25.8 C
Nea Stira
Αύγουστος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Μανώλης: Απαραίτητη η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας!

Το εισαγγελικό πόρισμα για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση που φέρει ακέραια την ευθύνη για το ξεχαρβάλωμα του κρατικού μηχανισμού.

Εν αντιθέσει με τους κ.κ. Τσίπρα και Τόσκα, που όπως μας έλεγαν δεν έβρισκαν σοβαρά λάθη για την τραγωδία, το πόρισμα υπογραμμίζει ότι: “Από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων καιυπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς”. 


Με το δικαστικό σκέλος των γεγονότων στο Μάτι θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Η πολιτική πρέπει να εστιάσει στο πώς θα εκσυγχρονίσει την Πολιτική Προστασία, ώστε να μη βιώσουμε ξανά παρόμοια τραγικά γεγονότα. Δε χωρά αμφιβολία ότι η Πολιτική Προστασία χρήζει αναδιοργάνωσης: από τη μία πλευρά, φάνηκε η αδυναμία της να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσης, ενώ από την άλλη ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα στον ελλαδικό χώρο.

Οι πλημμύρες στο Μάτι, στα Χανιά, στο Μαντούδι και στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας στη Χαλκίδα, οι έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, η υπερβολική ξηρασία κατά τους θερινούς μήνες, αποτελούν προπομπό αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν. Τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής δεν τις διαβάζουμε πλέον μόνο σε βιβλία, αλλά καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας. Και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα (πολίτες, διοίκηση και πολιτική) προκειμένου να επιβιώσουμε.

Η ΝΔ, με γνώμονα την προστασία του πολίτη, έχει υιοθετήσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Επιβάλλεται: Βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αναβάθμιση του στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, αυξημένη ετοιμότητα και εναέρια επιτήρηση από πυροσβεστικά αεροσκάφη τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, εγκατάσταση συστήματος με βιντεοκάμερες ασφαλείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, βελτίωση της συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως σχεδιασμό για την έγκαιρη ειδοποίηση των πολιτών, όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mε «αέρα» εκλογών τα δημοσιεύματα: «Θυμήθηκαν» και πάλι την Χρυσή Αυγή όλως τυχαίως…

kostas.karatzas

Αθανάσιος Δρούγος: Ας σταματήσουν να μιλάνε οι ΑΣΧΕΤΑΝΘΡΩΠΟΙ και οι «ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ» του πολιτικαντισμού»

kostas.karatzas

Άγγελος Μιχ. Μπαγιάτης: Ξανά «στα κόκκινα» οι ελληνικές τράπεζες;

kostas.karatzas

«Ο οικογενειακός ιατρός στο επίκεντρο της συζήτησης: Σκέψεις για μια αποτελεσματική εφαρμογή του»

kostas.karatzas

Μήπως η εθνικιστική έξαρση του Ζάεφ είναι σχέδιο για εγκατάλειψη της Συμφωνίας; Μπορεί…

kostas.karatzas

Αλ. Μαλλιάς: Αλήθειες και Ψευδαισθήσεις με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών

kostas.karatzas

Τι είναι η Ευρώπη ; Ποιος την κυβερνάει ;

kostas.karatzas

Γιατί ο Κυριάκος θα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης

kostas.karatzas

ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Επέκταση σχεδίου πόλεως Νέων Στύρων (Παρακαλώ τελειώνετε)

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ