23 C
Nea Stira
Ιούνιος 20, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

ΥΠΕΘΑ: Μειώνεται η θητεία για αντιρρησίες συνείδησης και πολύτεκνους

Προεκλογικού χαρακτήρα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες παραμονές των τριπλών εκλογών του Μαΐου και των προσεχών βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το αργότερο ως τον Οκτώβριο, για θέματα θητείας κατηφοριών στρατευσίμων παιδιών πολύτεκνων, αντιρρησιών συνειδήσεως, το στρατιωτικό ποινικό κώδικα και τα στελέχη παρουσίασε σήμερα επίσημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στους στρατιωτικούς συντάκτες.

Στην τοποθέτηση του ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο επιδιώκει να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τις συνεχείς παρεμβάσεις για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αναγνώριση της προσφοράς του προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο εμβαθύνει τη δημοκρατία στο στράτευμα και δήλωσε την ετοιμότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να λάβουν υπόψιν τις 1075 ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις -που καταγράφηκαν κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση του- ώστε το νομοσχέδιο να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Newpost υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ το ερώτημα γιατί ενώ η κυβέρνηση είναι τέσσερα και πλέον χρόνια στην εξουσία, αυτό το νομοσχέδιο, που ουσιαστικώς είναι ένα νομοσχέδιο «πάρε κόσμε», προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους πάντες με παροχολογίες, έρχεται ουσιαστικώς λίγο πριν τις τριπλές εκλογές του Μαΐου και λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν λύνεις τα προβλήματα βάζεις ταυτόχρονα και μία ιεράρχηση, καθώς αυτά έχουν και ένα οικονομικό κόστος, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν όταν είχε να κάνεις με τους όρους του Μνημονίου. Τώρα βγήκαμε από το Μνημόνιο, επανήλθαμε στις αγορές, μπορούμε να προσφέρουμε και πάλι σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών. Εμένα δεν με ενοχλεί η λέξη «παροχολογία» γιατί αφορούν πολλά και ευαίσθητα στρώματα συμπολιτών μας»

Αναφορικώς με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Π. Ρήγας επισήμανε ότι αυτό φέρει τις εξής αλλαγές:

-Ρύθμιση για τον καταληκτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ο οποίος θα είναι του Ανθυπολοχαγού, με αποστρατευτικό βαθμό αυτόν του υπολοχαγού!

-Ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους ΕΜΘ να παραμένουν στο στράτευμα Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

-Ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας για τα στελέχη με αναπηρία 50%  από σακχαρώδη διαβήτη.

-Ρύθμιση για πρώτη φορά της δυνατότητος που παρέχεται στους ανασφάλιστους δικαιούχους να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και άλλων μη δικαιούχων υπό προϋποθέσεις.

-Ρύθμιση για τη σύσταση Γραφείου Νομικής Υποστήριξης Προσωπικού για ενημέρωση τους και για καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών από πλευράς της Διοικήσεως, όπου ο ΑΝΥΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι η σύσταση του γραφείου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη δομή και ιεραρχία των ΕΔ.

-Ρύθμιση για τη δυνατότητα που παρέχεται στους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων αλλά και άλλων στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αξιοποιηθούν  από την υπηρεσία και να μην αποπεμφθούν.

Αναφορικώς με τη θητεία κατηγοριών οπλιτών, όπως ανακοίνωσε ο ΑΝΥΕΘΑ.

-Τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας, για παράδειγμα με 5 παιδιά, θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως του αριθμού τους είτε είναι δηλ.2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα, όλα τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία.

-Τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών κατά το ίδιο πλαίσιο θα υπηρετούν 9 μήνες στο ΠΝ και στην ΠΑ και 8 μήνες στο ΣΞ.

-Όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020 απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό ο ΑΝΥΕΘΑ σημείωσε ότι οι ανυπότακτοι ανέρχονται σε περίπου 30.000 άτομα, προσθέτοντας ότι το 25% αυτών που σε ετήσια βάση αναμένουμε να λάβουν τα όπλα, τελικώς δεν παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν.

-Στη ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστηρίξεως των στελεχών των ΕΔ και στα στελέχη των ΣΑ, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, για αδικήματα που θα κατηγορούνται ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

-Ρύθμιση για τη βελτίωση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, τις προαγωγές στο Δικαστικό Σώμα των ΕΔ κλπ. 

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από http://newpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως εκπαιδεύονται οι στρατιωτικοί σκύλοι

kostas.karatzas

Είδηση “βόμβα”: Η Αμερική επιθυμεί να πουλήσει τα μαχητικά F-35 και στην Ελλάδα

admin-4

Εικονικές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

kostas.karatzas

Αναδρομικά στρατιωτικών: “Πράσινο φως” για την καταβολή τους! Ποιο είναι το σχέδιο

kostas.karatzas

Οι Τούρκοι μας φοβούνται: Τι δείχνει δημοσκόπηση

kostas.karatzas

Η ασφάλεια στο επίκεντρο της τριμερούς των Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ

kostas.karatzas

Συνάντηση Κουβέλη με τον διοικητή της ΑΣΑΕΔ: Προώθηση του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

adesmeftos typos

ΟΥΚ: Αυτοί είναι οι επίλεκτοι του Πολεμικού Ναυτικού

kostas.karatzas

Στον Αυλώνα η 32ΤΑΞΠN: Οι τοπικές κοινωνίες φρενάρουν την αναδιοργάνωση των Εν. Δυνάμεων

admin-3