28.4 C
Nea Stira
Αύγουστος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Βολές με Stinger στην Κρήτη: Το δώρο – θησαυρός από τους Αμερικανούς στο Πυροβολικό

Το hastag «είμαστε παντού» που χρησιμοποιεί σε εικόνες του ο Στρατός Ξηράς ταιριάζει απόλυτα με πολλές από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κι αυτό διότι από παλαιότερα τέτοιες εποχές άρχιζαν οι περισσότερες ασκήσεις να περιορίζονται ενώ κάποιες άλλες να σταματούν και να ξεκινούν οι περισσότερες από το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει στις μέρες μας και ιδιαίτερα όταν ένα αμερικανικό δώρο – ακριβό για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και τις υπάρχουσες συνθήκες – εξασφαλίζεται για την εκπαίδευση. Το υπέρ-ατλαντικό δώρο ήταν περισσότεροι από 15 στόχοι-πύραυλοι του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger.

Κάπως έτσι ταξίδεψαν στο πεδίο βολής της Κρήτης στελέχη του πυροβολικού με ειδικότητα χειριστή Κ/Β Stinger από το σύνολο των Διοικήσεων και μονάδων πυροβολικού της 1ης Στρατιάς «Αχιλλέας» και της ΑΣΔΕΝ που οι μονάδες της εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα- πάνω από 20 μήνες- έχουμε παρατηρήσει πως έχουν αυξήσει τόσο τους εκπαιδευτικούς συναγερμούς σε νησιά, όσο και την επιφυλακή της ενώ ταυτόχρονα οι ασκήσεις με τη συμμετοχή εθνοφυλάκων είναι κι αυτές συνεχείς. Με αυτά τα στοιχεία ξεκλείδωσαν οι αποθήκες των πυρομαχικών για το αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας Stinger τις τελευταίες ώρες.

Οι βολές για τα πληρώματα του αντιαεροπορικού πυροβολικού που σχεδόν για μια δεκαετία γίνονταν αποκλειστικά στον εξομοιωτή μάχης, μετεξελίχθηκαν σε βολές με πραγματικά πυρά κι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε γι’ ακόμη μια φορά η βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως μας εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Στρατού Ξηράς «αυτοί οι ιπτάμενοι στόχοι ήταν μια μεγάλη ανάσα για την εκπαίδευση πάνω σε πραγματικές συνθήκες που προσομοιάζονται από αυτό τον ιπτάμενο στόχο.» Το αντιαεροπορικό σύστημα Stinger θεωρείται ένα από τα πλέον εξελιγμένα στην κατηγορία του το οποίο έχει το ελάχιστο ίχνος ανίχνευσης από το εχθρικό πτητικό μέσο-είτε ελικόπτερο είτε αεροσκάφος- με αποτέλεσμα να έχει αποσπάσει τις πιο θετικές κρητικές ανά τον κόσμο αγγίζοντας σε ποσοστά σχεδόν το 100% εφόσον ο χειριστής είναι πολύ εξοικειωμένος με το όπλο του.

Στην Ελλάδα οι αντιαεροπόροι του Πυροβολικού διαθέτουν τα Singer κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα ένας εξελιγμένος τύπος του όπλου αυτού είναι και το Asrad Hellas, δηλαδή οι εκτοξευτές του Stinger που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε όχημα 4χ4 Hammer.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.: Εννέα χρόνια μετά αποψιλώνεται – Τα προβλήματα και οι ελλείψεις

kostas.karatzas

Ελληνικός Στρατός: Αυξάνεται ο μισθός των φαντάρων

kostas.karatzas

Αρχηγός ΓΕΑ για Τουρκία: 2.766 παραβιάσεις μέσα σε εννέα μήνες

kostas.karatzas

Αναδρομικά Στρατιωτικών: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση – Πως και πότε θα δοθούν

kostas.karatzas

ΚΥΣΕΑ: «Αποκεφαλίστηκαν» οι Αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής – Ποιοι ανέλαβαν – Σε 10 ημέρες συνολικές κρίσεις

kostas.karatzas

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ανυπότακτους

kostas.karatzas

Εύζωνες με απόλυτη πειθαρχία έβαλαν κάπες και στάθηκαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

kostas.karatzas

Εικονικές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

kostas.karatzas

Μ. Κωσταράκος: Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ της Ε.Ε για τις μεταναστευτικές ροές;

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ