12.2 C
Nea Stira
Απρίλιος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Πιλότοι F -16 από όλο τον κόσμο θα εκπαιδεύονται στην… Καλαμάτα

Φιλοδοξία είναι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας να έχει ετοιμαστεί από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων τον Μάιο του 2019, ώστε το φθινόπωρο να μπορεί να αρχίσει να εκπαιδεύει ιπτάμενους

Σεπτέμβριος 2019. Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται ικάρους από το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες και φυσικά από την Ελλάδα. Εκεί, οι νέοι ιπτάμενοι και… τζέντλεμεν αλλά – και γιατί όχι – και γυναίκες που θέλουν να κατακτήσουν τους αιθέρες, θα περνούν απ” όλα τα στάδια εκπαίδευσης ενός αεροσκάφους.

Και πλέον η πόλη της Μεσσηνίας δεν θα φημίζεται διεθνώς μόνο για το λάδι της, αλλά και για την παραγωγή ικανότατων πιλότων. Η παραπάνω εικόνα από το μέλλον δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα αν οι διαπραγματεύσεις που κάνουν αυτό το διάστημα οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Πενταγώνου με καναδική εταιρεία εξελιχθούν ομαλά. Στόχος του υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι η δημιουργία στην Καλαμάτα – εκεί όπου σήμερα λειτουργεί η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) – ενός υπερσύγχρονου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Αεροπορικού Κέντρου με χρηματοδοτική μίσθωση.

Η Ελλάδα δηλαδή, θα παραχωρήσει όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των ελλήνων πιλότων σε μια εταιρεία με την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα αγοράζει ώρες πτήσεων. Η εταιρεία με τη σειρά της θα προσφέρει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (όπως εξομοιωτές), εκπαιδευτές, θα συντηρεί τα αεροσκάφη και, το κυριότερο, θα διαθέσει το σύγχρονο εκπαιδευτικό τζετ Μ-346 προκειμένου η ΠΑ να αντικαταστήσει το παλιό Τ-2 buckeye. Ταυτόχρονα δε, με τους ικάρους ξένων χωρών που θα έρχονται για να εκπαιδευτούν στην Καλαμάτα – το Κατάρ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει πιλότους – εκτιμάται ότι σύντομα η χώρα μας θα καταφέρει να κάνει απόσβεση για τη δημιουργία του κέντρου.

Αγκάθι το οικονομικό

Φιλοδοξία είναι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας να έχει ετοιμαστεί από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων τον Μάιο του 2019, ώστε το φθινόπωρο να μπορεί να αρχίσει να εκπαιδεύει ιπτάμενους.

Εντούτοις, η συμφωνία με την καναδική εταιρεία ακόμη δεν έχει κλείσει. Λόγω των γνωστών ελληνικών οικονομικών δυσκολιών, το ζήτημα που προς το παρόν χωρίζει τις δύο πλευρές είναι το ετήσιο κόστος που θα πρέπει να καταβάλλει η χώρα μας. Η πρόβλεψη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εκπαίδευση να ανατεθεί με τη μορφή leasing (μίσθωση) σε βάθος 20ετίας. Σημειώνεται ότι οι επαφές με τους Καναδούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπρόσωπος της εταιρείας CAE είχε επισκεφθεί τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να συζητήσουν για το Κέντρο.

Πολλαπλά κέρδη

Τα κέρδη που θα προκύψουν για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από το Διεθνές Κέντρο θα είναι πολλαπλά, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές. Η εκπαίδευση πιλότων από ξένες χώρες στην Καλαμάτα θα προσθέσει ακόμη περισσότερο κύρος σ” αυτό που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου. Προεξοφλείται μάλιστα ότι η Καλαμάτα θα κερδίσει και από τα έσοδα που θα αφήνουν οι ευκατάστατοι πιλότοι της Μέσης Ανατολής.

Νέο εκπαιδευτικό

Το δεύτερο σημαντικό όφελος για την ΠΑ είναι ότι η συμφωνία για τη δημιουργία του Κέντρου προβλέπει την αντικατάσταση του αεροσκάφους προχωρημένης εκπαίδευσης Τ-2Ε Βuckeye. Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό jet που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι ίκαροι και οι νέοι ανθυποσμηναγοί.

Θεωρείται όμως πολύ παλιό, η ΠΑ το προμηθεύτηκε το 1976, και έως τώρα ήταν αδύνατη η αγορά καινούριου με εθνικούς πόρους. Στα συν της συμφωνίας είναι επίσης ότι η εταιρεία που θα αναλάβει την πτητική εκπαίδευση θα έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει και να συντηρεί τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Δηλαδή το σύγχρονο Τ-6Α Τexan ΙΙ του δεύτερου σταδίου εκπαίδευσης – έτσι θα αυξηθεί και η διαθεσιμότητά τους – αλλά και το P-2002JF που αγοράσαμε πρόσφατα και θα αντικαταστήσει το Τ-41D.

Πώς έγινε η επιλογή

Γιατί όμως ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα; Οι ειδικοί της Αεροπορίας απαντούν ότι επελέγη η Καλαμάτα «διότι έχει περίπου 11 μήνες ηλιοφάνειας. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ενώ η ξηρά στην περιοχή έχει έντονες διακυμάνσεις». Σημαντικό είναι όμως και το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έχει air traffic, που είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για την εκπαίδευση των πιλότων.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μέγας Αλέξανδρος”: Κοινή άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών στο Βόλο

proto thema-1

Ηχηρό μήνυμα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τα “γεράκια” του Αιγαίου στην Λήμνο

proto thema

Αυτοκτόνησε Yπαξιωματικός της ΠΑ στην 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα

adesmeftos typos

Παραδόθηκαν στην ΕΛΑΣ τα οχήματα δωρεάς Λεμπιδάκη – Συγκινημένος ο επιχειρηματίας

Real news

Ο Α/ΓΕΕΘΑ τα είπε στους Τούρκους για να τ’ ακούσουν οι Αμερικανοί;

kostas.karatzas

Το ΠΝ στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΝOBLE DINA 2019»

newsroom

Ανησυχία και προβληματισμός από τα αυξανόμενα κρούσματα αυτοχειρίας στον στρατό

kostas.karatzas

Συνάντηση Κουβέλη με τον διοικητή της ΑΣΑΕΔ: Προώθηση του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

adesmeftos typos

Εύζωνες με απόλυτη πειθαρχία έβαλαν κάπες και στάθηκαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

katalitikos

Αρχηγός ΓΕΑ για Τουρκία: 2.766 παραβιάσεις μέσα σε εννέα μήνες

adesmeftos typos

Οι έφεδροι αξιωματικοί Εύβοιας επισκέφθηκαν την Πυροβολαρχία στη Ριτσώνα

kostas.karatzas

331 Μοίρα: 30 χρόνια στους ελληνικούς (και όχι μόνο…) ουρανούς

adesmeftos typos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ