12.2 C
Nea Stira
Απρίλιος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Ισραήλ για Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: «Είστε από τους καλύτερους στο ΝΑΤΟ, έχουμε κοινούς εχθρούς»

Εντυπωσιασμένο έμεινε το Ισραήλ από την Ελληνική Αεροπορία και ζητάει μια ακόμη πιο στενή και ισχυρή συνεργασία με τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, που για αυτούς είναι οι Έλληνες, που κυριαρχούν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με την ελληνική πολεμική αεροπορία θα συνεχίζει συνεχώς να αυξάνεται, ειδικά στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

«Η συνεργασία αυτή θα αυξάνεται με αμοιβαίες ασκήσεις και στις δύο χώρες, που αφορούν αερομαχίες και παράλληλες πτήσεις με επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, μοίρες αεριωθούμενων αεροσκαφών IAF με F-16 Sufa επέστρεψαν από μια συνδυασμένη εκπαίδευση στην Ελλάδα παράλληλα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε Ισραηλινός πιλότος από την μοίρα 201 («Ένα”) που χειρίζεται το αεροσκάφος «Sufa».

Η IAF έδωσε έμφαση στο περιεχόμενο της άσκησης νωρίς για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την ελκυστική ελληνική τοπογραφία. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία», είπε ο Maj. Y. «Οι Έλληνες ήταν προσεκτικοί και μας βοήθησαν να βελτιώσουμε την ποιότητα της άσκησης».

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι η συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει διάφορα πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων αφορά την γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η απόσταση μας επιτρέπει να διενεργούμε μεγάλες πτήσεις παρόμοιες με εκείνες που πετάμε κατά τη διάρκεια επιχειρησιακών δραστηριοτήτων», τόνισε Ισραηλινός αντισμήναρχος, επικεφαλής του κλάδου Διεθνών Υποθέσεων της IAF.

«Η άσκηση στην Ελλάδα μας πρόσφερε την ευκαιρία να πετάξουμε σε ορεινό έδαφος, ενώ τα ψηλά βουνά μας βοήθησαν να προσομοιώσουμε ένα νέο επιχειρησιακό θέατρο», τόνισε ο ίδιος.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της κοινής άσκησης των δύο χωρών θεωρούν οι Ισραηλινοί ότι είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η αεροπορία της λειτουργεί σύμφωνα με τα δόγματα μάχης του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα δόγματα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιεί η ισραηλινή ΠΑ.

«Η διαφορά μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων φαίνεται στον τρόπο εκπαίδευσης: τα μέλη του ΝΑΤΟ πετούν σε μεγάλο αριθμό σχηματισμών στον ουρανό, ενώ η IAF πετά σε μικρότερους σχηματισμούς των τεσσάρων αεροσκαφών», τόνισε ο Ισραηλινός ανώτερος αξιωματικός.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων υπάρχει στον τομέα της διαχείρισης της άσκησης.

Στην ισραηλινή ΠΑ, την άσκηση διαχειρίζεται ένας κεντρικός σταθμός ελέγχου. Στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, επικεφαλής της άσκησης είναι ο διοικητής αποστολής.

Στο πλαίσιο συνδυασμένης άσκησης, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν από διάφορες αεροπορικές βάσεις σε ολόκληρη την ελληνική ενδοχώρα.

Ενώ η αποστολή των ισραηλινών αεροσκαφών ήταν από την ίδια αεροπορική βάση.

«Είμαστε πολύ εστιασμένοι στην εκπαίδευσή μας», εξήγησε ο Ισραηλινός επικεφαλής του κλάδου Διεθνών Υποθέσεων της IAF.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανές λεπτομέρειες κάθε φορά που μία αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών ξεκινάει μια αποστολή και πιστεύουμε ότι κάθε πιλότος μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματίας για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε ο ίδιος.

Η διαφορά μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων είναι επίσης εμφανής σε ότι αφορά πολεμική αποστολή.

Οι αποστολές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επικεντρώνονται στην επιτυχία της αποστολής και μια αποστολή θεωρείται επιτυχής ακόμη και σε περίπτωση που χαθούν κάποια αεροσκάφη, ενώ η IAF θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατάρριψη με κάθε κόστος.

«Έχουμε ένα σημαντικό στόχο και αυτός αφορά την επιστροφή καθενός από τα αεροσκάφη μας πίσω στην βάση με ασφάλεια», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματικός.

Ο αριθμός των κοινών ασκήσεων της ισραηλινής και της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας θα αλλάζει από έτος σε έτος.

Το 2019 η IAF πρόκειται να συμμετάσχει στη διεθνή άσκηση ΙΝΙΟΧΟΣ και στην Ελλάδα αναμένεται να πετάξει η 109η μοίρα που διαθέτει αεροσκάφη «Barak” (F-16 C / D).

Πηγή: makeleio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ανυπότακτους

admin-3

Παραδόθηκαν στην ΕΛΑΣ τα οχήματα δωρεάς Λεμπιδάκη – Συγκινημένος ο επιχειρηματίας

Real news

Επικεφαλής ΟΥΚ Λιμενικού: «Δεν ήταν αναγνωρίσμοι οι νεκροί που εντοπίσαμε»

kostas.karatzas

Η ανάσα για τα Ελληνικά Apache έρχεται μέσω Ισραήλ: Σημαντικές συμφωνίες στο προσκήνιο

kostas.karatzas

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα στην ανατολική Αττική

kostas.karatzas

ΚΥΣΕΑ: «Αποκεφαλίστηκαν» οι Αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής – Ποιοι ανέλαβαν – Σε 10 ημέρες συνολικές κρίσεις

kostas.karatzas

Μάχιμη Πενταετία: Τι αποφάσισαν απο κοινού οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών

Real news

Ο Καμμένος βγάζει «δίσκο» για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

kostas.karatzas

Καμμένος για Τουρκία: Ενα χιλιοστό κίνησης αν κάνουν, θα τους τσακίσουμε

kostas.karatzas

Οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν εξομοίωση με τους ποινικούς δικαστές στο όριο συνταξιοδότησης

katalitikos

Μ. Κωσταράκος: Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ της Ε.Ε για τις μεταναστευτικές ροές;

katalitikos

ΥΠΕΘΑ: Μειώνεται η θητεία για αντιρρησίες συνείδησης και πολύτεκνους

admin-3

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ