23 C
Nea Stira
Μάιος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για το Brexit και στην Ελλάδα -Ποιοι πλήττονται

«Η κατάσταση είναι οριακή» παραδέχθηκε κοινοτική πηγή στο iefimerida, μετά από τη δεύτερη ήττα της Τερέζα Μέι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες του απευκταίου, δηλαδή ενός άτακτου Brexit.

Αν και διεθνείς αναλυτές ποντάρουν στο ότι τελικά το Λονδίνο θα ζητήσει μικρή ή μεγαλύτερη παράταση της διαδικασίας, η ίδια κοινοτική πηγή σημειώνει ότι κάτι τέτοιο «θα φανεί στο τέλος της τελευταίας στιγμής της διαπραγμάτευσης», δηλαδή λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 29ης Μαρτίου.

Στην Ελλάδα, ως συνήθως, άπαντες ζουν στο μικρόκοσμο τους και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να ψάχνονται για τις συνέπειες μιας άτακτης αποχώρησης των Βρετανών από την Ένωση, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον στις επιχειρήσεις που έχουν άμεσες εμπορικές σχέσεις με το Νησί. Είναι ενδεικτικό ότι αν εξαιρέσει κανείς την ειδική ιστοσελίδα για το Brexit, που έχει στήσει το υπουργείο Εξωτερικών και την πρόσφατη εγκύκλιο οδηγιών της ΑΑΔΕ προς τα Τελωνεία, η ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων είναι μάλλον υποτυπώδης.

Σύμφωνα με ειδικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους πιο παραδοσιακούς εταίρους της Ελλάδας, καθώς αυτό οδεύει προς την έξοδο από την ΕΕ, χωρίς σαφή εικόνα για τη μελλοντική εμπορική σχέση του με τα κράτη-μέλη, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον είναι παρακινδυνευμένη. Όπως τονίζει, δε, το Γραφείο, είναι, αναντίρρητο ότι η ενδεχόμενη επιστροφή σε διεξαγωγή εμπορίου βάσει κανόνων Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις επί βασικών εξαγωγικών προϊόντων της χώρας μας.

Κλάδοι, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (κυρίως καλώδια και τηλεφωνικές συσκευές) και τα μη σιδηρούχα μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός), αντιπροσωπεύουν την τρέχουσα δεκαετία ποσοστά 13%, 13% και 12% αντιστοίχως του συνόλου των εξαγωγών, ενώ αντίστοιχο δυναμισμό από το 2000 και έπειτα δείχνουν και οι κλάδοι των γαλακτοκομικών (γιαούρτι) και των πλαστικών, οι οποίοι είχαν ισχνή παρουσία προηγουμένως.

Τι θα γίνει με όσους εργάζονται στο Λονδίνο;

Πολλά είναι και τα ερωτήματα για εκείνους που ήδη εργάζονται ή προτίθενται να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών, στην περίπτωση μη συμφωνίας, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ των 27 θα διέπονται από τους κανόνες του ΠΟΕ ή άλλων προσωρινών μέτρων εκτάκτου ανάγκης που θα ληφθούν μονομερώς από την ΕΕ. Για να συνεχίσει να εργάζεται κανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον διαμένει ήδη εκεί, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της εκεί ισχύουσας νομοθεσίας (απαιτήσεις ιθαγένειας, καθήκοντα εγκατάστασης κ.λπ.), όπως προβλέπονται στο EU Settlement Scheme. Αν μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την 29 Μαρτίου 2019 σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα χρειαστεί να ελέγξει για κάθε τομέα και είδος δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών, τους όρους που ισχύουν για τους Ευρωπαίους επαγγελματίες, που θα εφαρμόσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, παρουσιάζοντας όμως ελαφρά κάμψη το 2018 και το Α΄ τρίμηνο 2018. Συνολικά από το 2002, έχουν καταγραφεί περίπου 105.498 Έλληνες πολίτες που έχουν αποκτήσει ΝΙΝ. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν ΝΙΝ ήταν πέριξ των 3.000 ατόμων, ενώ πλέον ο αριθμός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί. Ειδικότερα, το διάστημα 2009 – α΄ τρίμηνο 2018, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν NIN ανήλθε στις 83.492 άτομα (86.428 άτομα από το 2008). Το α΄ τρίμηνο 2018, καταγράφηκε μείωση κατά -8,25% των εγγεγραμμένων έναντι του αντιστοίχου διαστήματος 2017 (3.736 άτομα έναντι 4.072 αντίστοιχα).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του HESA (Higher Education Statistics Agency), κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, φοιτούσαν στα βρετανικά Πανεπιστήμια 10.045 Έλληνες φοιτητές.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κρίση άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων

kostas.karatzas

Τι συμβαίνει με το “Barbaros”; Ή «άτακτη» φυγή από τα οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ

Real news

Πρεμιέρα για το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

katalitikos

Ξεκίνησαν να μπαίνουν οι ταμπέλες με το νέο όνομα στα Σκόπια- Έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ η «Βόρεια Μακεδονία»

reporter

Οι άνεμοι 10 μποφόρ του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ «σφυροκοπούν» την χώρα – Που έχει απαγορευτικό απόπλου και κλειστά σχολεία

adesmeftos typos

Νεκρός 33χρονος στη Ρόδο – Εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό

adesmeftos typos

Η τουρκική λίρα καταποντίζεται και ο γαμπρός του Ερντογάν ζει στον φανταστικό κόσμο του

kostas.karatzas

Ο Ιβανόφ δεν κυρώνει νόμους των Σκοπίων

proto thema-1

Μεγάλη διπλωματική νίκη η αλλαγή ονομασίας και συντάγματος στα Σκόπια, υποστηρίζει ο Τσίπρας

kostas.karatzas

Πτώση αεροσκάφους στο Μαϊάμι – Τέσσερις τραυματίες

kostas.karatzas

Κτηματολόγιο : Πότε κινδυνεύετε να χάσετε το ακίνητό σας – Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν

Real news

Φόβοι ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 1,20 ευρώ το λίτρο-Δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά

katalitikos

Καλλιάνος: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Real news

ΑΣΕΠ: Έρχεται η προκήρυξη που κάνει δεκτά 70 πτυχία

kostas.karatzas

Λιχαδονήσια: Μεθυσμένος κυβερνήτης σκάφους προκάλεσε πανικό

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ