25.4 C
Nea Stira
Αύγουστος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Συγχρηματοδότηση από την ΕΕ ενός Παράκτιου Περιπολικού και δύο Ταχύπλοων για το Λιμενικό

Πηγή πληροφοριών: hellasjournal.com

NEWSROOM NEASTYRANEWS.GR

Κατόπιν της θετικής αξιολόγησης των προτάσεων που υπέβαλε η Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ειδική Δράση “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 90% ενός (01) επιπλέον παράκτιου περιπολικού πλοίου άνω των 30 μ. προϋπολογισθείσας αξίας 15 εκατ. € και δύο (02) ακόμα ταχύπλοων περιπολικών σκαφών 16-19,5 μ. συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 5,2 εκατ. € (2,6 εκατ. € έκαστο).

Η ανωτέρω αξιολόγηση επικυρώθηκε την 12/12/2018 με την υπ’αριθ. C(2018) 8375 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρ. Επιτροπής με την οποία τροποποιείται το Εθνικό Πρόγραμμα της Ελλάδος για ενίσχυση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αυξάνεται η συνεισφορά της Ένωσης στον Τομέα Σύνορα και Θεωρήσεις κατά 18,18 εκατ. €. Αξίζει δε να σημειωθεί η μεγάλη επιτυχία της Χώρας μας καθώς, από τα συνολικά 129,72 εκατ. € που διέθεσε η Ευρ. Επιτροπή για όλα τα Κράτη Μέλη, το 14 % κατανεμήθηκε σε δράσεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Με γνώμονα την ταχύτερη απόκτηση των ανωτέρω μέσων και την ανάγκη ομοιομορφίας του στόλου ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη δυνατή ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων η ένταξη αυτών σε υφιστάμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, το Υ.ΝΑ.Ν.Π θα ασκήσει το εναπομείναν δικαίωμα προαίρεσης που προβλέπεται στην από 20/09/2017 υπ’αριθ. 09/2017 διακήρυξη για την προμήθεια 2+2 παράκτιων περιπολικών πλοίων άνω των 30 μ., τα αποτελέσματα της οποίας ήδη κατακυρώθηκαν για 3+1 περιπολικά πλοία και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Αντίστοιχα, θα ασκηθούν δύο από τα πέντε δικαιώματα προαίρεσης που έχουν προβλεφθεί στην επικείμενη διακήρυξη για την προμήθεια 13+5 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών 16-19,5 μ., που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και το ΤΕΑ, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είχαν τεθεί σε επαναληπτική δημόσια διαβούλευση έως την 01/11/2018.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX” του ΤΕΑ, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τέσσερα (04) παράκτια περιπολικά πλοία άνω των 30 μ., πέντε (05) ταχύπλοα περιπολικά σκάφη 16-19,5 μ. και ένα (01) βαν επιτήρησης εξοπλισμένο με θερμική κάμερα και ραντάρ, συνολικού προϋπολογισμού 73,60 εκατ. €, εκ των οποίων τα 66,24 εκατ. € θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρ. Ένωση. Για το λόγο αυτό, τα εν λόγω επιχειρησιακά μέσα θα διατίθενται υποχρεωτικά για τουλάχιστον τέσσερις (04) μήνες ετησίως σε μικτές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος, που συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος υπουργός Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης

kostas.karatzas

Νέος μποναμάς ΣΥΡΙΖΑ: Αναδρομικά μαζί με τις συντάξεις στους απόστρατους

kostas.karatzas

Στρατοδικείο για Μητρετώδη-Κούκλατζη με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

kostas.karatzas

Μάχιμη Πενταετία: Τι αποφάσισαν απο κοινού οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών

kostas.karatzas

Τετραήμερος ο εορτασμός για την Πολεμική Αεροπορία: Ανοιχτά αεροδρόμια και εκδηλώσεις

kostas.karatzas

Έφυγε ο Πτέραρχος, Νίκος Κουρής: Ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της κρίσης του 1987 με την Τουρκία

kostas.karatzas

Προειδοποίηση Αρχηγού ΓΕΝ Ν.Τσούνη σε Αγκυρα: «Σε ένα πόλεμο με την Τουρκία δεν θα είμαστε εμείς οι χαμένοι»

kostas.karatzas

Ελληνική φρεγάτα και υποβρύχιο πλέουν προς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros στην Ανατολική Μεσόγειο

kostas.karatzas

Τσίπρας: 820 εκατ. ευρώ αναδρομικά στους ένστολους μέχρι το τέλος του μήνα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ