαμε, από κοινοβουλευτικό σύστημα σε κλειστό κομματικό σύστημα. Αυτή είναι η αλήθεια για την αιτία που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, στην οποία η Βουλή δεν λειτουργεί διότι δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τρόπο απαράδεκτο, παρέδωσαν τις έδρες, αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν λειτουργούσε και όταν τα κόμματα αυτά  ήταν στη Βουλή. Παράλληλα άσκησε σοβαρή κριτική για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και στην υπόθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προφανώς εξοργίστηκε τόσο πολύ που απάντησε στον Ιλίρ Μέτα στο twitter και αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τον Πρόεδρο της χώρας: «Εμποδίζει άραγε η μη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, να υπερασπιστεί την ημερομηνία των εκλογών, για την οποία  ο ίδιος υπέγραψε το Διάταγμα, βάσει του Συντάγματος; 

Χάρη στο veting, το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι σήμερα σαν εκείνη την αδειανή κούνια χωρίς το σατανά μέσα της. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από το μισό μιας  προσπάθειας που απαιτεί  την υπομονή και το χρόνο της.

Αναμφίβολα ο Πρόεδρος έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι η παράδοση των εδρών είναι απαράδεκτη, αλλά ακόμα πιο απαράδεκτός είναι ο όρκος για ματαίωση των εκλογών! Δεν γνωρίζουμε την άποψη του Προέδρου σχετικά με το θέμα και μαζί με την κριτική του, είμαστε εις αναμονή της καθυστερημένης έκκλησής του σε υπεράσπιση της 30ης Ιουνίου».

Όπως γίνεται φανερό η κρίση στη γειτονική μας χώρα ενόψει και των εκλογών της 30ης Ιουνίου γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη, χωρίς αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται στο ορατό μέλλον διέξοδος.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Στο κόκκινο οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας: Η δήμευση περιουσιών ομογενών και το μήνυμα Τσίπρα σε Ράμα

kostas.karatzas

Λαοθάλασσα στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

kostas.karatzas

Εξεγείρονται οι φοιτητές στην Αλβανία

kostas.karatzas

Εντι Ράμα: Η αντιπολίτευση οδηγεί τον Μέτα στην ανεργία

kostas.karatzas

Κοτζιάς: Σύντομα και η συμφωνία με την Αλβανία για σύνορα και θαλάσσιες ζώνες

kostas.karatzas

Αλβανία: Άγριες συμπλοκές διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κοινοβούλιο

kostas.karatzas

Αλβανία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προτείνει ο Μέτα

kostas.karatzas

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το μνημόσυνο Κατσίφα

kostas.karatzas

Ε.Ράμα όπως… Α.Τσίπρας: Ανέλαβε ο ίδιος το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ