23.2 C
Nea Stira
Μάιος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΡΘΡΑ

Αλ. Μαλλιάς- “Η Τουρκική Απειλή: Να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή”

του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Π.Μαλλιά, υποψήφιου Ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία

Στο βιβλίο μου « Στον Αστερισμό του Προέδρου Τραμπ- Η Νέα Τουρκία και Εμείς”(Εκδόσεις Ι.Σιδέρης) σημειώνω ότι  “λαμβάνοντας υπόψη την ανατροπή και μεταβολή των  σχέσεων και ισορροπιών,  απορρύθμισης συμφερόντων και επαναδιάταξης των συμμαχιών, πρέπει επιτέλους να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι μόνοι μας».Θεωρώ συνεπώς ως ορθή την δημόσια θέση που είχε εκφράσει προ καιρού ο  πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος κύριος  Ευάγγελος Αποστολάκης.Τόνισε (23 Δεκεμβρίου 2018) ότι σε περίπτωση σύγκρουσης  στο Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι «θα είμαστε μόνοι μας» 

Η σταθεροποίηση και μελλοντική ανόρθωση της οικονομίας, καθώς και η επιδιωκόμενη οριστική επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία των «κανονικών» χωρών είναι ο βασικός πυλώνας, η συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ, για την προοπτική ανάκτησης του χαμένου χρόνου και χώρου και για την προαγωγή της εθνικής μας ασφάλειας.Η οικονομία είναι ο θεμελιώδης πυλώνας της εθνικής μας ισχύος και ασφάλειας, που μας επιτρέπει να ασκούμε πειστική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και ισχυρή αποτρεπτική πολιτική. Λυπούμαι αν κάποιος ή κάποιοι για λόγους εντυπωσιασμού και προσωπικών επιδιώξεων στην Κυβέρνηση μας δυσκολεύονται ακόμη και τώρα να αντιληφθούν  αυτή την πραγματικότητα.Επιβάλλεται να   συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς –τουλάχιστον στο βαθμό που εμείς ελπίζουμε– δεν θα προστρέξει αυτόματα εις βοήθεια.

Οι συμμαχίες και οι εταιρικές σχέσεις πάσης φύσεως και μορφής (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ) είναι χρήσιμες, αναγκαίες και απαραίτητες. Έχουν όμως επικουρικό και μόνο χαρακτήρα σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής που προέρχεται μάλιστα από κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και οι φίλοι και σύμμαχοί μας δεν μοιάζουν αποφασισμένοι, πρόθυμοι, αλλά ούτε και ικανοί να λάβουν ενιαία στάση και θέση που να έχει ως συνέπεια την αυτόματη ανατροπή τυχόν «τετελεσμένων γεγονότων» και την επιστροφή στην «προτεραία κατάσταση» (status quo ante)Για να μην χρειασθεί να επεκταθώ περισσότερο, σημειώνω μόνο ότι με τη Μεγάλη Βρετανία, τη σημερινή Ρωσία και τις ΗΠΑ ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ήταν αφελές και ουτοπικό να πιστεύει κανείς στον αυτοματισμό των αντιδράσεων του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.Παρ’ όλες τις δήθεν διαβεβαιώσεις και τις δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της, η Ρωσία σταθερά προωθεί και τα δικά της συμφέροντα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή σε συνεργασία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο με την Τουρκία.Δείχνει έτοιμη να κερδίσει πολιτικά την Τουρκία .

Τα συγκρουόμενα συμφέροντα των ΗΠΑ που διακυβεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας απαιτούν την, έστω χωρίς ενθουσιασμό αλλά λόγω ανάγκης, συνεργασία με την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί επιμελώς να αποφύγει την «λάθος κίνηση» η οποία θα έριχνε οριστικά τον πρόεδρο Ερντογάν στην αγκαλιά της Μόσχας. Ανέχεται τον Ερντογάν σε οριακό πλέον σημείο διότι δεν θέλει να χάσει την Τουρκία. Αν η Τουρκία χαθεί για το ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία και προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι οι χαμένοι του ψυχρού πολέμου κέρδισαν την ψυχρή ειρήνη…

Μία αναδρομή στο 1976.Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον σχεδιασμό και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Σίγουρα με μία άλλη κυβέρνηση. Η Ελλάδα, στη διαδικασία της δημοκρατικής και εθνικής ανόρθωσης, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προετοίμαζε από καιρό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης. Η τουρκική απειλή, καθώς και πολιτικές εκτιμήσεις που αφορούσαν στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, τελικά επέβαλαν και την ταυτόχρονη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.Προετοιμάζοντας το έδαφος, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στις 17 Απριλίου 1976, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα θέσεων έναντι της Τουρκίας, που περιελάμβανε και τα ακόλουθα σημεία:

  • « Ελλάς δεν έχει δηλώσει ποτέ επιθετικάς διαθέσεις κατά της Τουρκίας. Ουδέποτε ισχυρίσθηκε ότι το Αιγαίο αποτελεί κλειστήν ελληνικήν λίμνη. Δέχεται –και είναι φυσικό να δέχεται– ότι στο Αιγαίο υπάρχουν διεθνή ύδατα και ορισμένα δικαιώματα της Τουρκίας.
  • Δεν δέχεται όμως τας αυθαιρέτους αξιώσεις της Τουρκίας, όταν μάλιστα απειλεί να τας επιβάλη διά της βίας.
  • Η Ελλάδα επρότεινε διάλογον δια την ειρηνικήν επίλυσιν των διαφορών με την Τουρκίαν…
  • Θα επρότεινα λοιπόν εις την Τουρκίαν, πρώτον να θέσωμεν τέρμα εις τον ανταγωνισμόν των εξοπλισμών που γίνεται εις βάρος των λαών μας και, δεύτερον, να συνάψωμεν μιαν Συμφωνίαν μη Επιθέσεως και να επιδιώξωμεν την διευθέτησιν των διαφορών μας με ειρηνικάς διαδικασίας…
  • Η Ελλάδα δεν έχει εχθρικάς διαθέσεις έναντι της Τουρκίας. Διότι είναι χώρα φιλειρηνική. Η Ελλάδα δεν θέλει να αδική. Αλλά δεν θέλει και να αδικείται. Στην περίπτωσιν αυτήν, είναι αποφασισμένη να αντιδράση με όλας τας δυνάμεις της, δια να προστατεύση την τιμήν και τα συμφέροντα του λαού της».

Η τελευταία παράγραφος ειδικά από μόνη της αποτελεί την επιτομή μιας ολοκληρωμένης έναντι της γειτονικής Τουρκίας εθνικής θέσης. Αυτή την απλή διαβεβαίωση θα θέλαμε εδώ και καιρό να ακούσουμε πάλι στην Αθήνα.θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε μια νέα κυβέρνηση για να γίνει πράξη.-

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η Ευρώπη ; Ποιος την κυβερνάει ;

Real news

Τα γενεσιουργά αίτια προσφυγιάς-μετανάστευσης: Τα απέραντα νεκροταφεία των ταλαιπωρημένων

kostas.karatzas

Με τη συμφωνία των Πρεσπών …προλάβαμε τους Τούρκους: Η θρησκεία και η ασφάλεια…

kostas.karatzas

Άγγελος Μιχ. Μπαγιάτης: Είναι σήμερα τόσο γλυκιά η αγκαλιά της Ευρώπης;

adesmeftos typos

Η Μόσχα κατεβαίνει στη Μεσόγειο: Η σύγκρουση Πούτιν και Τραμπ, ο Ταγίπ, η Ελλάδα και η Κύπρος

kostas.karatzas

Άρθρο του Κώστα Μαρκόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο: 17,6% αύξηση θνησιμότητας στα χρόνια των Μνημονίων στην Ελλάδα

Real news

Νότια Εύβοια: Τόσο κοντά, τόσο μαγικά

admin-3

Παραπληροφόρηση και fake news – Ερωτηματικά για την αμερικανορωσική «αντιπαράθεση»

admin-1

Μήπως η εθνικιστική έξαρση του Ζάεφ είναι σχέδιο για εγκατάλειψη της Συμφωνίας; Μπορεί…

kostas.karatzas

Τα “Γιλέκα της Οργής”: Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται η σειρά της Ευρώπης;

kostas.karatzas

Άγγελος Μιχ. Μπαγιάτης: Ξανά «στα κόκκινα» οι ελληνικές τράπεζες;

Real news

Οι ευθύνες του Σημίτη μεγαλύτερες από αυτές του Άκη και του Γιάννου: Η ώρα της απολογίας…

Real news

Πας μη ΣΥΡΙΖΑίος… ακροδεξιός για την κυβέρνηση! Στο στόχαστρο όσοι διαφωνούν

kostas.karatzas

Ο Ζάεφ έτρεχε μόνος του και τερμάτισε δεύτερος: Οι Βαλκάνιοι προφανώς δεν εκβιάζονται

Real news

Εκτός «επενδυτικού βαθμού» από τους ξένους οίκους η Ελλάδα για χρόνια

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ