13.8 C
Nea Stira
Νοέμβριος 14, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΔΙΕΘΝΗ

“Εισβολή” Shell στη Ρωσία: Διαπραγματεύσεις με Gazprom για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ολλανδικών και βρετανικών συμφερόντων, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Neft,μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις καλά ενημερωμένες πηγές, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως μια αιφνιδιαστική εισβολή στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

Οι εν λόγω πηγές δήλωσαν ότι η Shell διαπραγματεύεται με την κρατική Gazprom Neft, που είναι η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός πετρελαίου, ώστε να διασφαλίσει ένα μερίδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy στην περιοχή Γιαμάλ που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας

Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες, ενώ η Gazprom Neft δεν ανταποκρίθηκε, όταν το Reuters της ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gazprom Neft, το έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν το 1962, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 438 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (3,2 δισεκατομμύρια βαρέλια) και 186 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα, καθώς η μέγιστη παραγωγή που μπορεί να επιτευχθεί ετησίως είναι 2 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, οι οποίοι αντιστοιχούν μόνο στο 3% της τρέχουσας παραγωγής της Gazprom Neft

Ωστόσο αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν θα σημάνουν μια στροφή για την Shell να κάνει νέες επενδύσεις στη Ρωσία , που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014 λόγω του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας. Από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, πολλές δυτικές εταιρείες ανέστειλα ή διέκοψαν την συμμετοχή τους σε νέα έργα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις υπάρχουσες επενδύσεις τους.

Οι μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένου και του αμερικανικού γίγαντα ExxonMobil, σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε νέα έργα στη Ρωσία πριν της επιβληθούν οι κυρώσεις.

Μία από τις τρεις πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η Shell ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 50% του έργου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Tazovskiy και να κλείσει την συμφωνία έως το τέλος του έτους.

« Για την Gazprom Neft, είναι μια ευκαιρία να πάρει γρήγορα χρήματα, ενώ για την Shell είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνά αποθέματα» δήλωσε η πηγή που τήρησε την ανωνυμία της.

Η Gazprom Neft και η Shell είναι εταίροι στο έργο Salym Petroleum στην δυτική Σιβηρία, όπου παράγονται 120.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Shell ανέστειλε τη συμμετοχή της σε διάφορα έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στην Μόσχα. Η Gazprom Neft, βρίσκεται στον κατάλογο των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες της να βρει κεφάλαια στο εξωτερικό.

Δεν βρίσκεται στο Ειδικά Καθορισμένο Εθνικό κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος απαγορεύει σε οντότητες των ΗΠΑ να συνεργάζονται επιχειρηματικά με οποιαδήποτε εταιρεία αναφέρεται στον εν λόγω κατάλογο.

Σύμφωνα με κάποιες ξεχωριστές κυρώσεις, στις αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συνδράμουν τη Gazprom Neft όπως και άλλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, στη εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στην Αρκτική και σε εξορύξεις σε βαθέα ύδατα.

Η Gazprom Neft σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovsky το 2021, παράγοντας περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy αφορούν ένα συμβατικό έργο που αφορά την παραγωγή πετρελαίου σε παράλια και συνεπώς δεν θα πρέπει να υποπέσει στις κυρώσεις που αφορούν την εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων ή κοιτασμάτων σε βαθέα ύδατα.

ΠΗΓΗ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,02 ευρώ το λίτρο – Πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

kostas.karatzas

Στο 5,5-6% θα φθάσει ο πληθωρισμός στη Ρωσία, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019

kostas.karatzas

Μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές: 63,35 δολ. το βαρέλι

kostas.karatzas

Συγχαρητήρια Μεντβέντεφ σε Κυριάκο Μητσοτάκη

kostas.karatzas

Ρωσία προς Σκόπια: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αλλαγή του ονόματός σας»

kostas.karatzas

ExxonMobil: Δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο το κοίτασμα της Κύπρου

kostas.karatzas

Ο Πούτιν απελευθερώνει το καθεστώς βίζας με την Τουρκία

kostas.karatzas

Ρωσία: Ανατροπή λεωφορείου με θύματα παιδιά

kostas.karatzas

Κύπρος: Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα αερίου – Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

kostas.karatzas

Πτωτική πορεία για τις τιμές του πετρελαίου

kostas.karatzas

Η Ρωσία ετοιμάζει νέο αεροσκάφος με δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών δορυφόρων

kostas.karatzas

Πούτιν σε ΗΠΑ: Αν αναπτύξετε νέους πυραύλους στην Ευρώπη θα απαντήσουμε ανάλογα

kostas.karatzas

Καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία: Πιθανή η βοήθεια από τις ΗΠΑ

kostas.karatzas

Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ: Ο Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος

kostas.karatzas

Επισημοποιήθηκαν από την Exxon Mobil τα κοιτάσματα-μαμούθ στο κοίτασμα “Γλαύκο”

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ