19 C
Nea Stira
Μάιος 25, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Βολές με Stinger στην Κρήτη: Το δώρο – θησαυρός από τους Αμερικανούς στο Πυροβολικό

Το hastag «είμαστε παντού» που χρησιμοποιεί σε εικόνες του ο Στρατός Ξηράς ταιριάζει απόλυτα με πολλές από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κι αυτό διότι από παλαιότερα τέτοιες εποχές άρχιζαν οι περισσότερες ασκήσεις να περιορίζονται ενώ κάποιες άλλες να σταματούν και να ξεκινούν οι περισσότερες από το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει στις μέρες μας και ιδιαίτερα όταν ένα αμερικανικό δώρο – ακριβό για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και τις υπάρχουσες συνθήκες – εξασφαλίζεται για την εκπαίδευση. Το υπέρ-ατλαντικό δώρο ήταν περισσότεροι από 15 στόχοι-πύραυλοι του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger.

Κάπως έτσι ταξίδεψαν στο πεδίο βολής της Κρήτης στελέχη του πυροβολικού με ειδικότητα χειριστή Κ/Β Stinger από το σύνολο των Διοικήσεων και μονάδων πυροβολικού της 1ης Στρατιάς «Αχιλλέας» και της ΑΣΔΕΝ που οι μονάδες της εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα- πάνω από 20 μήνες- έχουμε παρατηρήσει πως έχουν αυξήσει τόσο τους εκπαιδευτικούς συναγερμούς σε νησιά, όσο και την επιφυλακή της ενώ ταυτόχρονα οι ασκήσεις με τη συμμετοχή εθνοφυλάκων είναι κι αυτές συνεχείς. Με αυτά τα στοιχεία ξεκλείδωσαν οι αποθήκες των πυρομαχικών για το αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας Stinger τις τελευταίες ώρες.

Οι βολές για τα πληρώματα του αντιαεροπορικού πυροβολικού που σχεδόν για μια δεκαετία γίνονταν αποκλειστικά στον εξομοιωτή μάχης, μετεξελίχθηκαν σε βολές με πραγματικά πυρά κι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε γι’ ακόμη μια φορά η βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως μας εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Στρατού Ξηράς «αυτοί οι ιπτάμενοι στόχοι ήταν μια μεγάλη ανάσα για την εκπαίδευση πάνω σε πραγματικές συνθήκες που προσομοιάζονται από αυτό τον ιπτάμενο στόχο.» Το αντιαεροπορικό σύστημα Stinger θεωρείται ένα από τα πλέον εξελιγμένα στην κατηγορία του το οποίο έχει το ελάχιστο ίχνος ανίχνευσης από το εχθρικό πτητικό μέσο-είτε ελικόπτερο είτε αεροσκάφος- με αποτέλεσμα να έχει αποσπάσει τις πιο θετικές κρητικές ανά τον κόσμο αγγίζοντας σε ποσοστά σχεδόν το 100% εφόσον ο χειριστής είναι πολύ εξοικειωμένος με το όπλο του.

Στην Ελλάδα οι αντιαεροπόροι του Πυροβολικού διαθέτουν τα Singer κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα ένας εξελιγμένος τύπος του όπλου αυτού είναι και το Asrad Hellas, δηλαδή οι εκτοξευτές του Stinger που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε όχημα 4χ4 Hammer.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιλότοι F -16 από όλο τον κόσμο θα εκπαιδεύονται στην… Καλαμάτα

kostas.karatzas

Απόδοση τιμής μετά θάνατον στον Γιώργο Μπαλταδώρο

kostas.karatzas

Ο στρατός στήνει σκηνές στο Μάτι- Για τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους

kostas.karatzas

Κωσταράκος: Μην εμπλέκετε στα πολιτικά παιχνίδια την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

adesmeftos typos

Στο Στεφανοβίκειο έρχονται τα 40 αμερικανικά Apache και Black Hawk

katalitikos

Συλλήψεις αστυνομικών και εμπλοκή στρατιωτικού σε διαδικτυακή επίθεση κατά δημοσιογράφου

adesmeftos typos

Καμμένος για Τουρκία: Ενα χιλιοστό κίνησης αν κάνουν, θα τους τσακίσουμε

kostas.karatzas

Σε εξέλιξη η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Αστραπή»

admin-1

Αυτοί είναι οι νέοι Αξιωματικοί Ιερείς του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων

kostas.karatzas

Έφυγε ο Πτέραρχος, Νίκος Κουρής: Ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της κρίσης του 1987 με την Τουρκία

kostas.karatzas

Αύξηση αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές

adesmeftos typos

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ανυπότακτους

admin-3

Τελετή Απονομής Πτυχίων στους Σπουδαστές της 71ης ΕΣ ΣΕΘΑ

newsroom

331 Μοίρα: 30 χρόνια στους ελληνικούς (και όχι μόνο…) ουρανούς

adesmeftos typos

Ο Α/ΓΕΕΘΑ τα είπε στους Τούρκους για να τ’ ακούσουν οι Αμερικανοί;

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ