16 C
Νέα Στύρα
29 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΑΜΥΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Βολές με Stinger στην Κρήτη: Το δώρο – θησαυρός από τους Αμερικανούς στο Πυροβολικό

Το hastag «είμαστε παντού» που χρησιμοποιεί σε εικόνες του ο Στρατός Ξηράς ταιριάζει απόλυτα με πολλές από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κι αυτό διότι από παλαιότερα τέτοιες εποχές άρχιζαν οι περισσότερες ασκήσεις να περιορίζονται ενώ κάποιες άλλες να σταματούν και να ξεκινούν οι περισσότερες από το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει στις μέρες μας και ιδιαίτερα όταν ένα αμερικανικό δώρο – ακριβό για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και τις υπάρχουσες συνθήκες – εξασφαλίζεται για την εκπαίδευση. Το υπέρ-ατλαντικό δώρο ήταν περισσότεροι από 15 στόχοι-πύραυλοι του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger.

Κάπως έτσι ταξίδεψαν στο πεδίο βολής της Κρήτης στελέχη του πυροβολικού με ειδικότητα χειριστή Κ/Β Stinger από το σύνολο των Διοικήσεων και μονάδων πυροβολικού της 1ης Στρατιάς «Αχιλλέας» και της ΑΣΔΕΝ που οι μονάδες της εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα- πάνω από 20 μήνες- έχουμε παρατηρήσει πως έχουν αυξήσει τόσο τους εκπαιδευτικούς συναγερμούς σε νησιά, όσο και την επιφυλακή της ενώ ταυτόχρονα οι ασκήσεις με τη συμμετοχή εθνοφυλάκων είναι κι αυτές συνεχείς. Με αυτά τα στοιχεία ξεκλείδωσαν οι αποθήκες των πυρομαχικών για το αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας Stinger τις τελευταίες ώρες.

Οι βολές για τα πληρώματα του αντιαεροπορικού πυροβολικού που σχεδόν για μια δεκαετία γίνονταν αποκλειστικά στον εξομοιωτή μάχης, μετεξελίχθηκαν σε βολές με πραγματικά πυρά κι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε γι’ ακόμη μια φορά η βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως μας εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Στρατού Ξηράς «αυτοί οι ιπτάμενοι στόχοι ήταν μια μεγάλη ανάσα για την εκπαίδευση πάνω σε πραγματικές συνθήκες που προσομοιάζονται από αυτό τον ιπτάμενο στόχο.» Το αντιαεροπορικό σύστημα Stinger θεωρείται ένα από τα πλέον εξελιγμένα στην κατηγορία του το οποίο έχει το ελάχιστο ίχνος ανίχνευσης από το εχθρικό πτητικό μέσο-είτε ελικόπτερο είτε αεροσκάφος- με αποτέλεσμα να έχει αποσπάσει τις πιο θετικές κρητικές ανά τον κόσμο αγγίζοντας σε ποσοστά σχεδόν το 100% εφόσον ο χειριστής είναι πολύ εξοικειωμένος με το όπλο του.

Στην Ελλάδα οι αντιαεροπόροι του Πυροβολικού διαθέτουν τα Singer κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα ένας εξελιγμένος τύπος του όπλου αυτού είναι και το Asrad Hellas, δηλαδή οι εκτοξευτές του Stinger που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε όχημα 4χ4 Hammer.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κρήτη: 25 νεκροί στους δρόμους σε 131 ημέρες

kostas.karatzas

Σεισμός στην Κρήτη: «Άγριο» ξύπνημα με 4,8 Ρίχτερ στον Άγιο Νικόλαο

kostas.karatzas

Χιλιάδες προϊόντα μαϊμού εντόπισαν άνδρες του ΣΔΟΕ στην Κρήτη

kostas.karatzas

Τούρκοι κομάντο φωτογραφήθηκαν με τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας

kostas.karatzas

Σε μάστιγα εξελίσσονται τα τροχαία στην Κρήτη – Ο «φονικότερος» μήνας του 2019 ήταν ο Ιούλιος

kostas.karatzas

Στην Κρήτη το 1/3 των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2018

kostas.karatzas

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: 40χρονος έπεσε από τα Ενετικά Τείχη

kostas.karatzas

Άμεση λύση στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης από τον Μ. Βορίδη

kostas.karatzas

Καιρός: Τα χιόνια στην Κρήτη… καλά κρατούν

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ