10.8 C
Νέα Στύρα
27 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Άγρια επίθεση Νταβούτογλου στον Ερντογάν: Οι θεσμοί εξασθενούν, δεν σέβεται τίποτα…

«Το κόμμα του Ερντογάν είναι βαθιά διαιρεμένο, λέει πρώην σύμμαχος». Σε συνέντευξη στην Laura Pitel για την εφημερίδα Financial Times ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δηλώνει ότι στο AKP, το κόμμα του Τούρκου Προέδρου, υπάρχει «εκτεταμένη δυσαρέσκεια».

“Κάποτε το ΑKP έδινε έμφαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», λέει ο κ. Davutoglu, αλλά «τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι αυτές οι βασικές αξίες που σεβόμασταν σε όλη μας τη ζωή έχουν παραμεληθεί».

«Οι θεσμοί εξασθενούν» και η στροφή σε προεδρικό σύστημα που δίνει άνευ προηγουμένου ισχύ στον Erdogan «καταστρέφει τις βασικές δομές» του έθνους, προσθέτει ο Davutoglu.

Ο Ahmet Davutoglu είναι μια από τις δύο σημαντικές προσωπικότητες του AKP που έχουν ασκήσει δημοσίως κριτική για την κατεύθυνση του κόμματος. Η δεύτερη είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ali Babacan, ο οποίος παραιτήθηκε από το κόμμα αυτό τον μήνα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον».

Τέτοιου είδους κριτική από βετεράνους του ΑΚP αποτελεί άνευ προηγουμένου πρόκληση για τον Erdogan, ο οποίος αντιμετωπίζει βαθιά οικονομικά προβλήματα και αυξημένη ένταση με τη Δύση. Ο ίδιος αντέδρασε με θυμό στην προοπτική μιας διαίρεσης του κόμματος, προειδοποιώντας την προηγούμενη εβδομάδα ότι «αυτοί που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προδοσία θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Ο Ahmet Davutoglu, ο οποίος παραμένει μέλος του ΑΚP, ένιωσε «ευθύνη» να προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το κόμμα εκ των έσω, αλλά όπως λέει «δεν έχει πολλή ελπίδα». Μέλη της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την προβολή του Davutoglu ως λύση των προβλημάτων της Τουρκίας, σημειώνοντας τους σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πριν την αποχώρησή του το 2016.

Ο ίδιος δηλώνει ότι επανειλημμένα εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό. «Υπερασπίστηκα πολλούς δημοσιογράφους. Δήλωσα ότι οι ιδέες και η πνευματική ελευθερία πρέπει να είναι σεβαστές», λέει.

Αμφισβήτηση προκαλεί και η άρνησή του να καταδικάσει τη φυλάκιση του κούρδου ηγέτη Selahattin Demirtas. «Ο Demirtas μπήκε στη φυλακή έξι μήνες μετά την παραίτησή μου, οπότε δεν ευθύνομαι. Είναι μια νομική διαδικασία …δεν μπορώ να κάνω κάτι», δηλώνει.

Ο Davutoglu αρνείται να φανερώσει τη στρατηγική του, να πει αν και πότε θα ιδρύσει νέο κόμμα. Τονίζει ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία. «Χρειαζόμαστε μια νέα ψυχολογία, που θα βασίζεται στον ανοιχτό χαρακτήρα, τη διαφάνεια, την ελευθερία και την έκφραση λόγου χωρίς φόβο», δηλώνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι, όταν αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως, κανένα mainstream τουρκικό κανάλι δε δέχτηκε να τον φιλοξενήσει. Τρεις δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και οι οποίοι του πήραν συνέντευξη σε πρόγραμμα στο YouTube ανακάλυψαν ότι τα προγράμματά τους στο τουρκόφωνο Sputnik τερματίστηκαν – ένδειξη της αυξανόμενης εγγύτητας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Ο Davutoglu είπε ότι επιδίωξε σκόπιμα να ανοίξει μια συζήτηση για θέματα όπως η διαφθορά και ο νεποτισμός, «διότι ως πρώην πρωθυπουργός, αν εγώ φοβάμαι, τότε οι πολίτες δε θα μπορούν να μιλήσουν». «Αν φοβάσαι να μιλήσεις, να σκεφτείς, δεν μπορεί να υπάρξει λύση», σημειώνει.

Τίτλος του κειμένου: Erdogan’s party deeply divided, says former ally

Πηγή hellasjournal.com

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Πούτιν-Ερντογάν για την αντιμετώπιση ISIS στη Συρία: Πρόθεση και για αμυντική συνεργασία

kostas.karatzas

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Χίου στον Ερντογάν: Οι Έλληνες πέφτουν στη θάλασσα μόνο για να πιάσουν τον Σταυρό

kostas.karatzas

Πέντε κινήσεις κλιμάκωσης από την Τουρκία σε Α. Μεσόγειο και Αιγαίο

kostas.karatzas

Τούρκος Υπ. Αμυνας: Οι γείτονες να μαζέψουν τα μυαλά τους

kostas.karatzas

Οι εξελίξεις στην Τουρκία κυρίαρχο θέμα στα ΜΜΕ της Ευρώπης

kostas.karatzas

Στην Αγκυρα ο Τσίπρας: Συμβολική χειρονομία ή πραγματική συζήτηση;

kostas.karatzas

Συρία: Άρση όλων των κυρώσεων του Τραμπ σε βάρος της Τουρκίας

kostas.karatzas

Τουρκία: Επτά νεκροί από έκρηξη βόμβας στο Ντιγιαρμπακίρ

kostas.karatzas

Τσαβούσογλου: Τσίπρας και Κοτζιάς μας είχαν πει πως θα μας δώσουν τους «8»

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ